Teknoloji

Google abonelik ücretlerinde geliştiricilerin payını artırıyor

android uygulama güncelleme

google abonelik ucretiGoogle’ın gelirlerinin büyük kısmı reklamlar aracılığıyla elde ediliyor. Ancak şirket aralarında Google Play Store’un da bulunduğu başka gelir kaynaklarına da sahip. İnternet devi bu mağaza üzerinden film, kitap, müzik ve uygulama satışı gerçekleştiriyor.

Google’ın birlikte çalıştığı uygulama geliştiricileri ise ücretli uygulama satarak, reklam göstererek veya kullanıcıların abone olabileceği bir servis sunarak gelir elde edebiliyor.

Google Play Store üzerinden ücretli olarak satılan uygulamalar için uygulama fiyatının yüzde 30’u kadar işlem ücreti alınıyor. Gelirin yüzde 70’i geliştiricide kalırken, yüzde 30 internet devinin kasasına gidiyor. Google abonelik tabanlı servisler için de aynı tarifeyi uyguluyor. Apple’ın abonelik ücretlerindeki payını yüzde 15’e indirme kararının ardından Google’ın da benzer bir yaklaşımı uygulayacağı söyleniyor. Ancak Mountain View merkezli şirketin yaklaşımının Apple’ın yaklaşımına kıyasla önemli bir fark barındıracağı konuşuluyor.

Apple, uygulama tek bir aboneyi bir yıldan fazla süre boyunca korumayı başardığı takdirde gelir paylaşım modelini yüzde 70’e yüzde 30’dan, yüzde 85’ten yüzde 15’e çevirmeyi taahhüt ediyor. Google’ın yeni planında ise söz konusu oranların anında uygulamaya geçmesi amaçlanıyor. Tıpkı Apple’ın yeni gelir yapısı gibi, Google’ın yeni gelir yapısının da mevcut abonelikleri kapsayacak şekilde olması bekleniyor.

Bazı sektörel kaynaklara göre, Google yeni gelir dağılım modelini şimdiden Play Movies & TV servisi üzerinden içerik satan bazı eğlence ortaklarıyla test ediyor. Google’ın yeni gelir dağılım modelini ne zaman hayata geçireceği henüz bilinmese de, şirketin bu konuda fazla gecikmesi beklenmiyor. Zira Apple yeni gelir dağılım modelini 13 Haziran itibarıyla uygulamaya koymayı planlıyor.

Yeni gelir dağılım modeli büyük oyun ve film stüdyoları için avantajlı olsa da, bağımsız geliştiriciler için pek fazla fark yaratacak gibi gözükmüyor. Çünkü bağımsız geliştiricilerin temel gelir kaynağı olan uygulama içi satın almalarda yüzde 70’e yüzde 30’luk paylaşım devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER