Manşetler

Microsoft Android uygulamalarını Windows’a taşıma planını sonlandırdı

microsoft android project astoria

Microsoft Android uygulamalarının Windows 10’a uyarlanmasında geliştiricilere yardım amacıyla gerçekleştirilen çalışmaların sonlandırıldığını açıkladı. Şirketin açıklaması, geçtiğimiz kasım ayında gündeme gelen dedikoduları da doğrulamış oldu. “Project Astoria” kod adıyla anılan Android uygulamalarını Windows’a taşıma girişimi, ilk olarak geçtiğimiz yıl düzenlenen Microsoft Build konferansında duyurulmuştu.

Şirket, iOS ve Windows için de benzer planlar açıklamış ve böylelikle eski Windows sürümlerindeki uygulamaların Windows 10’a uygun hâle gelmesini kolaylaştırmaya çalışmıştı. Project Astoria’nın sonlandırıldığını duyuran yazıyı kaleme alan Microsoft direktörlerinden Kevin Gallo, “Mobil işletim sistemlerinden Windows’a kod getirmek için iki farklı köprü teknolojisi kullanmanın gereksiz olduğu anlaşılıyor.” ifadesini kullandı.

Söz konusu duyuru, Microsoft’un Xamarin’i satın aldığını açıklamasından bir gün sonra yapılması nedeniyle ayrıca dikkat çekiyor. Xamarin, geliştiricilere tek bir programlama diliyle uygulama yazma ve daha sonra yazılımı ana akıllı telefon platformları için kişiselleştirme imkanı veriyor. Astoria’da daha fazla ilerleme kaydedilmesi yönündeki arzusundan vazgeçen Microsoft, geliştiricilere iOS için hazırlanan açık kaynaklı Project Islandwood aracını kullanmalarını veya doğrudan Xamarin’den faydalanmalarını tavsiye etti. Gallo, köprüleri kurmalarının altında yatan temel felsefenin Windows’a mevcut kodları getirmeyi kolaylaştırmak olduğunu ve iOS köprüsü üzerine yapılan yatırımların bunun için gerekli imkanları sunduğunu belirtti.

Mobil işletim sistemi pazarında işleri lehine çevirmesinin çok zor olduğunu anlamış gibi gözüken Microsoft, son iki yılda kendi uygulamalarını tüm platformlarda sunmaya odaklanmıştı. Şirket, şimdi kendisini takip etmeyi isteyen geliştiricilere de bu konuda yardımcı oluyor.

İLGİLİ HABERLER