Teknoloji

ZTE katlanabilir telefon furyasına farklı bir açıdan bakacak

zte katlanabilir telefon

Çinli akıllı telefon üreticisi ZTE, daha önce yatay olarak katlanabilen tablet tarzı bir cihaz tasarımının patentini almıştı. Şirket şimdi de katlanabilir ekranlı bir telefon çıkarmaya hazırlanıyor gibi görünüyor. Ancak ZTE katlanabilir telefon modasına Samsung ve Huawei gibi şirketlerden daha farklı bir açıdan yaklaşacağa benziyor.

ZTE tarafından yapılan yeni bir patent başvurusu da bu konuda önemli ipuçları veriyor. Şirketin Motorola’nın klasik RAZR telefonuna benzer bir katlanabilir cihaz tasarımını tercih edebileceğine dair haberler daha önce gündeme gelmişti. Patent başvurusu da bu iddiayı destekliyor. Samsung Galaxy Fold ve Huawei Mate X gibi katlanabilir telefonlarda kullanıcılara tablet ekranlarına benzer geniş bir alan sunulurken, ZTE’nin cihazı açıldığında uzun bir ekrana sahip olacağa benziyor.

Motorola’nın da istiridye kabuğuna benzeyen bu tasarımı yeniden kullanmayı ve RAZR markasınını bir katlanabilir telefon olarak canlandırmayı istediği biliniyor. Samsung’un da benzer bir tasarımı değerlendirdiği söyleniyor. Ancak ZTE’nin patent dosyasındaki çizimlerin tam anlamıyla bir istiridye kabuğunu yansıtmadığını belirtmek gerekiyor.

ZTE’nin patent dosyasını 5 Mart itibarıyla Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi’nin Küresel Tasarım Veri Tabanı’na kaydettirdiği belirtilirken, çok sayıda çizim de barındıran bu dosya LetsGoDigital sitesi tarafından mercek altına alındı. Çizimler katlama mekanizmasının tam olarak telefonun ortasında bulunmadığını gösteriyor. Katlama mekanizması biraz yukarıya doğru yerleştirildiği için ekran katlandığında altında ekstra bir alan açıkta kalıyor. Bu alanın da bildirimlerin veya mesajların yeniden gösterimine ayrılabileceği düşünülüyor.

Patent dosyasında dikkat çeken bir diğer tasarım özelliği ise alt kısmın kısa kalan üst bölüme kıyasla daha kalın görünmesi oluyor. Bu da kullanıcının telefonu tuttuğu kısmın daha ağır olduğu anlamına geliyor. Kapak açıldığında kullanıcıların karşısına ince çerçeveli ekranlar çıkarken, telefon katlandığında ekranın her iki tarafında da bir çentik bulunuyor. Telefonun arkasında flaşın eşlik ettiği çift lensli bir kamera modülünün varlığı da göze çarpıyor. Ancak ekstradan bir ön kameranın bulunmaması da dikkat çekiyor.

ZTE katlanabilir telefon çıkarma konusunda sektörün arkasında kalmamaya kararlı görünüyor. Patentler bir ürünün çıkışın garantilemese de, akıllı telefon pazarının gittiği istikamet nedeniyle ZTE’nin de katlanabilir telefon furyasına bir yerden katılma ihtimali yükseliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER