Manşetler

Samsung Galaxy S5: 5.1 inç Full HD ekran, suya ve toza dayanıklı gövde

Her yıl merakla beklenen birkaç tane akıllı telefon var ve onlardan bir tanesi olarak kesinlikle Galaxy S serisinin amiral gemisini sayabiliriz. Samsung iki yıl aranın ardından bu yıl yeni Galaxy S5 telefonunu tanıtmak için Barselona’yı seçti. Beklentiler boşa çıkmadı ve Galaxy S5, Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlenen Unpacked 5 etkinliğiyle ortaya çıktı.

SM-G900F_charcoal BLACK_02Samsung Galaxy S5’in görünüşü geçen yılın modeli Galaxy S4’ten çok farklı değil. Tıpkı Galaxy Gear saatlerinde olduğu gibi, Galaxy S5’te de görünüş yerine özelliklerin geliştirilmesine odaklanılmış.

Galaxy S5’e önden baktığınızda bu telefonun Galaxy S4’ten farklı olduğunu anlamanız biraz güç. Ancak detaylı baktığınızda ekranın biraz daha büyük olduğunu göreceksiniz. 5.1 inç ekran 1080p çözünürlük ve Super AMOLED panel özelliklerini koruyor. Ekranın altında her zaman olduğu gibi ana ekran tuşu yer alıyor, ancak bunun içinde parmak izi okuyucusu entegre edilmiş. Ayrıca çoklu görev ve geri işlevi içinde kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları bulunuyor.

SM-G900F_copper GOLD_03Samsung Galaxy S4’ün metal görünümlü plastik gövdesini Galaxy S5’te de korumuş, ancak USB 3.0 destekli şarj portu suya dayanıklılığı sağlamak amacıyla bir kapakla örtülüyor. Suya dayanıklılıktan bahsetmişken, Galaxy S5’in gövdesinin suya ve toza dayanıklılığı IP67 sertifikasıyla belgeleniyor. Bu, telefonun bir metre derinlikte bir suda 30 dakika boyunca herhangi bir şey olmadan durabileceği anlamına geliyor.

Galaxy S5 önden bakıldığında S4 ile aynı görünse de arkasını çevirdiğinizde farklılaşmayı göreceksiniz. Galaxy S4’ün ince ve plastik batarya kapağı yerini yumuşak yüzeye ve çukurlu desenle bezenmiş yepyeni bir arka kapağa bırakmış. Samsung görünüme “modern glam” adını vermiş, bunu modern ve çekici olarak çevirebiliriz. Benzer bir arka kapak tasarımını 2012’de çıkan Nexus 7’de de görmüştük. Samsung Galaxy S5’in siyah, beyaz, mavi ve altın olmak üzere dört farklı renk seçeneği bulunuyor.

SM-G900F_electric BLUE_12Samsung Galaxy S5 Android 4.4.2 KitKat ve bunun üstünde Samsung kullanıcı arayüzü yüklü olarak çıkacak. S5’in kullanıcı arayüzü diğer Galaxy serisi ürünlerin kullanıcı arayüzüyle benzer izler taşıyor. S markalı uygulamaları kullanıcı arayüzü içinde bolca görmek mümkün. Türkiye’de yaygın kullanımı bulunmayan S Voice kişisel asistanı, Samsung’un ilk kez Note 3’te çıkardığı Flipboard benzeri haber okuyucusu My Magazine gibi unsurları Galaxy S5’in kullanıcı arayüzünde görmek mümkün. Ana ekran da klasörler, kısayollar ve hava durumu bileşeniyle çok farklı görünmüyor. Ancak uygulama menüsü içine girdiğinizde Android’in ham görünümüne biraz daha benzeyen, daha sade bir tasarım karşımıza çıkıyor. Ayrıca Ayarlar menüsü içinde de daha yalın bir görünüm söz konusu.

Lifestyle_06

Samsung Galaxy S5 yenilenmiş bir S Health uygulamasıyla geliyor. Cihazın arkasında bulunan nabız ölçer sayesinde uygulamanın yeteneklerine yenileri ekleniyor. Nabız ölçer hemen kamera altında yer alıyor ve parmak ucunuzdan kan akışınızı beş ila on saniye boyunca dinliyor. Üstelik yeni S Health uygulaması artık Samsung’un Gear serisi giyilebilir ürünleriyle de kullanılabiliyor, buna yeni duyurulan Gear Fit egzersiz bandı da dahil. Yazılımcılar da bu yıl içinde çıkarılacak yazılım geliştirme araçları (SDK) sayesinde bu servis tarafından sağlanan verilere erişebilecek.

Lifestyle_07

Galaxy S5’te de parmak izi okuyucu tabanlı bir kilit açma sisteminin bulunacağı söyleniyordu, ancak bunun ekran içine entegre edileceği söyleniyordu. Ne var ki, Samsung da Apple’ın iPhone 5s’teki çözümüne yönelmiş ve ekran altında bulunan ana ekran tuşuna parmak izi okuyucusu eklemiş. Bunun sayesinde ekran kilidini açmak ve ödemeler için kimlik doğrulamak mümkün oluyor. Samsung ödeme amaçlı doğrulama sistemi için PayPal ile ortaklık yapmış, Google Play Store üzerinden gerçekleştirilen satın almalarda bu sistem şimdilik kullanılamıyor gibi görünüyor.

Samsung’un parmakizi okuyucusunun kullanımı üzerinde parmağınızı dikey olarak sürüklemeniz gerekiyor. Sistemi deneyen The Verge sitesine göre, parmak izi okuyucusu pek de düzgün çalışmıyor, özellikle telefonu tek elde tutarken aktivasyon gerçekleştirmenin mümkün olmadığı belirtiliyor.

SM-G900F_shimmery WHITE_11Samsung Galaxy S5’te üst sınıf Android telefonuna yakışacak şekilde 2.5 GHz dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemci, 2 GB RAM, yüzde 20 daha uzun çalışma ömrü sunan geniş kapasiteli bir pil yer alıyor. Yeni bir düşük güç tüketimli mod sayesinde de pilin azaldığı durumlarda mümkün olan en yüksek çalışma süresinin elde edilmesi mümkün oluyor.

Galaxy S5 kamera tarafında da önemli yeniliklere sahip gibi görünüyor. 16 megapiksel sensör 4K video kaydı yapabiliyor. Ayrıca gerçek zamanlı HDR işleme özelliği sayesinde karışık ışık koşullarında bile daha düzgün fotoğraflar elde edilebiliyor. Samsung’un kamera efektlerini bir fotoğraf çektikten sonra uygulamak da mümkün hâle getirilmiş. Ayrıca Galaxy S5 kolay kullanımlı kamera arayüzü sayesinde fotoğraf çekimini kolay kılacak gibi görünüyor.

Lifestyle_04

Samsung, Galaxy S4’ün başarılı olan yanlarını tutarak rekabette öne çıkmasını sağlayacak çeşitli eklemeler yapmış. Belki daha farklı şeyler bekleyenler için Galaxy S5 biraz hayalkırıklığı yaratacaktır. Ancak suya dayanıklı gövde, nabız ölçer, 16 megapiksel kamera, yüksek kapasiteli batarya ve yüksek hızlı işlemci sayesinde Galaxy S5 yine sahiplerini memnun edecek gibi görünüyor.

Galaxy S5’in nisan ayında piyasaya çıkması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER