Teknoloji

Qualcomm iş gücünde yüzde 10’luk kesintiye gitmeye hazırlanıyor

qualcomm aptx lossless
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm-logo-100215

Son zamanlarda Qualcomm’u kuşatan problemlerin faturasını şirket çalışanlarının bir kısmı ödeyecek gibi gözüküyor. The Information’da yer alan habere göre, Qualcomm iş gücünde yüzde 10’luk kesintiye gitmeye hazırlanıyor. Bu da birkaç bin çalışanla yolların ayrılacağı anlamına geliyor. The Wall Street Journal ise şirketin operasyonları için kapsamlı bir değerlendirme hazırlayacağını ve çıkacak sonuca göre faaliyetlerini yonga üretimi ve patent lisanslama şeklinde iki farklı iş kolunda yürütebileceğini öne sürdü.

Amiral gemisi işlemci Snapdragon 810’un çıkışının gecikmesi ve en büyük müşterilerden biri olan Samsung’un kaybedilmesi nedeniyle Qualcomm’un kârı son çeyrekte dramatik olarak düşmüştü. Tekel kanunlarına aykırı davrandığı gerekçesiyle Çin’de 975 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilen Qualcomm hakkında Avrupa’da da benzer bir iddiayla soruşturma açılmıştı.

MediaTek, Samsung ve Çin merkezli küçük üreticiler ise işlemci pazarında Qualcomm’u zorluyor. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda rekor kâr açıklayan şirket, işlemcilerinin kısa sürede her yerde görülebileceği tahmininde bulunuyordu. Yine de, Samsung’un Qualcomm Snapdragon yerine kendi üretimi Exynos işlemcileri kullanmaya başlayacağı bir süredir tahmin ediliyordu. Qualcomm ise bu ayrılığı geciktirmek için epey çabalamıştı. Qualcomm’un gelirlerinin üçte ikisi işlemci üretiminden gelse de, fikri mülkiyet biriminin 87 milyar dolarlık değeriyle 74 milyar dolar değer biçilen işlemci biriminin önünde yer aldığı ifade ediliyor.

Qualcomm CEO’su Steven Mollenkopf, geçtiğimiz çeyrekte şirketin finansal görünümünden hoşnut olmadığını belirtmiş ve maliyet yapısı için kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirileceğini dile getirmişti. Bu değerlendirmenin anında bir bölünmenin önünü açmayabileceğinin altı çizilirken, kaynakların iş gücü kesintisini işaret etmesi bu ihtimali artırıyor. Qualcomm’un çeyrek sonuçlarını gün içinde açıklaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER