Manşetler

Facebook Home’un yakın zamanda iOS veya Windows Phone’a gelmesi olası gözükmüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Facebook’un büyük umutlar bağladığı Android deneyimi Home geçtiğimiz hafta kullanıcılarıla buluşmuştu. Home’un tanıtıldığı günden itibaren ortada en çok dolaşan sorulardan biriyse Facebook’un Home’u Apple’ın mobil işletim sistemi iOS’e taşıyıp taşımayacağıydı. Bloomberg tarafından yayınlanan ve iki şirketin bu konuda görüşmeler yaptığını öne süren bir haber iOS kullanıcılarında heyecan yaratsa da, böyle bir durumun gerçekleşmesi şu an için olası durmuyor.

facebook-home-130413

Facebook Home’un tanıtımı esnasında Apple ile muhteşem bir ilişkileri olduğunu belirten Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Home veya Sohbet Balonları tarzı bir şeyi iOS’e getirmek için Apple ile komple bir işbirliği kurmaları gerektiğini ifade etmişti. Android yapısı itibariyle Home tarzı bir yazılıma daha kolay yer açarken, Apple’ın mobil işletim sisteminde Home tarzı bir yapılanma oluşturmak için standart API erişiminden daha fazlası gerekiyor. Facebook Home’un iOS’e taşınması için Apple’ın iznine ek olarak güçlü işbirliğine de ihtiyaç duyulması ve Apple’ın şirket politikası olarak bu tarz işbirliklerine uzak durması işleri biraz daha zorlaştırıyor.

Bütün bu zorluklara rağmen, Facebook cephesinden gelen bazı açıklamalar kısa süreliğine de olsa kafa karışıklığına sebep oldu. Bloomberg’e konuşan Facebook’un ürün direktörü Adam Mosseri’nin iki şirket arasındaki diyalogun olağan seviyeden daha farklı bir boyuta geldiğini, Home’a dair bazı özellikleri iOS uygulamasına getirebileceklerini veya sadece bir kilit ekranı hazırlayabileceklerini söylemesi Facebook’un Home için Apple ile yoğun görüşmeler yürüttüğü algısını oluşturdu. Ancak Facebook tarafından The Next Web’e yapılan bir açıklama bu algıyı kısa sürede çöpe gönderdi. Söz konusu açıklamada Facebook’un Home’u iOS’e taşımak için görüşmelerde bulunmadığı belirtildi.

Bloomberg’in haberinde bir diğer önemli mobil işletim sistemi Windows Phone da Facebook Home’un müstakbel adreslerinden biri olarak gösterilmekteydi. Microsoft’un mobil işletim sistemiyle iOS’e kıyasla daha derin bir entegrasyona sahip olan Facebook’un Home’u Windows Phone’a olduğu gibi taşıması da pek olası gözükmüyor. Geliştirme konusunda Windows Phone’un da tıpkı iOS gibi Facebook’un önüne engeller koyması oldukça muhtemel. Buna ek olarak, Microsoft’tan Facebook Home için gelen açıklama da şirketin arayüze dair ilk izlenimi hakkında bilgi veriyor. The Next Web’e gönderilen açıklamada Windows Phone için de görüşme yapılmadığı belirtilirken, mevcut durum çerçevesinde Facebook’un Home’u Apple ve Microsoft’un mobil platformlarına taşıma konusunda isteği olsa da fazla şansının olmadığı açıkça görülüyor.

İlgili >> Bloomberg, The Next Web

İLGİLİ HABERLER