DosyaManşetler

iPhone 5S ve 5C: Tüm haberler ve dedikodular

Sonbaharın dünyanın dört bir yanındaki teknoloji meraklıları tarafından heyecanla beklenmesinin en önemli nedenlerinden birisi de Apple’ın yeni ürünlerini bu dönemde görücüye çıkarması. Bu yıl 10 Eylülde gerçekleştirecek etkinliğin diğer yıllara göre en büyük farkı ise şirketin bir yerine iki yeni iPhone’u tanıtması olacak. Bu iki iPhone’dan ilkinin klasik gözde cihaz serisinin en yeni üyesi olması beklenirken, ikincisinin yeni bir seri olan renkli plastik kasalı ve uygun fiyatlı iPhone serisinin ilk örneği olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yarın gerçekleşecek Apple etkinliği öncesinde iPhone 5S ve iPhone 5C olarak adlandırılan yeni iPhone’lara ilişkin önemli haberleri ve güvenilirlik oranı yüksek dedikoduları sizler için sıraladık.

iphone-5-inceleme-00021

Yeni gözde iPhone

Apple’ın şu ana kadarki ürün yayınlama çizgisine bakıldığı zaman köklü tasarım değişikliklerinin yapıldığı yıldan sonra şirketin küçük çaplı donanım değişikliklerini tercih ettiği görülüyor. Söz konusu durumun bu yıl da değişmesi beklenmiyor. Tıpkı iPhone 3GS ve 4S örneklerinde olduğu gibi yeni gözde iPhone’un da selefiyle neredeyse aynı fiziki görünüşe sahip olması öngörülüyor. Ekran ve kasada bir değişiklik beklenmezken, en önemli iyileştirmelerin cihazın içinde yapılacağı düşünülüyor. Cihazın iPhone 5S adını taşımasınaysa neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni özellikler

iPhone 5S’in selefinden en farklı özelliğinin Home tuşuna yerleştirilecek parmak izi tarayıcısı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Sürpriz bir ekleme olarak gözüken parmak izi tarayıcısını bir telefona yerleştiren ilk şirket ise Apple değil. Motorola 2011 yılında piyasaya sürdüğü Atrix 4G’de parmak izi tarayıcısını kullanmış, ancak daha sonra yüksek profilli akıllı telefonlarda bu teknolojiyi görmek mümkün olmamıştı. Ancak 2012 yazında güvenlik şirketi Authentec’i satın alan Apple, parmak izi tarayıcısını iPhone’a yerleştirmek için gereken teknolojiye erişimini sağlamış oldu.

Apple’ın iPhone 5S’e bir parmak izi tarayıcısı yerleştirmeye hazırlandığı ilk olarak bir iOS beta sürümü aracılığıyla ortaya çıkmıştı. Ardından Apple ürünlerine ilişkin isabetli öngörüleriyle tanınan KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo, Apple’ın parmak izi tarayıcılı iPhone için çalışmaya devam ettiğini açıklamıştı.

Son dedikodular parmak izi tarayıcısının ilk etapta sadece Apple’ın kilidini açmak için kullanılacağına işaret ediyor. Ancak ilerleyen dönemde bu parmak izi tarayıcısının mobil ödemelerde de kullanılabileceği de öngörüler arasında yer alıyor. Şirketin parmak izi tarayıcısının kullanım alanını sınırlı tutmasının nedeni olarak ise tarayıcıların ömrünü ve dayanıklılığını görme isteği olarak gösteriliyor. Şirketin iPhone 5S’te Home tuşunu tıpkı iPhone 5S’in kamerasında olduğu gibi cam yerine kristal safir ile kaplayabileceği de konuşuluyor.

Apple’ın iPhone 5S ile iyileştirebileceği alanlardan birisinin de kamera olması bekleniyor. İlk dedikodularda şirketin gelişmiş bir görüntü sensörü ve lens kullanabileceğine işaret etse de, bu haberlerin sayısı sonraki dönemde giderek azalmıştı. Ancak şirketin iPhone 5’te kullanılan 8 megapiksel sensör yerine 12 veya 13 megapiksel bir sensör kullanabileceğine dair haberler de son dönemde artışa geçmiş durumda. iPhone 5S’te kullanılacak kameraya ilişkin öngörülerde de bulunan Ming-Chi Kuo, yeni modelde mevcut modele kıyasla daha geniş bir diyafram açıklığının tercih edilebileceğini belirtmişti. iPhone 5S kamerasına dair dedikodular içinde doğruluk ihtimali hızla yükselenlerden birisi de çift LED flaş dedikodusu olmuştu. Daha fazla ışığın daha parlak görüntüler elde etmede kullanılmasının amaçlandığı düşünülse de, Mac Rumors tarafından yayınlanan fotoğraflar Apple’ın daha farklı bir hesap içinde olabileceğini ortaya koyuyor. Birbirinin aynı iki LED flaş yerine farklı renklerde iki flaşın varlığını ortaya koyan fotoğrafların ardından iPhone 5S’in kamerasının ortamı analiz ederek uygun flaşı kullanabileceği de tahminler arasına girdi.

Tanıtıma sayılı saatler kala ortaya çıkan Kuzey Çin dilindeki bir pazarlama dökümanıysa çift LED flaş ve parmak izi tarayıcısı gibi sıklıkla konuşulan iki yeniliğin varlığını daha somut bir biçimde doğruluyor.

Temel özellikler

Apple bugüne kadar siyahı istisnasız her iPhone modelinde kullanırken, beyaz ve gümüşü dönüşümlü olarak nitelenebilecek bir biçimde tercih etmişti. Şirketin iPhone 5S ile bu seçenekler arasına altın rengini de ekleyeceği son dönemlerin en çok rağbet gören dedikoduları arasında yer alıyor. Alışılagelmiş altın renginden ziyade ”şampanya rengi” olarak tanımlanabilecek bu seçeneğin Apple’ın Çin pazarına yönelik hamleleri arasında yer alabileceği ifade edilirken, iPhone 5S’e sahip olduğunu belli etmek isteyenler için de en uygun seçenek altın rengi olacak gibi gözüküyor. Ancak iPhone 5S için ortaya atılan yeni renk alternatifleri altın rengiyle sınırlı değil. Tunç rengi ve grinin de iPhone 5S’in renk seçenekleri arasında yer alacağı söylense de, bu dedikodular geniş çaplı bir tutunma kazanamadı.

iphone-5s-altin-220813

Apple’ın iPhone 5S ile hafızada bir artırıma gitmesi de ihtimaller arasında sayılıyor. Baz dahili depolama seçeneğini yükseltme konusunda bir geçmişi olan şirketin, iPhone 5S ile dahili hafıza seçeneklerini 32 GB’den başlatabileceği konuşuluyor. 128 GB hafızalı dördüncü nesil iPad’i bu yıl piyasaya süren Apple’ın aynı hafıza seçeneğini iPhone 5S’te de sunabileceği söylense de, bu dedikodu şu ana kadar çok yüksek sesle dillendirilmedi.

iphone-5s-dedikodu-090913-1

Daha önceki yıllarda olduğu gibi, şirketin bu yıl da iPhone’da kullanılan işlemcide iyileştirmelere gitmesi bekleniyor. Mac Rumors tarafından yayınlanan ve işlemciyi gösteren fotoğraflar bu beklentiyi artırırken, şirketin bu yıl 32-bit yerine 64-bit bir işlemci kullanabileceği ve bu işlemcinin A7 olarak adlandırılması öngörülüyor. iPhone 5S’in pilinin selefine göre bir nebze daha geniş olması pek çok kişinin ortak beklentisi ve arzusu haline gelirken, Apple’ın testlerini sürdürdüğü söylenen büyük ekranlı iPhone’ların bu yıl içinde görücüye çıkmasına ihtimal verilmiyor.

iPhone 5C: Yeni bir iPhone serisi

Apple’ın plastik kasalı ve uygun fiyatlı bir iPhone üzerine çalıştığına dair dedikodular 2013’ün başlangıcıyla birlikte ortaya çıkarken, şirket yöneticilerinin bu duruma açık kapı bırakan demeçleri de dedikoduların daha geniş kapsamlı bir biçimde yayılmasına neden olmuştu. Şirketten bu modele ilişkin bir doğrulama gelmese de, kasaya ait sızıntıların yaz boyunca ortalıkta dolaşması uygun fiyatlı iPhone’un yolda olduğuna kitleleri iyice inandırdı.

iphone-5c-renkler-230813

Uygun fiyatlı iPhone temmuz sonundan bu yana ”iPhone 5C” olarak anılırken, şirketin bu ismi tercih etmesindeki temel nedenin akıllı telefonun sahip olduğu farklı renk seçeneklerine gönderme yapmak olduğu ve bunun için iPhone 5’in yanına İngilizcede renk kelimesinin karşılığı olan ”color” kelimesinin ilk harfinin eklendiği düşünülüyor. Kasaya ait çeşitli sızıntılar iPhone 5C’nin iPhone 5’e kıyasla biraz daha kalın olabileceğini gösteriyor. Klasik iPhone serisiyle iPhone 5C arasındaki en önemli fark olarak ise kasa malzemesi olarak plastiğin tercih edilmesini göstermek yanlış olmayacaktır.

iphone-5C-pegatron-260813

iPhone 5C’nin donanımsal özelliklerinin iPhone 5 ile benzer olması bekleniyor. Telefonun fiyatına ilişkin olarak şimdilik somut bir öngörüde bulunulmasa da, şirketin yeni modellerin piyasaya sürülmesinin ardından eski modellere uyguladığı fiyat tarifelerinden birini iPhone 5C’de kullanabileceği düşünülüyor. Kısacası iPhone 5C’nin iPhone 5 veya iPhone 4S ile aynı fiyata sahip olması muhtemel gözüküyor.

iOS 7: İlk iPhone’dan bu yana en büyük değişiklik

Apple’ın yeni ürünlerine dair kesin olan en önemli özellik ise bu akıllı telefonların iOS 7 yüklü olarak satışa sunulacağı. Şirketin geçtiğimiz haziran ayında düzenlenen WWDC 13’te tanıttığı yeni mobil işletim sistemi, görsel olarak tepeden tırnağa yenilenmiş tasarımıyla dikkat çekmişti. İşletim sisteminin neredeyse tüm köşelerine dokunan Apple, ortaya daha renkli ve gerçek dünyanın metaforlarına daha az ihtiyaç duyan bir tasarım çıkarmıştı. Geliştirilmiş çoklu görev özellikleri ve iOS Kontrol Merkezi’nin ortaya çıkışı iOS 7’nin işlevsellik bakımından ön plana çıkan yenilikleri arasında yer alıyor.

apple-ios-7-110613

Apple’ın yarın düzenleyeceği etkinlik öncesinde beklenen yeni akıllı telefonla ilgili tüm haberlere göz atmak için iPhone 5S ve iPhone 5C etiket sayfalarına göz atabilirsiniz. Apple’ın yarın düzenleyeceği etkinliği en iyi ve hızlı biçimde takip etmek için Teknoblog’dan ayrılmayın.

İlgili >> MacRumors (1), MacRumors (2), Business Insider, Sonny Dickson

İLGİLİ HABERLER