Teknoloji

Jonathan Ive ve Marc Newson imzalı özel Leica fotoğraf makinesi 9 ayda üretilebildi

Ünlü müzik grubu U2’nun solisti Bono, Apple’ın endüstriyel tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı Jonathan Ive ve ünlü tasarımcı Marc Newson öncülüğünde gerçekleştirilecek Product Red yardım müzayedesine kısa bir süre kala, Ive ve Newson Vanity Fair dergisine projedeki rolleriyle ilgili açıklamalarda bulundular. Uzun yıllardır arkadaş olan Ive ve Newson’ın müzayede için gerçekleştirdikleri ürün tasarım sürecinin kolay geçtiği düşünülse de, röpörtajda ikilinin ortak çalışmasının sanıldığı kadar kolay olmadığı anlaşılıyor.

leica-jony-ive-marc-newson-111013

New York’ta gerçekleştirilecek müzayede için çok sayda ürüne özel dokunuşlarda bulunan ikili, sadece iki parçayı baştan aşağıya tasarladı. Bunlardan biri Neal Foley Studio tarafından üretilen bir çalışma masası olurken, diğeri ise Leica’nın Digital Rangefinder modeli oldu. Vanity Fair’e konuşan Ive, sadece tek bir tane üretilecek olan bir ürüne bu kadar sevgi ve enerji vermeyi çok garip ve sıradışı bulduğunu belirtti.

Röpörtajın önemli bir kısmında Ive ve Newson’ın tasarım felsefeleri odak noktasında olurken, ikilinin kendi çalışmalarına dair kullandıkları sözler eleştirmenlere yeni fırsatlar sunuyor. Newson sadece birkaç kişinin Ive ve kendisinin sahip olduğu mükemmeliyet seviyesine eriştiğini belirtirken, Ive da bu hissiyatın temelde oldukça hastalıklı ve nevrotik olduğunu dile getirdi. İnsanların bir odaya baktıklarında aynı şeyleri gördüklerini söyleyen Ive, Newson ve kendisinin nesnelerin arkasında ne olduğunu da görebildiklerini sözlerine ekledi.

İkili tarafından tasarlanan özel Leica fotoğraf makinesinin üretim sürecinin oldukça uzun sürdüğü de röpörtajla birlikte ortaya çıktı. 9 aylık tasarım sürecinde Leica’nın 947 prototip parça, 561 potansiyel model ürettiği, Apple’ın ise projede çalışmak üzere 55 mühendisini görevlendirdiği öğrenildi. Bütün bu çabanın sonucunda ortaya çıkan Leica fotoğraf makinesine ise müzayedede 6 milyon dolar değer biçildi.

İlgili >> Vanity Fair

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER