Teknoloji

Apple FBI duruşması FBI’ın talebi üzerine ertelendi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple fbi

Apple ve FBI arasında San Bernardino saldırısı zanlısı Syed Farook’un iPhone 5c’sindeki verilere erişim üzerine başlayan şifreleme tartışmasına ilişkin ilk duruşmanın 22 Mart itibarıyla gerçekleştirilmesi bekleniyordu. Ancak FBI’dan deyim yerindeyse son dakikada gelen bir erteleme talebi, sürecin seyrini değiştirdi ve 22 Martta gerçekleşmesi gereken duruşma ertelendi.

FBI’ın erteleme talebinin altında, Apple’dan başka bir kurumdan Syed Farook’a ait iPhone 5c’deki verilere erişim konusunda yardım alabileceğine inanması yatıyor. Haftalar boyunca devam eden ve sürekli olarak yükselen gerginliğin ardından bu talebin ortaya çıkması kulağa şaşırtıcı gelirken, bunun bir taktikten ibaret olup olmadığı konusunda şu an için bir şey söylemek pek mümkün gözükmüyor.

FBI tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, üçüncü taraf yardımıyla Syed Farook’a ait iPhone 5c’deki bilgilere erişilmesi durumunda davadan vazgeçilebileceğini ima eden ifadeler de yer alıyor. FBI, “Yöntem uygulanabilir olduğu takdirde, Apple’ın yardımına olan ihtiyacı ortadan kaldıracak.”

FBI’ın yeni “çözüm ortağının” hangi kurum olduğu bilinmiyor. Akıllara gelen ilk isim ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) olsa da, FBI’ın dilekçesinde bu yardımın Amerikan hükümetinin dışından geldiği özellikle belirtiliyor. Dolayısıyla NSA ismini bu denklemin dışında bırakmak gerekiyor.

Apple, 21 Martta gerçekleştirdiği iPhone SE ve iPad Pro 9.7 tanıtım etkinliğinde FBI ile yaşadığı gerginlikteki duruşunun nedenini oldukça açık biçimde ifade etmişti. Şirket, 22 Martta gerçekleşmesi planlanan duruşmada da ürün güvenliği ve gizliliğinden sorumlu yöneticisi Eric Neuenschwander ile duruşunu savunmayı planlıyordu. Apple, kamuoyu önünde FBI’ın talebinin “anayasal hak ihlâli” anlamına geldiğini de çeşitli zamanlarda dile getirmişti.

Apple FBI mücadelesinde gözlerin çevrildiği yeni tarih ise 5 Nisan oldu. FBI’ın bu tarihe kadar Apple’ın yardımı olmadan Syed Farook’un iPhone 5c’sindeki bilgilere erişmesini sağlayacak bir yöntemi test etmesi ve sonuç konusunda bir “durum raporu” sunması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER