İncelemelerManşetler

iPadOS 14 İncelemesi

ipados 14 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple ilk kez geçen yıl iPadOS 13 ile birlikte akıllı telefonlarında ve tabletlerinde yer verdiği işletim sistemlerinin arasına belirgin bir çizgi çekmeye başlamıştı. Şirket, geçtiğimiz haziran ayında ön gösterimini yaptığı iPadOS 14 ile birlikte açtığı yoldan ilerliyor. İlk beta sürümü yayınlandıktan sonra hazırladığımız iPadOS 14 ön inceleme videosu ve yazısıyla ilk yorumlarımızı aktarmıştık. Aradan geçen zamanda işletim sistemi sürümü olgunlaştı ve şova hazır hâle geldi. iPadOS 14 inceleme videosu ve yazısında, 2020 model iPad Pro 11 inç tablete kurduğumuz sürüm ile elde ettiğimiz izlenimlerimizi ve deneyimlerimizi aktarıyoruz. Daha çok sadece iPad’lere gelen yeniliklere odaklanıyoruz.Bu arada iOS 14 inceleme yazısı ve videosu sayesinde Apple’ın iPad’lere de getirdiği birçok perde arkası değişiklik hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz.

Öncelikle Ana ekrandan başlayalım. iPhone’larda araç takımlarının uygulama ikonları ve klasörleri arasına yerleştirmeye izin veren, aynı zamanda Uygulama Arşivi olarak adlandırılan özel bir sayfa sunan Apple, bunları iPad’de sunmuyor. iPad’deki Ana ekran genel olarak iPadOS 13 ile birlikte geldiği hâlde kalıyor. Yalnızca araç takımlarının tasarımlarının değiştirildiğini; küçük, orta ve büyük boy araç takımlarının kullanılabildiğini görüyoruz. Bunları da sadece en baştaki ana ekran sayfasının solunda bulunan sabit veya hareketli bir sütunda görebilirsiniz. Yukarıdan aşağı kaydırarak bu araç takımlarından yararlanabilirsiniz. Tableti düşey yönde kullanırsanız da parmağınızı ekranın solundan sağına doğru sürüklemelisiniz ki, bu sayede araç takımlarını görmeniz mümkün olacak.

Keşke Apple, iPhone’daki düzeni iPad’e de taşısaydı. Böylelikle iPad’lere biraz daha masaüstü tadında deneyim kazandırmak ve araç takımlarını daha verimli şekilde kullanmak mümkün olurdu. Ancak tahmin ediyoruz ki, iPadOS 15 veya daha ilerideki sürümlerde araç takımlarının uygulama kısayolları arasına taşınması mümkün olacaktır.

iPad’lerin daha büyük ekranı uygulama geliştiricilerine tasarım konusunda daha fazla esneklik sağlıyor. Ancak her uygulama bunu ne kadar kullanıyor, orası tartışılır. Apple, iPadOS 14 ile birlikte kenar çubuğu kullanımını biraz daha yaygınlaştırmak istiyor ve başlangıcı da kendi uygulamalarında yapıyor. Uzun zamandır iPad yatay tutulduğunda Ayarlar, Mail gibi uygulamalarda gördüğümüz soldaki kenar çubuğu şimdi daha farklı biçimde, daha fazla uygulamada işlevsel biçimde kullanılabiliyor. Örneğin, Fotoğraflar uygulamasında kenar çubuğu sayesinde uygulama içinde daha rahat gezinebilir, düzenleme işlemlerini kolaylaştırabilirsiniz.  Dosyalar uygulamasında da benzer bir kullanımın var olduğunu görüyoruz. Yatay kullanımda kenar çubuğunu sabitleyebileceğiniz gibi soldan sağa sürükleyerek açabilir, kullanmadığınız durumlarda gizli kalmasını sağlayabilirsiniz. Kenar çubuğunun dışında Takvim, vb. uygulamalarda saat seçimi gibi arayüzlerde sayısal tuş takımının kullanıldığını görüyoruz.

iPadOS 14 ile birlikte Apple’ın tabletlerine has bir yenilik de Apple Pencil deneyimiyle ilgili oluyor. Apple Pencil, farklı iki versiyonuyla daha fazla Apple tabletinde kullanılabiliyor. Çizim, not alma gibi işler için kullanılan uygulama şimdi metin alanlarına düz metin girişleri için de kullanılabiliyor. Ön inceleme sırasında bu özellik henüz kullanılabilir değildi, ancak final sürümde yer aldığını görüyoruz. Ne var ki, Türkçe karakterler desteklenmiyor. Yani Türkçede yer alan ı, ş, ö, ü gibi harfler otomatik olarak i, s, o, u gibi İngilizcede bulunan harflere dönüştürülüyor. Umarız Türkçede bulunan bu özel harfler de kısa sürede desteklenir. Bunun dışında karalamadan metne çeviri özelliği çok iyi şekilde çalışıyor. Herhangi bir metin alanı yok, normalde yazı yazdığınız yere karalayın, daha sonra bu karalamanın yerini düz metin alıyor. Kelimeyi veya boşluğu silmek için karalamak yetiyor. Yeni kelimeye veya cümleye yer açmak için boşluğa kalemle bastırmak yetiyor. Yani Apple, kalemi elinizden bırakmadan ve ekrana dokunmadan kesintisiz bir yazı yazma deneyimi sunuyor. Özellikle ekran üstü klavyeyi kullanmayı sevmeyenler için Apple Pencil ile karalama ve düz metne çevirme fazlasıyla kullanışlı bir özellik gibi görünüyor.

Apple Pencil ile birlikte gelen bir başka yenilik de Notlar uygulaması içinde tutulan notlar ile ilgili. Akıllı seçim sayesinde notlar içinde tutulan metinler kolaylıkla seçilebiliyor, bunları başka bir uygulamaya düz metin olarak yapıştırabiliyorsunuz. Notlarda el yazısıyla yazılmış telefon numarası, e-posta adresi, vb. bilgiler de tanınıyor ve bunlarla telefon etme, e-posta gönderme gibi işlemler yapmanız sağlanıyor. Bunların dışında kalemle çizdiğiniz çizgi, eğri ve diğer şekiller otomatik olarak muntazam şekillere dönüştürülüyor.

FaceTime da iPad’lerde sıklıkla kullanılan özelliklerden bir tanesi sayılır. Şimdi bir FaceTime çağrısı geldiğinde bunun haberi büyük ekranın tamamı kaplanacak şekilde verilmiyor. Sadece ekranın üst kısmında küçük bir tabelada arayan kişi, cevap verme ve reddetme düğmeleri bulunuyor. Bu sayede açık olan uygulama, oyun veya videodan çıkmadan gelen FaceTime aramasına cevap verebilir veya bunu reddedebilirsiniz. FaceTime ile ilgili bir başka yenilik de iPad Pro 10.5 inç, iPad Pro 11 inç (1. Nesil) ve iPad Pro 12.9 inç (2. Nesil) ve bunlardan daha yeni olan tabletlerde 1080p görüntü desteğinden yararlanma imkanı. Görüntülü görüşmelerin epey arttığı bugünlerde değişikliğin kullanıcıları fazlasıyla memnun edeceğini söyleyebiliriz.

iPadOS 14 Ön İnceleme [Video]

iPhone’da olduğu gibi iPad’de de Arama motoru sıklıkla kullanılıyor. Apple’ın iPadOS 14 ile birlikte iPad’deki arama deneyimine biraz daha Mac’lerdeki Spotlight havasını kazandırdığını görüyoruz. Parmağınızı ana ekranda aşağı doğru sürükleyerek arama motorunu ekranın tam ortasında açabilirsiniz. Siz tek bir harf yazmaya başladığınız anda uygulamalar, farklı uygulamalardan ve bölümlerden içerikler, unsurlar gösterilmeye başlanıyor. Ayrıca Safari’den hemen açabileceğiniz arama tavsiyeleri de listelenenler arasında yer alıyor. Yani bu alan üzerinden istediğiniz her noktaya veya uygulamaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Tıpkı iOS 14’te olduğu gibi iPad Pro’da da Siri yepyeni bir görünümle kullanıcıların karşısına çıkıyor. Eskisi gibi ekranı tamamen kaplamak yerine Siri’nin animasyonlu simgesi ekranın bir köşesinde görünüyor ve sizin sorduğunuz sorulara cevaplar da ekranın tamamını kaplamayan ve deneyimi bozmayan küçük bir tabelada veriliyor. Aynı zamanda kadın sesinin yanı sıra erkek sesinin de bulunduğunu görüyoruz.

iPadOS 14 Ön İnceleme [Video]

Yukarıdaki yenilikler iPadOS 14 ile birlikte iPad’e has gelen yenilikler. Geçen yıl çıkan iPadOS 13’e göre yeniliklerin biraz daha düşük profilde olduğunu görüyoruz. Yine de, iOS 14 kaynaklı yenilikleri de sayarsak, iPad sahiplerinin bu güncellemeyi yüklemeleri için birçok neden bulunuyor. iOS 14 inceleme yazısında ve videosunda yer verdiğimiz, Ana ekrandaki araç takımları yerleşimi ve uygulama arşivi dışındaki birçok yenilik Apple’ın tabletlerinde de karşımıza çıkıyor. Yenilikler hakkında daha fazla fikir edinmek için o videoyu da izlemenizi tavsiye ederiz.

İLGİLİ HABERLER