Teknoloji

Mark Zuckerberg: Facebook’taki yalan haberlerin seçimleri etkilediğini söylemek “çılgınlık”

mark zuckerberg
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mark zuckerbergABD Başkanlık Seçimleri’nden Donald Trump’ın zaferle ayrılması, dünya genelinde pek çok kişi tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Trump’ın seçilmesine öfke duyan bazı kesimler, Facebook’un Trump’ın rakipleriyle ilgili olarak yaydığı yalan haberlerin bu zaferde etkili olduğunu öne sürdü. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise bu iddiaya sert bir dille karşı çıktı. Zuckerberg, “Facebook’taki içeriklerin çok küçük bir kısmını oluşturan yalan haberlerin seçimleri etkilediğini söylemek bence çılgın bir fikir. Seçmenler kararlarını yaşadıkları deneyimler doğrultusunda veriyor.” şeklinde konuştu.

Facebook CEO’su, söz konusu açıklamayı Technomy konferansında şirketinin bilgi ve haber dağıtımı konusunda artan gücüne ilişkin bir soru üzerine yaptı. Zuckerberg, Trump’ın zaferine şok içinde tepki gösterenlerin yeni başkana olan desteği hafife aldığını belirtti. Facebook CEO’su, bir kişinin sadece bazı yalan haberlerden etkilenerek oy verdiğini düşünmeyi “empati eksikliği” olarak tanımladı. Zuckerberg, bu şekilde düşünenlerin Trump destekçilerinin seçimle verdiği mesajı anlayamadığını sözlerine ekledi.

Facebook CEO’su, “Neden yalan haberlerin sadece tek tarafa zarar vermeye yönelik olduğunu düşünüyorsunuz?” sorusunu yöneltti ve her iki aday aleyhine de sahte ve yalan haberlerin türetildiğini hatırlattı. Ancak Buzzfeed tarafından yapılan araştırma, Trump destekçisi basın organları tarafından Facebook üzerinden paylaşılan haberlerin yüzde 38’inin yalan olduğunu göstermişti. Hillary Clinton destekçisi basın organlarında ise bu oranın yüzde 20 olduğu belirtilmişti.

Mark Zuckerberg “filtre balonu”nu savundu

Zuckerberg; Clinton destekçilerine diğer Clinton destekçilerinin, Trump destekçilerine ise diğer Trump destekçilerinin görüşlerini gösteren “filtre balonu”nu savundu. Facebook CEO’su yaptıkları araştırmalar doğrultusunda bunu bir problem olarak görmediklerini belirtti.

Facebook’un demokrasiye etkisi konusunda bazı derin endişeleri olduğunu söyleyen Zuckerberg, haber dağıtımını iyileştirmek için yapmaları gereken şeylerin olduğunu kabul etti. Bu konuyu önemsediğinin altını çizen Facebook CEO’su, sosyal ağın dünya üzerinde iyi bir etki bırakmasını ve insanların bilgi çeşitliliğine sahip olmasını istediğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER