Dosya

Samsung Galaxy S5 ve Sony Xperia Z2 karşı karşıya

Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nin ilk gününde hem Samsung hem de Sony yeni gözde Android telefonlarını görücüye çıkarttı. Güney Koreli üretici Galaxy S5 ile Android pazarındaki liderliği sürdürmeyi hedeflerken, Sony de Xperia Z2 ile bu pazardaki payını genişletmeyi amaçlıyor. Biz de Samsung Galaxy S5 ve Sony Xperia Z2 arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

samsung-galaxy-s5-sony-xperia-z2

Tasarım

11 Nisanda küresel pazarda satışa sunulacak olan Samsung Galaxy S5, tasarım bakımından selefi Galaxy S4 ve Galaxy Note 2’yi hatırlatıyor. 142 x 72.5 x 8.1 mm boyutlarındaki Galaxy S5’in ağırlığı 145 gram. Buna karşılık Sony Xperia Z2 146.8 x 73.3 x 8.2 mm.’lik boyutlara ve 158 gram ağırlığa sahip. Kısacası boyut ve ağırlık bakımından Galaxy S5, Xperia Z2’ye kıyasla daha küçük bir cihaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Galaxy S5: 5.1 inç Full HD ekran, suya ve toza dayanıklı gövde

Xperia Z2 alüminyum çerçevesi ve sertleştirilmiş camıyla daha klas bir dış görünüşe sahip. Samsung Galaxy S5’in plastik kasasıysa cihazın pilinin değiştirilmesini mümkün kılıyor. Tasarım ve kullanılan materyaller itibarıyla Sony Xperia Z2 ön plana çıkıyor, ancak Galaxy S5’in pilinin değiştirilebilmesinin sağladığı avantajı göz ardı etmemekte fayda var. Ayrıca her iki akıllı telefon da suya karşı dayanıklı.

Ekran

Samsung Galaxy S5’te 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde 5.1 inç Super AMOLED bir ekran bulunuyor. Sony Xperia Z2’nin ekranı ise, yine 1920 x 1080 piksel çözünürlüğünde, ancak 5.2 inç büyüklüğünde. Samsung Galaxy S5’in ekranı 431 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Sony Xperia Z2’deki ekranın piksel yoğunluğu ise 424 ppi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony Xperia Z2 resmiyet kazandı: 5.2 inç ekran, Snapdragon 801 işlemci, 4K video kayıt

Her iki akıllı telefonun ekranı da oldukça etkileyici. Samsung AMOLED teknolojisinden vazgeçmezken, Sony Xperia Z2’de tercihini IPS LCD’den yana kullanmış. Sony’nin Live Colour LED adını taşıyan yeni ekran teknolojisi de renklerin aşırı doygunluk olmadan canlanmasını sağlıyor.

İşlemci

Sony Xperia Z2’de 2.3 GHz, dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM eşlik ediyor. Samsung Galaxy S5 ise 2.5 GHz, dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 işlemci ve 2 GB RAM barındırıyor. Kağıt üzerinde Xperia Z2 biraz daha güçlü gözükse de, iki cihazın gerçek performansının yakın olacağı düşünülüyor.

Sony Xperia Z2’nin 3200 mAh kapasiteli piline karşılık Samsung Galaxy S5’te 2800 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Ancak Galaxy S5’in pilinin çıkarılabildiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.

Kamera

Samsung Galaxy S5’te 16 megapiksel bir arka kamera bulunuyor. Galaxy S5’in kamerasında hız konusuna ayrı bir önem gösteren Samsung, odaklama ve fotoğraf çekiminin 0.3 saniyede gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor. Seçici odaklama ve canlı HDR gibi modlar da barındrıan kamera 4K video kaydı yapabiliyor.

Sony Xperia Z2’nin 20.7 megapiksel arka kamerasıyla da 4K video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Buna ek olarak, Xperia Z2’nin arka kamerası aralarında SteadyShot video görüntü sabitleme teknolojisinin de bulunduğu akıllı özellikler yer alıyor.

Yazılım

Her iki akıllı telefon da kutularından Android 4.4 KitKat işletim sistemiyle çıkacak. Ancak ekstralar konusunda Samsung’un biraz daha bonkör davrandığı görülüyor. Egzersiz uygulamalarına ayrı bir önem veren Samsung, Galaxy S5’in arkasındaki sensör yardımıyla nabız hızını da ölçebiliyor. Download Booster adındaki özellik ise indirme işlemini hızlandırmak isteyenlere 4G ve Wi-Fi’yi birlikte kullanma imkanı veriyor.

Sony ise içeriklerini sunmak için ilginç bir yol tercih etmişe benziyor. What’s New adını taşıyan uygulama ile normal Google Now kısa yolu üzerinden Sony içeriklerine erişilebiliyor. Sony Xperia Z2’nin daha yalın bir Android deneyimi sunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Sonuç

Samsung Galaxy S5’te bulunan parmak izi tarayıcısı sayesinde kullanıclar ödeme işlemleri sırasında ekstra korumaya ve hızlı onay verme imkanına sahip oluyor. Bu tarayıcı cihazın fiziki Home tuşunun üzerinde yer alıyor.

Samsung Galaxy S5’in etkileyici bir cihaz olduğu kesin. Tasarım bakımından yeni bir şey sunmasa da, Galaxy S5 pek çok akıllı teknoloji barındırıyor.

Sony Xperia Z2 ise dış görünüm itibarıyla Galaxy S5’e kıyasla daha klas bir cihaz profili çiziyor. Ön tarafa alınan hoparlörler ve gürültü önleme teknolojisine sahip kulaklıkları Xperia Z2’nin ses konusunda da iddialı hareket etmesini sağlıyor.

Her iki akıllı telefon da önümüzdeki nisan ayında satışa sunulacak. Samsung Galaxy S5 ve Sony Xperia Z2’nin satış performansı konusunda bir öngörüde bulunmak için HTC’nin önümüzdeki ay tanıtacağı M8’i de görmek gerekiyor.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER