Teknoloji

Mark Zuckerberg ücretsiz internet servislerini hastane ve kütüphanelere benzetti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

mark zuckerberg

Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, şirketinin kısıtlı olarak ücretsiz internet servisleri sağlayan programının Hindistan’da yasaklanması üzerine kaleme aldığı yazıda Free Basics isimli servisi hastane ve kütüphanelere benzetti. The Times of India gazetesinde yayınlanan yazıda kütüphanelerin tüm kitapları sunmadığını ve hastanelerin tüm hastalıklara çare bulmadığını belirten Zuckerberg, yine de ortada yapılan bir iyiliğin bulunduğuna dikkat çekti. Facebook CEO’su, Free Basics’in sadece belli sitelere ücretsiz erişim sağlamasına rağmen kamusal fayda oluşturan bir platform olduğunu iddia etti.

Sosyal paylaşım sitesi, şu sıralarda Hindistan’da eski adı Internet.org olan Free Basics servisine şüpheyle yaklaşan bir grupla olan mücadelesini kazanmaya çalışıyor. Servise yönelik itirazların temel noktasını ise ağ tarafsızlığının ihlâl edilmesi oluşturuyor. Hindistan Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu, geçtiğimiz hafta Facebook’un ülkedeki iş ortağı Reliance Communications’tan gerekli incelemeler tamamlanana kadar Free Basic’e erişimi durdurmasını talep etmişti.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, kurul servisin geleceğine ilişkin kararı ocak ayı içinde verecek. Facebook, bu süreçte Hindistan’da yoğun lobi ve halkla ilişkiler faaliyeti yürütüyor ve insanları dijital eşitliği desteklemeye çağırıyor.

İnsanlara bazı internet servislerine ücretsiz erişim imkanı sağlamak yerine program hakkında yalan iddiaların ortaya atıldığını söyleyen Zuckerberg, bu iddiaların 1 milyar kişiyi etkilediğini belirtti. Facebook CEO’su, Free Basics servisinin tüm internetin kapılarını açtığını ve servisi kullananların yarısının 30 gün içinde bir internet paketi alma yoluna gittiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER