Teknoloji

Mısır Facebook’un ücretsiz internet servisini kapattı

facebook free basics

Facebook’un tartışmalı ücretsiz internet servisi, Hindistan’ın ardından Mısır’da da kapatıldı. Facebook Free Basics adını taşıyan ve Internet.org girişiminin bir parçası olan servis, gelişmekte olan ülkelerde internet erişimini yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Free Basics ile Facebook ve proje ortaklarının internet sitelerine ücretsiz biçimde erişilebiliyor. Ancak bazı düzenleyici kuruluşlar ve internet aktivistleri, servisin ağ tarafsızlığı ilkesine aykırı olduğunu dile getirerek Facebook’un kendisi ve iş ortakları için bir tür “sırça köşk” oluşturduğunu öne sürüyor.

Facebook’un Mısır’daki telekomünikasyon ortağı Etisalat Mısır, iki ay önce Free Basics programını desteklemeye başlamıştı. Sosyal paylaşım sitesi tarafından yapılan açıklamada programa Mısır’da 3 milyondan fazla kişinin kaydolduğu ve bunların 1 milyonunun ilk kez mobil cihazlar üzerinden internet erişimi sağladığı belirtildi. Karardan duyduğu üzüntüyü gizlemeyen şirket, durumu kısa süre içinde çözmeyi umuyor. Mısır’daki kapatma kararının arkasında hangi kurumun olduğu ise henüz bilinmiyor. Etisalat Mısır’dan şimdilik konuya ilişkin bir açıklama gelmiş değil.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Free Basics programının ağ tarafsızlığına aykırı olmadığına dair inancını çeşitli zamanlarda dile getirmişti. Son olarak The Times of India gazetesine bir yazı gönderen Zuckerberg, iddiaların aksine Free Basics’in net tarafsızlığına tamamen saygılı bir servis olduğunu belirtmiş ve karşı gelenlerin Free Basics’in herkesle ve her telekom operatörüyle çalışmaya açık bir platform olduğunu kasıtlı biçimde göz ardı ettiğini öne sürmüştü.

İLGİLİ HABERLER