Teknoloji

Facebook’un yeni algoritması yüzü gözükmeyen insanları bile tanıyabiliyor

facebook hizmet türkiye

facebook-logo-230415

Yüz tanıma özelliğine sahip fotoğraf yazılımları günümüz dünyasında oldukça sıradan şeyler olarak algılanıyor. Yüzün bir kısmının veya tamamının kapalı olması durumunda ise bu araçlar işlevlerini yitiriyor. Ancak Facebook’un yapay zekâ laboratuvarı tarafından geliştirilen yeni bir algoritma, başka ipuçlarından faydalanarak insanları tanıyabiliyor.

Facebook’un yeni algoritması yüz özellikleri yerine saç stili, poz, kıyafet ve vücut tipi unsurları inceleyerek kişileri tanıyabiliyor. Bu algoritmanın Facebook’un yeni uygulaması Moments veya Google Fotoğraflar için fazlasıya işlevsel olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Ancak söz konusu algoritma, gizlilik konusundaki endişeleri de körükleyecek cinsten. Yüzünü kasıtlı olarak saklayan kişilerin bile tanınabilecek olması da bu endişelere hak verilmesinde önemli rol oynuyor. Yapılan testlerde yüzde 83 oranında başarı yakalayan Facebook’un yeni algoritmasının günün birinde sosyal ağın fotoğraf galerilerinde kullanılıp kullanılmayacağı henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER