Teknoloji

Tim Cook: FBI ile kavgamız veri koruma sorumluluğuyla ilgili

Tim Cook: Sanal gerçeklik niş bir alan değil, ilginç uygulamalar var

Tim Cook

Apple’ın iPhone SE’yi ve 9.7 inç ekranlı iPad Pro’yu tanıtacağı etkinlik, şirketin FBI ve ABD Adalet Bakanlığı ile kozlarını mahkeme önünden paylaşmasından bir gün önce gerçekleşmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Şirketin etkinlikte FBI ile girdiği şifreleme kavgasına dair açıklamalarda bulunması pek çok kişinin ortak beklentisiydi. Bu beklentiyi gerçeğe dönüştüren isim Apple CEO’su Tim Cook oldu.

“iPhone’u sizler, müşterilerimiz için geliştirdik.” diyen Cook, Amerikan halkına seslenerek “Bir ulus olarak devletin verilerimiz ve gizliliğimiz üstünde ne kadar kontrolü olduğuna karar vermemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Devletle bu şekilde karşı karşıya gelmeyi beklemediklerini itiraf etmekten de kaçınmayan Apple CEO’su, kullanıcı verilerini ve gizliliğini koruma konusunda sorumlu olduklarına yürekten inandıklarının altını çizdi.

Apple ve FBI arasındaki mücadele, 16 Şubat tarihinde mahkemenin Apple’dan şifrelenmiş telefonlara erişimi sağlayacak bir iOS versiyonu geliştirmesini istemesiyle başlamıştı. Bu talebe şiddetle karşı çıkan Apple, talebi hem tehlikeli hem de anaysaya aykırı olarak nitelemişti. Önümüzdeki kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimleri nedeniyle pek mümkün gözükmese de, hem Apple hem de FBI sorunun çözümü için ABD Kongresi’ni işaret etmişti.

Apple ve FBI arasındaki tartışmanın nasıl bir seyir izleyeceği konusunda yarın itibarıyla daha somut bir fikir edinmek mümkün olacak. Mahkeme talebine Apple’ın itirazının ardından başlayan sürecin ilk davası yarın itibarıyla görülecek. Sürecin ilk celsede çözülmesi, şu an için pek olası gözükmüyor.

İLGİLİ HABERLER