Dosya

Apple iPhone 6s ve iPhone 6 karşı karşıya

apple-iphone-6s-vs-apple-iphone-6-090915

Apple, uzun süredir beklenen yeni iPhone’larını bugün San Francisco’da düzenlediği etkinlikle görücüye çıkardı. Bu yıl tanıtlan iPhone modelleri “s” etiketini taşısalar da, Apple cihazlarında “ger şeyi değiştirdiğini” iddia ediyor. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus tanıtılsalar da, selefleri iPhone 6 ve iPhone 6 Plus da varlıklarını sürdürecekler.

Apple iPhone 6s ve iPhone 6s Plus tasarım bakımından yeni sözler söylemiyor. Ancak işin bileşen kısmında beklenenden daha çok değişim olması göze çarpıyor. 4.7 inç’lik iPhone 6 ve iPhone 6s arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

iPhone 6s ve iPhone 6 neredeyse aynı tasarıma sahip. Tasarım anlamında bir değişiklik olmadığı ilk bakışta anlaşılabiliyor. iPhone 6s ve iPhone 6’daki buton ve girişlerin konumları arasında fark bulunmuyor.

Apple, iPhone 6s ile renk seçeneklerine bir yenisini daha ekledi. iPhone 6’daki altın rengi, uzay grisi ve gümüş renk seçeneklerinin yanına iPhone 6s ile birlikte roze altın da yazılıyor.

Apple iPhone 6s ile birlikte kullandığı alüminyum materyalin türünde de değişikliğe gidiyor. Şirket, iPhone 6s’te tercihini Apple Watch’taki 7000 sınıf alüminyumdan yana kullanmış. Söz konusu materyalin iPhone 6’daki alüminyuma kıyasla daha hafif ve dayanıklı olduğu belirtiliyor.

Ekran

Hem iPhone 6’da hem de iPhone 6s’te IPS teknolojisine sahip 4.7 inç Retina ekran bulunuyor. Apple’ın iPhone 6s ile çözünürlüğü artırabileceği dedikoduları ortaya atılsa da, bu dedikoduların boşa çıktığı görülüyor.

Her iki telefonun ekranı da 1334 x 750 piksel çözünürlük ve 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu değerler rakiplerin 600 ppi, hatta 801 ppi gibi rakamlara ulaştığı bir seviye için düşük gibi gözükse de, kullanıcılar iPhone 6’nın ekranından yana oldukça mutlu durumda. Dolayısıyla iPhone 6s’in ekranının da aynı memnuniyeti sağlaması sürpriz olmayacaktır. İki akıllı telefonun ekranları arasındaki farklar ise başka bir alanda gizleniyor.

Apple, iPhone 6s’in ekranını 3D Touch adını verdiği özellikle biraz daha ilginç hâle getiriyor. Söz konusu teknoloji kullanıcının ekrana ne kadar yumuşak veya sert dokunduğunu algılayarak farklı etkileşim seçeneklerini ortaya çıkarıyor. Örneğin, Kamera uygulamasının ikonuna dokunma şiddetine göre uygulama ön kamera aktive edilmiş biçimde açılabiliyor.

Kamera

iPhone 6s, kamera bakımından bazı iyileştirmeleri de beraberinde getiriyor. iPhone 6’da bulunan 8 megapiksel arka kamera sensörü, iPhone 6s’te yerini 12 megapiksellik bir sensöre bırakıyor. Apple’da etkinlikte iPhone 6s’in iPhone 6’dan daha iyi fotoğraf çektiğinin altını çizdi.

iPhone 6’daki 1.2 megapiksel ön kamera ise iPhone 6s’te 5 megapiksellik bir sensörle yer değiştiriyor. Ancak selfie’leri iyileştirmek adına yapılan tek yenilik bu değil. iPhone 6s’te Retina ekranı ön kamera için bir flaş olarak kullanmak mümkün oluyor.

Apple, aynı zamanda tüm cihazlarının oynatabildiği, ancak tüm cihazlarının yakalayamadığı Canlı Fotoğraflar (Live Photos) özelliğini duyurdu. Söz konusu özellik mobil cihazlar için yeni olmasa da, Apple kullanıcıları adına oldukça yeni. Canlı Fotoğraflar özelliği çerçevesinde iPhone 6s, kareyi yakalamadan önceki ve kareyi yakaladıktan sonraki 1.5 saniyelik süreyi de kaydedecek. Böylelikle fotoğrafın üstüne dokunulduğunda su dalgaları veya hareket eden arabalar görülebilecek.

Cihazın arkasındaki True Tone flaş, otomatik görüntü sabitleme, otomatik HDR, burst modu ve zamanlayıcı gibi özellikler iPhone 6s’in kamerasında da korunuyor.

Performans

Tahmin edilebileceği üzere; iPhone 6s, iPhone 6’ya kıyasla daha hızlı bir işlemciyle boy gösteriyor. Apple’ın yeni A9 işlemcisine M9 hareket işlemcisi eşlik ediyor. Geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 6’da ise A8 ve M8 işlemci ikilisi bulunuyordu. Apple, iPhone 6s’in işlemci hızı bakımından yüzde 70’lik, grafik işlemcisi hızı bakımından ise yüzde 90’lık bir performans artışı sağlayacağını belirtiyor. 16, 64 ve 128 GB’lık dahili depolama seçenekleri, iPhone 6’dan iPhone 6s’e herhangi bir değişime uğramadan transfer ediliyor.

Yazılım

iPhone 6s, kutusundan Apple’ın geçtiğimiz haziranda duyurduğu iOS 9 işletim sistemiyle çıkacak. iPhone 6 sahipleri ise 16 Eylülden itibaren cihazlarına iOS 9’u yükleyebilecek.

Sonuç

Apple, iPhone 6’dan iPhone 6s’e geçiş yaparken, pek çok kişinin beklemediği, önemli değişikliklere imza attı. İşlemci ve kamera alanındaki iyileştirmeler beklense de, 3D Touch ve roze altın renk seçeneği gibi yenilikler heyecan uyandırdı. Özellikle tasarım değişikliği bakımından büyük beklentileri olmayanlar için iPhone 6s’in sunduğu özellikler tatmin edici nitelik taşıyacaktır.

İLGİLİ HABERLER