Dosya

Apple iPhone 5C: Hakkında bilmeniz gereken her şey

2013’ün başlamasıyla birlikte Apple’ın daha düşük fiyatlı bir iPhone modeli hazırlığı içinde olduğuna dair söylentiler ortaya çıkmıştı. Temmuz sonu itibarıyla iPhone 5C olarak anılmaya başlanan bu model şirketin dün gerçekleştirdiği etkinlikte resmen tanıtıldı. Apple’ın uygun fiyatlı bir iPhone hazırlayacağına dair söylentiler daha önce de çıkmış olsa da, bu yıl ortaya çıkan sızıntıların çokluğu ve inandırıcılığı beklentiyi iyice artırmıştı. Farklı renk seçenekleri ve plastik kasasıyla iPhone tutkusunu daha geniş bir alana yaymayı hedefleyen iPhone 5C hakkında bilmeniz gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.

iphone-5c-110913-1

Piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı

Ürünlerini piyasaya sürme konusunda belli gelenekleri olan Apple, iPhone 5C’de de bu gelenekten şaşmıyor. Şirket yeni akıllı telefonunu da, tıpkı iPhone 5S gibi, 20 Eylül Cuma günü ABD, Almanya, Avusturalya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Japonya, Kanada ve Singapur’da satışa sunacak. iPhone 5C’nin bu ülkelerdeki ön sipariş süreciyse 13 Eylül Cuma günü başlayacak. Türkiye’nin iPhone 5C ile tanışması ise aralık ayını bulacak.

iphone-5c-110913-5

iPhone 5C’nin Birleşik Krallık için belirlenen satış fiyatlarına bakınca akıllı telefonun Türkiye’deki muhtemel satış fiyatına dair bir fikir yürütmek de mümkün oluyor. Birleşik Krallık’ta 16 GB’lık model için 470 pound (1490 TL), 32 GB’lık model içinse 550 pound (1744 TL) fiyat biçiliyor. Buradan hareketle iPhone 5C’nin Türkiye’deki satış fiyatının 2000 TL’ye yaklaşacağını söylemek pek yanlış olmayacaktır.

iphone-5c-110913-8

Farklı renk seçenekleri

Uygun fiyatlı iPhone’un ”iPhone 5C” olarak adlandırılacağına dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından pek çok kişi ”C” harfinin İngilizce’de renk anlamına gelen ”color” kelimesinden hareketle seçildiğini ve farklı renkleri temsil ettiği yorumunu yapmıştı. Yeşil, beyaz, mavi, sarı ve pembe olmak üzere beş farklı renk seçeneğine sahip olan iPhone 5C, iOS 7 işletim sistemiyle birlikte geliyor. İşletim sisteminin arka plan renginin telefonun rengine uyumlu bir biçimde gelmesi göze çarpıyor. HTC One mini ve Samsung Galaxy S4 Mini gibi rakip cihazların farklı renk seçeneklerine sahip olduğu göz önüne alındığında Apple’ın piyasa normlarını yakalamak için yaptığı bu hamle daha anlamlı hale geliyor. Apple’ın iPhone 5C için sunduğu ve delikli tasarımıyla dikkat çeken özel kılıflar sayesinde çeşitli kombinasyonlar da elde edilebiliyor.

iphone-5c-110913-2

Plastik tasarım

iPhone 5C’nin sert polikarbonat plastikten yapılan kasası içten çelik bir çerçeveyle destekleniyor. Apple’ın iPhone 5C’de plastiği tercih etmesinin temel sebebi olarak akıllı telefonu üst sınıf versiyondan ayırma isteği gösteriliyor. iPhone 5C’nin, iPhone 5 gibi, entegre dokunma ve geniş ekran video oynatma özelliğine sahip 4 inç bir ekran ve Lightning girişiyle birlikte geleceğine dair haberler de tanıtımla birlikte doğrulandı.

iphone-5c-110913-7

iPhone 5’e kıyasla çok az daha büyük olan iPhone 5C 124.4 x 59.2 x 8.97 mm. boyutlarına sahip. Apple’ın yeni serisinin ilk üyesi tartıda da iPhone 5 ve 5S’e göre biraz daha ağır geliyor. iPhone 5 ve 5S’in ağırlığı 112 gram olarak ölçülürken, iPhone 5C’nin ağırlığı 132 gramı buluyor.

iphone-5c-110913-9

Özellikler

iPhone 5S gibi, iPhone 5C de Apple’ın yeni işletim sistemi iOS 7 ile yüklü olarak satışa sunulacak. Geçtiğimiz haziran ayında düzenlenen WWDC 2013’te tanıtılan işletim sistemi, ilk iOS’ten bu yana en köklü görsel değişimi sunuyor. Apple’ın endüstriyel tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı Jonathan Ive, iOS 7’nin tasarımını ”siyah, beyaz ve tepeden ayağa düz” olarak tanımlıyor.

iphone-5c-110913-3

iPhone 5’in donanım özelliklerinin önemli bir kısmı iPhone 5C’ye devredilmiş. A6 işlemci ve 8 megapiksel iSight arka kamera bu mirasın parçaları arasında ilk göze çarpanlar arasında. Söz konusu arka kamera f/2.4 diyafram açıklığına ve led flaşa da sahip. Ön kamera ise iPhone 5C’nin iPhone 5’ten farklı olduğu noktalardan biri. 1.2 megapiksellik kamerayla 720p HD kayıt yapılabiliyor.

iphone-5c-110913-4

Bağlantı kısmında iPhone 5C LTE, dual bant Wi-Fi a/b/g/n ve Bluetooth 4.0 seçeneklerini sunuyor. iPhone 5’in bekleme durumundaki 225 saatlik pil ömrü iPhone 5C’de 250 saate çıkıyor. 10 saatlik video oynatma ve 8 saatlik 3G web taraması süreleriyse iPhone 5’tekinden farklı değil.

Sonuç

Farklı renk seçenekleri ve iPhone 5 ile neredeyse aynı olan donanımıyla görücüye çıkan iPhone 5C, Apple’ın daha geniş kitlelere ulaşma stratejisinde önemli bir rol oynuyor. iPhone 5S için yüklü bir miktarı harcamak istemeyen, ancak en yeni Apple telefona sahip olmak isteyenleri baştan çıkarabilecek iPhone 5C’nin fiyat bakımından ne kadar ”uygun” olduğu ise tartışmaya açık bir konu gibi gözüküyor.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER