Dosya

Apple iPhone 5S: Hakkında bilmeniz gereken her şey

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın uzun süredir beklenen eylül ayı etkinliğinin başrol oyuncuları tahmin edildiği gibi iPhone 5S, iPhone 5C ve işletim sistemi iOS 7 oldu. iOS 7’nin daha önce görücüye çıkması ilginin akıllı telefonlara biraz daha fazla yönelmesine neden olurken, ”üst sınıf” olarak nitelenen iPhone 5S de başrol oyuncuları arasında şirketin en fazla önem gösterdiği cihaz oldu. Biz de iPhone 5S’e dair bilmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.

apple-iphone-5s-1-110913

Piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı

iPhone 5S 20 Eylül Cuma günü itibarıyla ABD, Almanya, Avusturalya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Japonya, Kanada ve Singapur’da satışa sunulmuş olacak. Yıl sonuna kadar 100 ülkede satışa sunulacağı açıklanan akıllı telefonun Türkiye’ye girişiyse daha önceki modellerde olduğu gibi aralık ayını bulacak. Türkiye’de iPhone 5S satışı gerçekleştirecek operatörlerden biri olan Avea’nın Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı duyuru da bu durumu doğrular nitelikte.

iphone-5s-110913-4

Apple’ın Birleşik Krallık için belirlediği iPhone 5S satış rakamları da Türkiye’deki olası satış rakamlarına dair bir fikir yürütmeyi sağlıyor. Bu ülkede 16 GB’lık model 549 pound (1762 TL), 32 GB’lık model 629 pound (2019 TL), 64 GB’lık model ise 709 pounddan (2275 TL) satılacak. Söz konusu fiyatlar ışığında 16 GB’lık iPhone 5S’in Türkiye satış fiyatının da 2000-2100 TL civarında olması muhtemel gözüküyor. Ancak fiyatın belirlenmesi konusunda kasım ve aralık ayındaki döviz kurlarının önemli bir rol oynayacağını unutmamak gerekiyor.

Aynı ekran ve biraz daha farklı tasarım

Apple’ın ”S” serisi iPhone’larda cihazın iç donanımını değiştirip dış tasarımını aynı bırakmak gibi bir geleneği olsa da, iPhone 5S’te bu gelenek değişime uğruyor. iPhone 5S’in tasarımı genel hatlarıyla iPhone 5’in tasarımına benzer bir yapıda. Ancak Home tuşuna eklenen parmak izi tarayıcısıyla birlikte dış görünümdeki değişiklik hemen göze çarpıyor.

Dedikodusu aylar boyunca etrafta dolaşan parmak izi tarayıcısı Touch ID adını taşıyor. Paslanmaz çelikten yapılan bir tespit halkasının sardığı 170 mikron kalınlığındaki tarayıcı 500ppi çözünürlük ve 360 derecelik parmak izi okuma açısına sahip. Home tuşunun ortasında yer alan kare ikonu da parmak izi tarayıcısının eklenmesiyle birlikte ortadan kalkıyor.

iphone-5s-110913-5

Güvenlik açısından mükemmel bir ekleme olarak değerlendirilebilecek parmak izi tarayıcısı sadece giriş kodlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırmakla yetinmiyor, aynı zamanda iTunes üzerinden yapılan alışverişlerde de parmak izi tarayıcısı kullanılabiliyor. Beş parmağa kadar destek barındıran Touch ID’ye farklı kişilere ait parmak izleri eklenebilecek.

Parmak izi tarayıcısı dışında iPhone 5S tasarım bakımından selefiyle aynı izleri taşıyor. 7.9 milimetre kalınlığındaki cihazda 1136 x 640 piksel çözünürlüğünde 4 inç bir ekran bulunuyor. Bu ekran 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekran kısmında iPhone 5S selefinden daha farklı ve yeni bir özellik sunmuyor.

iphone-5s-110913-8

Apple’ın geleneksel siyah ve beyaz renk seçeneklerinin yanına iPhone 5S ile birlikte altın rengini de ekleyeceği lansman öncesi dönemin en ilginç dedikoduları arasında yer alıyordu.Bu beklenti gerçeğe dönüştü ve şirket iPhone 5S ile altın rengini de seçenekler arasına ekledi. iPhone 5S sahibi olduğunu belli etmek isteyen kullanıcılar için en kısa yol altın rengi modeli tercih etmek gibi gözüküyor. Samsung ve HTC gibi rakiplerin akıllı telefonlarında farklı renk seçenekleri sunduğu göz önüne alınınca Apple’ın ekstra renk hamlesinin nedeni biraz daha iyi anlaşılıyor.

iphone-5s-110913-2

Geliştirilmiş kamera

Apple’ın iPhone 5S’te kullanacağı kameraya ilişkin çeşitli söylentiler lansman öncesi dönemde sıklıkla etrafta dolaştı. 12 megapiksel bir arka kamera söylentisi bir dönem ivme kazansa da, şirket iPhone 5S’te 8 megapiksel bir arka kamera ve 1.2 megapiksel bir ön kamera kullanmayı tercih etti. Apple tarafından geliştirilen 5 elementli bir lens barındıran arka kamera f/2.2 diyafram açıklığına sahip. True Tone olarak adlandırılan çift LED flaş teknolojisiyse farklı sıcaklıktaki renklerin çarpışmasını önlemeyi ve renk bakımından daha dengeli fotoğraflar elde edilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

iphone-5s-110913-6

iPhone 5S’in kamerası spor müsabakaları gibi etkinliklerde daha hızlı ve fazla sayıda fotoğraf çekmeyi sağlayan Burst mode gibi ekstra özellikleri de barındırıyor. Sony Xperia Z1 gibi 20 megapiksel kameraya sahip cihazların ortaya çıktığı bir ortamda Apple’ın kamera konusunda yerinde saymaması beklenen bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

İşlemci ve bağlantı özellikleri

iPhone 5S’e dair lansman öncesi dönemde dolaşan dedikoduların çoğu gibi, A7 isimli yeni işlemcinin varlığı da akıllı telefonun duyurulmasıyla birlikte doğrulanmış oldu. A7 iPhone 5’te kullanılan A6’ya kıyasla iki kat daha hızlı işlemci ve grafik performansı sunuyor. iPhone 5S’in bekleme durumundaki pil ömrü iPhone 5’e 25 saatlik bir fark atarken; akıllı telefon müzik dinlemede 40 saat, video izlemede 10 saat ve 3G aracılığıyla internette dolaşmadaysa 8 saatlik bir pil ömrü sunuyor.

iphone-5s-110913-3Bağlantı kısmında da iPhone 5S, iPhone 5’ten farklı bir özellik sunmuyor. Bluetooth 4.0, LTE ve Wi-Fi 802.11a/b/g/n iPhone 5S’in bağlantı özellikleri arasında yer alıyor. Apple yeni akıllı telefonunda da 16, 32 ve 64 GB’lık dahili hafıza seçenekleri sunarken, bu alanı microSD kart ile genişletmek yine mümkün değil.

iOS 7

iPhone 5S beklendiği gibi geçtiğimiz haziran ayında WWDC 2013’te duyurulan iOS 7 ile yüklü geliyor. Apple’ın endüstriyel tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı Jonathan Ive liderliğindeki ekip tarafından tasarlanan işletim sistemi, Apple’ın bugüne kadarki ”en sadeleştirilmiş” işletim sistemi olarak tanımlanıyor ve düzleştirilmiş ikonlarıyla dikkat çekiyor.

Sonuç

Siyah, beyaz ve yeni eklenen altın renk seçenekleriyle ortaya çıkan iPhone 5S’in tasarımı genel hatlarıyla selefinden farklı olmasa da, Touch ID adını taşıyan parmak izi tarayıcısının varlığı dış görünümü biraz olsun değiştiriyor. Güvenliği artıran bu parmak izi tarayıcısına ek olarak, yüzde 56 daha hızlı performans ve geliştirilmiş kamera da dikkat çeken unsurlar arasında yer alıyor. Apple’ın S serisi ürünlerindeki değişiklik anlayışı bilindiği için gerçekleştirilen değişikliklerin çapı kamuoyunu şaşırtmazken, gözler şimdiden Apple’ın gelecek yıl düzenleyeceği lansmana çevrilmiş durumda.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER