Teknoloji

Facebook yalan haber ile mücadelede çekingen davranmakla suçlanıyor

facebook

facebook yalan haberGeçtiğimiz hafta gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinin ardından yalan haber konusu, Amerikan kamuoyunun en yoğun biçimde konuşulan gündem maddeleri arasında yer alıyor. Sosyal medya yalan haberlerin yayılmasının en önemli kaynağı olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook da bu tartışmaların göbeğinde yer alıyor. Yalan haberlerle yeterince mücadele edilmediği iddiasında eleştiri okları genellikle Facebook’a yöneliyor. Sosyal paylaşım sitesi, bu konuda yapılan eleştirilerin bazılarını kabul ediyor. Ancak seçim gibi önemli olayların kaderini çizdiği iddiasına da karşı çıkıyor.

Gizmodo tarafından yayınlanan bir haber ise Facebook’un yalan haber ile mücadele konusunda cesur davranmadığını savunanları, kızdıracağa benziyor. Sosyal paylaşım sitesinin yalan haberlerin yayılmasını engelleyecek bir güncelleme hazırladığı, ancak bu güncellemeyi özellikle yayınlamadığı iddia ediliyor. Facebook’un bu kararının altında “muhafazakarları üzmeme” isteğinin bulunduğu öne sürülüyor.

Facebook’un popüler konuları yöneten ekibinin muhafazakar kaynaklardan gelen haberlerin öne çıkmasını engellediğinin anlaşılmasının ardından ekiple yollar ayrılmıştı. Ekibin yerini alan algoritma ise yalan haberle mücadele konusunda başarılı olamamıştı. Buna rağmen, Facebook’un bir kez daha muhafazakarları öfkelendirmemek adına gerekli adımları atmadığı düşünülüyor.

Facebook yalan haber ile mücadele konusunda atması gereken adımlar olduğunu kabul ediyor. Ancak sosyal paylaşım sitesinin CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook’un ABD başkanlık seçimlerinin kaderini yalan haberle değiştirdiği iddiasına karşı çıkıyor.

Facebook yalan haber güncellemesini sakladığı iddiasını kabul etmedi

Sosyal paylaşım sitesi, Gizmodo’nun haberinde yer alan iddiayı ise kesin bir dille reddetti. Şirket, Haber Kaynağında bir siyasi partiyi etkileyebilecek değişikliklerin yapılmasından kaçınılmadığını savundu. Yapılan açıklamada, Haber Kaynağının daha anlamlı ve doğru bilgileri sunması için sürekli bir çalışmanın yürütüldüğünün altı çizildi.

İLGİLİ HABERLER