Teknoloji

Çinli korsanlar Amerikan hedeflerine yönelik siber saldırılara yeniden başladı

ABD ve Çin arasındaki ilişkiler genel çerçevede ”gergin” olarak tanımlanabilir, ancak bu gerginliğin su yüzüne en sık çıktığı alan hiç kuşkusuz teknoloji. Daha önce birbirlerine karşılıklı olarak siber casusluk ve saldırı suçlamaları yönelten iki ülke arasında işler kısa bir aranın ardından yeniden kızışacağa benziyor. Daha önce Çin’in devlet eliyle ABD’deki hedeflere saldırılar düzenlediği yönünde bir rapor yayınlayan Madiant isimli güvenlik şirketi, The New York Times’a gönderdiği son raporunda saldırıların yeniden başladığını iddia etti.

abd-cin-120313

Saldırıların daha öncekilere benzer olduğunu belirten şirket, son iki aylık dönemde saldırı sayılarının düzenli olarak arttığını ve eski saldırı gücünün yüzde 60 ila 70’i arasında bir etkiye sahip olduğunu açıkladı. Obama yönetiminin konuyu yeniden gündeme aldığı ve Çinli yetkilileri bu tarz saldırıların bir bedeli olduğuna ikna edinceye kadar konunun gündemde tutulacağı belirtildi. Çin tarafından gerçekleştirildiği iddialar üzerine ABD Başkanı Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Tom Donilon bir açıklama yapmış ve uluslararası kamuoyunun bir devletten gelen bu tarz bir saldırıyı tolere etme lüksünün olmadığını dile getirmişti. The New York Times’a göre yeniden başlayan saldırılar Donilon’un Çin’e yapacağı ziyaretteki en önemli konulardan biri olacak.

Geçtiğimiz aylarda ABD’nin kamu ve önemli medya kurumlarına yönelik bazı saldırılar düzenlenmiş ve Madiant tarafından yayınlanan rapor saldırıların kaynağı olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Şangay’daki üssünü göstermişti. Çin hükümeti bu iddiaları reddederken, iki ülke siber güvenlik konularında birlikte hareket etmek için çalışma grupları oluşturmuştu. Bu çalışma süreci devam ederken Pentagon tarafından yayınlanan ve 2012’de gerçekleşen ABD’ye yönelik bazı siber saldırılardan Çin’i sorumlu tutan rapor nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilere yeniden gergin bir hava hakim olmuştu. Çin ABD’nin kendisine yönelttiği suçlamaların benzerlerini bu devlete yöneltirken, uluslararası kamuoyunun önemli bir kısmı da İran’a yönelik Stuxnet saldırısından ABD’yi sorumlu tutuyor.

İlgili >> The New York Times

İLGİLİ HABERLER