İncelemelerManşetler

Facebook Home İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sosyal medyayı 21. yüzyılın şu ana kadarki en büyük fenomenlerinden biri olarak tanımlamak pek yanlış olmaz. Hiçbir yaş grubunun kayıtsız kalamadığı sosyal medyanın en popüler alanıysa hiç kuşkusuz Facebook. Son 5 yılda dünyayı saran bir fenomen haline gelen site, sosyal medyanın bu denli popüler bir olgu haline gelmesinde de itici güç işlevini üstlenmişti.

facebook-home-130413

Günümüzün bir diğer yükselen değeriyse mobil. Teknolojide yaşanan ilerlemeye paralel olarak mobil cihazların büyük bir gelişim göstermesi bu cihazlara olan ilgiyi fazlasıyla artırdı. Bu ilgi sosyal medya platformlarının mobile ayrı bir önem göstermesine neden oldu. Geçtiğimiz yıldan bu yana mobile farklı bir gözle bakan Facebook, Instagram’ı satın alarak bu yoldaki ilk ciddi adımını atmıştı. Sosyal ağın kendi markasını kullanarak bir akıllı telefon piyasaya süreceği dedikoduları sıklıkla konuşulsa da, Facebook farklı bir yol izledi ve Android için özel bir kullanıcı arayüzü hazırladı. Geçtiğimiz hafta tanıtılan Home’un Google Play üzerinden dağıtımına dün başlandı. İlk etapta sadece ABD’li kullanıcılar Facebook Home’u Google Play üzerinden indirebiliyor, ancak diğer ülkelerdeki kullanıcılar da özel APK bağlantıları sayesinde Facebook Home’u sıcağı sıcağına deneme fırsatı buluyor. Biz de Teknoblog olarak bu fırsatı değerlendirdik ve Facebook Home’u sizler için inceledik.

facebook-home-1

Facebook Home’u şu an için sadece HTC One, One X, One X+ ile Samsung Galaxy S III ve Galaxy Note II sahiplerinin kullanabileceğini hemen belirtmekte fayda var. Facebook Home ile tanıtılan özelliklerden biri olan Sohbet Balonları ise Messenger uygulamasına gelen güncellemeyle tüm Android cihazlarda kullanılabiliyor.

facebook-home-5

Facebook Home’un APK dosyasını kullanarak yüklenmesinin ardından ekranda kullanıcıya hangi ana ekran uygulamasını kullanmak istediğini soran bir soru beliriyor. Bu sorunun Facebook Home olarak cevaplanmasıyla birlikte Facebook’un özel Android deneyimi aktif hale geliyor. Bu tercihi sürekli tekrarlamak istemeyenlerin soruya cevap verirken ”Her Zaman” seçeneğini işaretlemelerinde fayda var. Facebook Home’u bırakıp yeniden varsayılan Android arayüzüne dönmek isteyen kullanıcılar ise Ayarlar menüsünde yer alan Uygulama yöneticisi üzerinden Facebook Home’un kontrol paneline ulaşıp ”Varsayılanları Sil” seçeneğine dokunup yeniden Android arayüzüne dönüş yapabilirler. Bu kadar uğraşmak istemeyen kullanıcılar kilit ekranında cihazda fiziki olarak bulunan ayarlar tuşuna basıp, çıkan menüden Home Ayarları’nı seçerek Facebook Home’u kapatabilirler.

facebook-home-5

Facebook Home’da kullanıcının karşısına çıkan ilk şey kilit ekranında dönen ”Kapak Akışı” ya da orijinal adıyla ”Cover Feed”. Kapak Akışı sayesinde Android cihaz sahipleri Facebook arkadaşlarının neler yaptığını telefonlarına baktıkları anda görebilecekler. Akıllara ilk etapta sadece fotoğrafların bu akışta gösterileceği gibi bir düşünce geliyor. Ancak Facebook üzerinden yapılan tüm paylaşımlar bu akışta kendisine yer buluyor. Kapak Akışı’nda beliren gönderileri akış üzerinden beğenmek ve yine akış üzerinden bu gönderileri yorumlamak mümkün. Kapak Akışı sayesinde kilit ekranı arkadaşlar tarafından dolduruluyor.

facebook-home-2

Bildirimler Facebook’un Home tanıtımı esnasında üzerinde en çok durduğu noktalardan birisiydi. Telefona gelen tüm bildirimleri kilit ekranında hareketli bir biçimde göstermeyi taahhüt eden Facebook, şimdilik bu sözü tam anlamıyla sadece Facebook Home ile yüklü gelen HTC First’te yerine getiriyor. HTC First dışındaki Home yüklü cihazlarda sadece Facebook’tan gelen bildirimler kilit ekranında gösteriliyor. Diğer bildirimlere ulaşmak için Android’in bildirim merkezine bir ziyarette bulunmak gerekiyor.

facebook-home-13

Facebook Home’un Messenger uygulamasına da taze bir nefes getirdiğini söylemek pek yanlış olmaz. Home ile birlikte yayınlanan Messenger güncellemesi sayesinde tüm Android cihazlar Home’un en belirgin özelliklerinden biri olan Sohbet Balonları’ndan faydalanabiliyorlar. Sohbet Balonları Facebook Home’un yüklü olmadığı cihazlarda diğer uygulamalar açıkken gelen Facebook mesajlarının ekranda belirmesini sağlıyor. Sohbet Balonları Facebook Home’da ise bu görevlerini daha uzun soluklu bir biçimde yerine getirebiliyor. Kilit ekranında beliren bu balonlar mesaj cevaplansa bile kullanıcı istediği müddetçe ekranda kalıyor. Kullanıcılar isterlerse bu balondaki ekrandaki yerini de değiştirebiliyor. Balonların ekranda yer işgal etmesini istemeyenlerse balonları ekranın alt kısmına doğru sürükleyerek onlardan kurtulabilirler.

facebook-home-8

Kilit ekranından çıkıp diğer uygulamalara nasıl ulaşılacağı sorusu Home’u kullanmaya başlayınca akla gelen ilk sorulardan biri. Kilit ekranının alt kısmında bir yuvarlak içinde yer alan profil fotoğrafını yukarı doğru sürükleyen kullanıcılar uygulama menüsüne erişebiliyor. Facebook kullanıcıları uygulama menüsü üzerinden sosyal platforma fotoğraf yükleme, durum güncellemesi ve yer bildirimi yapma gibi işlemleri de gerçekleştirebiliyorlar. Bu kısa yoldan durum güncelleme özelliği akıllara iOS 6’yı getiriyor. Bu menü üzerinden geçici olarak Android’in yerel arayüzüne geçiş yapmak da mümkün. Ana ekranda yer alan profil fotoğrafı sola doğru sürüklendiği zaman Messenger uygulaması açılırken, sağa doğru sürüklendiği zaman kullanılan son uygulamaya yeniden erişim sağlıyor.

facebook-home-3

Facebook Home’un sosyal medya mesaisinin büyük kısmını Facebook’ta geçirenler tarafından sevileceğini söylemek mümkün. Home’u aktif duruma getiren Android kullanıcıları telefonlarındaki Facebook uygulamasını daha az ziyaret edecek ama buna rağmen Facebook’ta daha katılımcı olacaklardır. Henüz emekleme dönemine bile girmemiş Facebook Home’da bazı ciddi eksiklerin olduğu kesin. Özellikle ana ekranda gözüken bildirimlerin şimdilik sadece Facebook bildirimleriyle sınırlı olması en büyük eksik olarak göze çarpıyor.

facebook-home-12

Akıllı telefonundan tam randıman almak ve tüm özelliklerini kullanmak isteyen kullanıcıların Facebook Home’u pratik bulmaması muhtemel. Facebook Home arayüzünde widget’ların bulunmaması da eksi hanesindeki bir diğer sorun. Facebook Home’da tüm kullanıcılar için yaşanması olası bir problemse alışma evresinde Kapak Akışı’nda beliren gönderilerden bazılarını yanlışlıkla beğenmek. Zira burada gözüken gönderileri beğenmek için sadece ekrana iki kez dokunmak yeterli. Facebook Home’un görsellik ve kullanışlılık olarak en güzel parçası ise Sohbet Balonları. Diğer Android cihazlara da gelen bu balonlar ana vatanlarında çok daha işlevseller. Facebook Home’un siteye bağlı olan kitleyi yakalamakta sorun çekmeyeceği kesin, ancak Facebook aktivitesi sınırlı olan kitle üzerindeki etkisinin ne olacağı halen bir soru işareti.

İlgili >> Facebook Home

İLGİLİ HABERLER