DosyaManşetler

Sony Xperia XZ ile Samsung Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge karşı karşıya

sony xperia xz vs samsung galaxy s7 vs samsung galaxy s7 edgeSony, geçtiğimiz hafta Berlin’de IFA 2016 kapsamında düzenlediği etkinlikte yeni amiral gemisi telefonu Xperia XZ’yi görücüye çıkarmıştı. Sony’nin OmniBalance tasarım dilinden izler taşıyan telefon, amiral gemisi mobil cihazlarda olması beklenen özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Peki Xperia XZ’nin diğer gözde Android telefonlarla rekabetindeki şansı nedir? Xperia XZ ile Samsung’un amiral gemileri Galaxy S7 ile Galaxy S7 edge arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Xperia XZ’de Sony’nin daha önceki amiral gemisi telefonlarında kullanılan OmniBalance tasarım dili tercih edilmiş. Ancak diğer telefonlardan farklı olarak üst ve alt kenarların daha köşeli bir yapıda olması göze çarpıyor. Metal kasalı telefon, 146 x 72 x 8.1 mm.’lik boyutlara sahip. Tartıda ise 161 gram çekiyor.

Telefonun kenarına yerleştirilen güç butonu parmak izi tarayıcısını da barındırıyor. USB Type-C girişine sahip telefonun kasası suya ve toza dayanıklı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Galaxy S7 İncelemesi

Galaxy S7 ve S7 edge de su geçirmez kasalara sahip. Metal kasalı telefonun arka paneli Corning Gorilla Glass 4 ile kaplanmış. Parmak izi tarayıcısı ise her iki telefonda da ön paneldeki Home tuşuna yerleştirilmiş. Hem Galaxy S7’de hem de S7 edge’de USB-C yerine microUSB girişi bulunuyor.

142.4 x 69.6 x 7.9 mm.’lik boyutlara sahip Galaxy S7 tartıda 152 gram çekiyor. Galaxy S7 edge’nin kasası ise 150.9 x 72.6 x 7.7 mm.’lik boyutlara ve 157 gram ağırlığa sahip. Bu S7’nin Xperia XZ’den daha küçük ve ince, S7 edge’in ise daha büyük ama daha ince olduğu anlamına geliyor. S7 edge’in kavisli tasarımıyla S7 ve Xperia XZ’ye kıyasla daha heyecan verici bir cihaz izlenimi uyandırdığı söylenebilir.

Ekran

Sony Xperia XZ’de Full HD çözünürlüklü 5.2 inç ekran bulunuyor. Söz konusu ekranın piksel yoğunluğu ise 424 ppi. LCD ekranda Sony’nin geliştirdiği Triluminos ve X-Reality görüntü teknolojileri de bulunuyor.

Düz ekranın kenarındaki ince çerçeve, ekranın kenarlara doğru kavislendiği şeklinde bir görüntü oluşturuyor. Bu görüntü, Loop adını taşıyan bir tasarım özelliği sayesinde mümkün oluyor. Ekranın üst ve alt kısımlarındaki çerçeve ise biraz daha büyüyor.

Samsung Galaxy S7’de 5.1 inç düz ekran bulunuyor. Super AMOLED teknolojisine sahip ekran, Quad HD çözünürlük sunuyor. 577 ppi piksel yoğunluğu, Galaxy S7’nin Xperia XZ’ye kıyasla daha keskin ve canlı görüntüler ve daha parlak renkler, gösterdiği anlamına geliyor.

S7 edge de Quad HD teknolojisine sahip Super AMOLED ekran barındırıyor. Ancak ekranın büyüklüğü 5.5 inçe çıktığı için piksel yoğunluğu 534 ppi’ye geriliyor. Ekranın kavisli olması ise görsel anlamdaki şıklığın yanı sıra yazılımsal anlamda bazı ekstraları beraberinde getiriyor.

S7 ve S7 edge’in daima açık ekranı, bazı bildirimlerin ve belirli uygulamaların ekranı tamamen uyandırmadan görülmesini sağlıyor.

Kamera

Xperia XZ’nin 23 megapiksel kamerası, renk ve görüntü derinliği için iki adet destekleyici sensör barındırıyor. Akıllı telefonun önünde ise 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor.

Akıllı telefonun arka kamerasına LED flaş eşlik ediyor. Kullanıcılar ISO ve deklanşör hızı gibi ayarları manuel olarak düzenleyebiliyor. Ön kamerada ise geniş açılı lens bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Galaxy S7 edge İncelemesi

Galaxy S7 ve S7 edge’de ise 12 megapiksel arka kamerayı 5 megapiksel ön kamera tamamlıyor. Arka kamerada optik görüntü sabitleme ve faz tespitli otomatik odaklama gibi özellikler bulunuyor. Her iki telefonun da hem arka hem de ön kameraları, oldukça güzel kareler yakalıyor.

Donanım

Sony Xperia XZ, Qualcomm’un Snapdragon 820 işlemcisini barındırıyor. Bu işlemciye 3 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama seçenekleri ise 32 ve 64 GB olarak sıralanıyor. microSD kart ile bu alanın üzerine 256 GB daha eklenebiliyor. Akıllı telefona ihtiyacı olan enerjiyi ise 2900 mAh kapasiteli pil sağlıyor. Sony Xperia XZ, yeni bir pil sistemini de beraberinde getiriyor.

Galaxy S7 ve S7 edge’de ise işlemci konusunda Qualcomm Snapdragon 820 ve şirketin kendi üretimi Exynos işlemci seçenek olarak sunuluyor. İşlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı konusunda da 32 ve 64 GB seçenekleri kullanıcıların karşısına çıkarılıyor. Her iki telefonda da microSD kart girişi bulunuyor.

Samsung Galaxy S7 enerjisini 3000 mAh, Galaxy S7 edge ise 3700 mAh kapasiteli pilden alıyor.

Yazılım

Sony Xperia XZ kutusundan Android Marshmallow işletim sistemiyle çıkacak. Bu işletim sisteminin üstüne Sony’nin kullanıcı arayüzü ekleniyor. Telefon Android Nougat güncellemesini alacak olsa da, ilk etapta yeni yazılım cihazda yüklü bulunmayacak.

Samsung Galaxy S7 ve S7 edge de Android Marshmallow işletim sistemiyle çalışıyor. Bu işletim sisteminin üstünde şirketin TouchWiz kullanıcı arayüzü bulunuyor. Arayüz farklılığı, Xperia XZ ile Galaxy S7 ve S7 edge’in daha farklı kullanıcı deneyimleri sunduğu anlamına geliyor.

Her üç cihazın da kendine özgü özellikleri ve işlevleri olsa da, temellerinde aynı yazılım yatıyor.

Sony Xperia XZ’nin kendisini göstermek için zamana ihtiyacı var

Sony Xperia XZ ile Galaxy S7’nin ekran boyutları aynı olsa da, Xperia XZ daha düşük bir çözünürlük sunuyor. RAM boyutu bakımından da Samsung telefonlarının arkasında kalan Xperia XZ, pil kapasitesi konusunda da arkadan geliyor. Karşılaştırma kapsamındaki üç telefon arasında Galaxy S7 edge tasarımıyla dikkat çekiyor.

Xperia XZ, USB Type-C girişinin varlığıyla kendisine avantaj sağlıyor. Kamera çözünürlüğü konusunda Xperia XZ, Samsung’un telefonlarının önüne geçiyor.

Her üç telefonun da güçlü cihazlar olduğu su götürmez bir gerçek. Galaxy S7 ve S7 edge, testlerde gösterdikleri performanslarla kendilerini kanıtlamışlardı. Sony Xperia XZ’nin ise bu konuda biraz daha zamana ihtiyacı var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER