Manşetler

iPadOS 14 Ön İnceleme [Video]

iPadOS 14 Ön İnceleme [Video]
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple WWDC 2020’de tabletlerine özel işletim sistemi güncellemesi iPadOS 14’ün de ön gösterimini gerçekleştirdi. Geçen yıl iPadOS 13 ile birlikte Apple, iPhone ile iPad’de çalışan sürümü birbirinden ayırmaya başlamıştı. Özellikle iPad Pro sahiplerini memnun edecek yenilikler sunulmuştu. iPadOS 14 belki çok fazla yeniliğe sahip değil gibi görünebilir, ancak Apple’ın tabletini kullananlara cihazlarından daha fazla verim almalarına katkıda bulunacak değişiklikleri beraberinde getirecek.

iOS 14 ile birlikte yepyeni araç takımları, yani widget’lar geliyor. Görselliği ön plana çıkarılan bu takımlar iPad kullanıcılarının da kullanımına sunulacak. Geçen yıl ana ekranın ilk sayfasına sabitlenebilen Bugün görünümü içinde yeni nesil araç takımlarını görüyoruz. Ancak iPhone’da olduğu gibi bunları uygulama ikonlarının arasına yerleştirmek mümkün olmuyor. Apple, bu tarafta Mac bilgisayarlardaki düzene yakın bir düzeni tercih etmiş gibi görünüyor. Yine de, Akıllı Yığın gibi iPhone’da gördüğümüz araç takımlarını görüyoruz.

iPadOS 14 Ön İnceleme [Video]

Aslında App Store’da iPad’in büyük ekranına göre uyarlanmış birçok uygulama mevcut. Bu da Apple’ın tabletini çekici kılan en önemli unsurlardan bir tanesi. Ancak Apple bununla yetinmiyor ki, iPadOS 14 ile birlikte yeni bir tasarım dili sunuyor. İlk olarak Fotoğraflar, Dosyalar, Takvim, Müzik gibi yerleşik Apple uygulamalarında gördüğümüz bu tasarım dilinde en dikkat çeken ayrıntı kenar sütununun daha fazla kullanılması ve gerektiğinde saklanabilmesi. Ayrıca simge tasarımlarında ve düzende de Apple’ın macOS Big Sur ile sunduğu yeni tasarımla benzerlikler var. Apple bu yolla Catalyst uygulamaları arasında da bütünlük kurulmasına izin veriyor.

FaceTime, Skype gibi uygulamalar iPhone’da olduğu kadar iPad’de de kullanılıyor. Şimdi bu servislerde bir çağrı geldiğinde ekranın tamamını kaplayan bir gelen çağrı bildirimi görmeyeceğiz. Sadece ekranın üstünde görünen küçük bir bildirimle bir aramanın geldiği anlaşılacak. Benzer bir görsellik Siri için de geçerli. Kadın sesinin yanına erkek sesinin iPadOS 14’te de eklendiği Siri, şimdi sorularınıza ekranın tamamını kaplamayan küçük pencereler içinde cevaplar ve karşılıklar gösteriyor. Yeni görünümün çok daha iyi olduğunu ve bir şeylerle ilgilenirken de dikkati fazla dağıtmadığını söyleyebiliriz. Bu arada iPhone’da iOS 14 ile birlikte yüklü olarak gelen Çevir uygulaması iPad’de bulunmuyor.

iPadOS 14 Ön İnceleme [Video]

iPadOS 14 ile birlikte gelen Evrensel Arama motoru da şimdiye kadar iPad’lerde geride kalan arama işlevini biraz daha ön plana getirecektir. Özellikle tableti iş için yoğun şekilde kullananlar bu özellikten memnun kalacaktır. iPad’lerdeki evrensel arama Mac’te gördüğümüz Spotlight’ı andırıyor. Ana ekrandayken parmağınızı aşağı doğru sürüklediğinizde bir arama çubuğu açılıyor ve siz yazmaya başladığınız anda uygulama sonuçları veya uygulamaların içinde bulunan dosyalardan sonuçlar gösteriliyor. Ayrıca kişiler vb. içerikler de arama sonuçları içinde listeleniyor.

Apple geçen yıl iOS 13 ve iPadOS 13 ile birlikte iPhone ve iPad’lerde oyun oynarken PS4 veya Xbox One oyun kumandalarını kullanmaya izin vermişti. Bu yıl iPadOS 14 ile birlikte oyunlarda fare ve klavye kullanımına da izin veriliyor. PUBG veya Fortnite oyuncuları bu habere çok sevinecektir.

Bir de Apple Pencil ile gelen önemli yenilikler var. Bunları henüz deneyimleme imkanı elde edemedik, ancak yazının metne çevirilmesi veya elle yazılan telefon numarası veya adres gibi notların hızlı aksiyonlara dönüştürülmesi dikkate değer yenilikler. Benzer şekilde geometrik şekillerin düzeltilmesi de küçük, ancak işe yarayacak bir yenilik olacaktır. Bu yenilikler sayesinde Notlar uygulamasını daha fazla kullanacağız.

iPadOS 14 sonbaharda yayınlanacak. O zaman biz de daha detaylı bir iPadOS 14 incelemesi yayınlayacağız. Bu yeni sürüm şu anda iPadOS 13 ile çalışan tüm cihazlara gelecek. Yani 2014 sonbaharında çıkan iPad Air 2’den itibaren gördüğümüz tüm iPad, iPad Pro, iPad Air ve iPad mini’ler bu güncellemeyi alacak.

İLGİLİ HABERLER