Teknoloji

Chrome eklentisi ile bir web sayfasındaki yazıya doğrudan bağlantı verin

Chrome eklentisi ile bir web sayfasındaki yazıya doğrudan bağlantı verin

Google’ın geliştirdiği yeni bir Chrome uzantısı sayesinde bir web sayfasındaki belirli bir metin için URL oluşturabilirsiniz. Link to Text Fragment adlı bu eklenti sayfanın formatından bağımsız şekilde çalışıyor.

Uzantıyı yükledikten sonra, bağlantı vermek istediğiniz metni basit bir şekilde işaretleyin, sağ tıklayın ve açılan menüdeki “Copy Link to Selected Text” seçeneğine tıklayın. Bu bağlantı paylaşılabilir ve uyumlu bir internet tarayıcısını kullanan herkes tarafından açılabilir. Örneğin, bu bağlantıya Chrome veya Edge içinde tıklattığınızda işaretlenmiş metin alanı sayfa içinde açık bir şekilde karşınıza çıkar.

Google uzantısı, Text Fragments (Metin parçacıkları) olarak adlandırılan ve yakın zamanda Chromium’a eklenen yeni bir özelliği kullanıyor. Bu özellik sayesinde URL’e # işareti sonrasında ek bağlantı bilgisi eklemek mümkün oluyor. Bu, Google’ın bazı zamanlarda arama sonuçlarında bir web sayfasının belirli parçalarına doğrudan bağlantı vermek için kullandığıyla aynı teknolojiyi içeriyor. Ne var ki, uzun bir metin parçasına bağlantı verirseniz veya aynı kelimelerin farklı yerlerde birden fazla kez tekrarlandığı karmaşık web sayfaları söz konusu olduğunda, bu URL’ler uzun veya elle oluşturulması zor olabiliyor. Bu eklentiyle söz konusu süreç basitleştiriliyor.

Bu eklenti tarafından oluşturulan bağlantılar, Chromium tabanlı tüm internet tarayıcılarının versiyon 80 ve yukarısındaki tüm sürümleriyle uyumlu. Ancak tüm internet tarayıcılarında desteklenmiyor. Google’ın blog yazısında belirtildiği gibi, Firefox ve Safari bu özelliği uygulayacaklarını doğrulamıyor. Bu internet tarayıcısında bir bağlantıya tıklatmak sizi bağlantısı verilmiş sayfanın başına götürüyor ve herhangi bir metin işaretlemesi yapılmıyor.

Metin parçacıkları küçük, ancak yararlı bir işlev. Bunun sayesinde bir web sayfasında belirli bir bilgiyi bulmak kolaylaşıyor. Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi, Google’ın blog yazısına verilen bağlantı kullanıcıyı doğrudan Firefox ve Safari uyumluluğuyla ilgili yere götürüyor. Ayrıca bu özellik uzun bir komut dizisi içinde belirli bir adıma bağlantı vermek veya en iyiler listesinde belirli bir maddeyi öne çıkarmak için de kullanışlı olacaktır.

Uzantı ve onun işlevi gerçekten ilgi çekici görünüyor, ancak henüz mükemmel hâle gelmiş değil. Chrome’da çalışmasında herhangi bir sorun görünmüyor, ancak Edge’de bazı durumlarda metin işaretlenmemiş oluyor. Ayrıca uzun bir metin seçildiğinde hataların alınması söz konusu olabiliyor. Bu sorunlara internet tarayıcısı, uzantının kendisi veya web sayfası yol açıyor olabilir.

Link to Text Fragment uzantısını Chrome Web Mağazası üzerinden indirebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER