Teknoloji

Qualcomm çalışanlarının yüzde 15’ini işten çıkarmayı planlıyor

qualcomm aptx lossless

qualcomm-logo-100215

Geride kalan çeyreğe ait finansal sonuçlarını açıklayan Qualcomm için işler pek iyi gözükmüyor. Yeniden yapılanma ve mali performansını düzeltme amacıyla yeni bir girişim başlatan şirket, bu süreçte çalışanlarının yüzde 15’iyle yollarını ayıracak. Daha önce çıkan haberlerde bu oran yüzde 10 olarak verilmişti. Qualcomm’un son çeyrek geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında azalarak 5.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirketin net geliri ise yüzde 35 oranında düşüşle 1.6 milyar dolara geriledi.

Hayal kırıklığı yaratan çeyrek sonuçları ve işten çıkarma kararına ek olarak, Qualcomm yılın geri kalanına yönelik finansal tahminlerini bir kez daha revize etti. Şirket daha öncesinde iki kez tahminlerinde değişikliğe gitmişti.

Recode sitesi ise Qualcomm’un özellikle işlemci birimine dair beklentileri aşağıya çektiğinin altını çizdi. Bu kararda Qualcomm işlemcili üst sınıf telefonlara olan talebin düşük kalması ve Çin’de Qualcomm işlemci taşıyan telefonların beklenenden az satmasının önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Qualcomm’dan gelen haberler, Apple ve Samsung’un akıllı telefon pazarındaki hakimiyetlerinin sadece diğer üreticileri zorlamakla kalmadığını, diğer üreticiler için bileşen üreten şirketlerin de durumdan etkilendiğini ortaya koyuyor. Apple’ın akıllı telefon endüstrisindeki kârın büyük bir kısmını toplaması ve buna ek olarak Samsung ile birlikte pazar payı için yarışması, diğer akıllı telefon üreticilerinin hareket sahasını önemli ölçüde daraltıyor. HTC ve LG gibi şirketler için işler iyi gitmedikçe Qualcomm için işlerin iyi gitmesi pek mümkün gözükmüyor.

İLGİLİ HABERLER