Teknoloji

Apple Siri’yi üçüncü taraf geliştiricilere açıyor

apple siri
Görsel: The Verge

Apple Siri’yi bir API aracılığıyla üçüncü taraf yazılımcılara açıyor. Böylelikle Apple’ın imzasını taşımayan uygulamaların da Siri’ye verilecek sesli komutlarla aktive edilmesi mümkün hâle gelecek. Siri bu entegrasyon sayesinde yeni özelliklere ve verilere de erişebilecek. Apple’ın Amazon, Facebook, Google ve Microsoft gibi önemli rakipleri de daha önce benzer hamleler gerçekleştirmişti. Söz konusu şirketlerin hepsi sesli komutları ve sohbet robotlarını bilişim dünyasının geleceğinde önemli yer tutan unsurlar olarak tanımlıyor.

Apple Siri ile sanal asistanlar arasındaki rekabette kendisine öncelik sağlasa da, şirket bu önceliğini somut bir avantaja dönüştürme konusunda başarı gösterememişti. Bu durumda üçüncü taraf uygulamalara yönelik bir desteğin bulunmaması, önemli bir rol oynamıştı. Apple yeni API ile bu eksikliği kapatmak ve Siri’yi bir tür platforma dönüştürmek adına büyük bir adım atıyor.

Apple, WWDC 2016 açılış konuşması etkinliğinde Siri’nin üçüncü taraf uygulamalarla buluşmasının nasıl sonuçlar verebileceğini göstermeyi de ihmal etmedi. Örneğin, Siri ile WeChat uygulamasını kullanarak bir arkadaşa “Geç kalıyorum” mesajı gönderilebilecek. Kullanıcılar Siri’den bir taksi çağırmasını, koşu takibine başlamasını veya bir arkadaşa para göndermesini isteyebilecek.

Siri, üçüncü taraf entegrasyonunun devreye girmesiyle birlikte iPhone CarPlay modunda kullanılırken de oldukça faydalı hâle gelecek. Kullanıcılar direksiyon başındayken de çok sayıda uygulamayla kendilerini tehlikeye atmadan sesli komutlar aracılığıyla etkileşim içine girebilecek. Apple Siri ve üçüncü taraf uygulamaların entegrasyonunu iOS 10 ile hayata geçirecek. Siri, macOS Sierra ile Mac bilgisayarlarda da kullanıcıların karşısına çıkacak.

İLGİLİ HABERLER