Manşetler

ZTE Grand X Ön İnceleme

zte-grand-x-on-inceleme-00008

ZTE’nin dünya çapında lansmanını İstanbul’da gerçekleştirdiği Android akıllı telefonu Grand X‘i toplantının hemen ardından kısa süreliğine inceleme fırsatı bulduk. Teknik özellikleri açısından bakıldığında 2012’nin süper telefonlarının bir kademe altına yerleştirebileceğimiz ZTE Grand X’in tipik bir Android cihazı tasarımına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kıvrımlı köşeler cihazın biraz daha sıcak ve çekici hâle getirmiş. Cihazın plastik kasası bayağı durmuyor.

ZTE Grand X’in 4.3 inç’lik, 960 x 540 çözünürlüklü ekranı fena sayılmaz. Yüksek görüş açısı, canlı renkleri ve derin siyah renk seviyesi sayesinde sahiplerine iyi bir görsel deneyim yaşatabilir. Cihaz Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile yüklü gelecek olsa da ZTE ekranın altında dört adet Android navigasyon tuşuna yer vermeyi tercih etmiş. Ekranın üstünde 0.3 megapiksel ön kamera yer alıyor. Bu kamera ile 3G şebekesi üzerinden video aramaların yapılıp yapılmadığını daha sonra göreceğiz.

zte-grand-x-on-inceleme-00002

ZTE Grand X belki en ince Android cihazları arasında yer almıyor, ancak kalınlığın optimum seviyede olduğunu, kıvrımlı hatları sayesinde de elde rahatlıkla tutulduğunu ve kullanıldığını söyleyebiliriz. Cihazın sol kenarında ses kademe tuşları ve microUSB portu yer alırken sağ kenarda herhangi bir bileşen, vs. bulunmuyor. Altta mikrofonun varlığı dikkat çekerken üstte güç butonu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer almakta.

Arkaya baktığımızda çizgili dokunun yer aldığı bir bölüm dikkat çekiyor. Üstte 5 megapiksel kamera ve LED flaş yer alırken, kasa arka bölümde alta doğru bir çıkıntı yapıyor. İki adet hoparlör bu çıkıntı üstüne yerleştirilmiş ve tahmin ediyoruz ki, bu yerleşim sayesinde bir yüzeye ekran üste gelecek şekilde konulduğunda daha iyi ses veriyordur. Dolby Sound’ın da bu ses çıkışını daha zengin hâle getireceği tahmininde bulunabiliriz.

zte-grand-x-on-inceleme-00006

ZTE Grand X’te 1 GHz NVIDIA Tegra 2 çift çekirdekli işlemci yer alıyor. RAM ve dahili bellek miktarı ZTE tarafından belirtilmezken cihazın 2 GB kapasiteli bir microSD hafıza kartıyla yüklü geleceği de kaydedili. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1, 21 Mbps HSDPA gibi kablosuz bağlantı desteklerinin de varlığını belirtmeden geçmeyelim.

ZTE Grand X’in lansman toplantısında görücüye çıkan versiyonunda Android Ice Cream Sandwich’in ham sürümü çalışıyordu. Ancak ZTE’nin bugün tanıttığı her üç cihazın da “KVK POWERED” güvencesiyle çıkacağı belirtildi. Zaten arkada KVK POWERED logosu da dikkatlerden kaçmıyor. Aslına bakarsanız KVK POWERED hem servis faaliyetlerinin hem de çeşitli yazılım çözümlerinin bir arada bulunduğu bir paket. Jet Servis adı verilen, 1 yıl için 24 saat içerisinde servis güvencesi, garanti harici kazalara karşı cihazın ücretsiz tamir edilmesini sağlayan Kaza Güvencesi gibi önemli servis ve garanti tekliflerinin yanı sıra KVK POWERED etiketli telefonlarda Anti-Hırsız gibi hırsızlık ve kaybetme durumlarını haber veren bir uygulama, virüslere karşı Mobil Güvenlik uygulamas, uzaktan destek sağlayan “Uzaktan Servis” uygulaması bulunacak. Ayrıca 5 GB’lık ücretsiz “KVK Bulut” servisi de bu telefonu satın alanlara sunulacak.

zte-grand-x-on-inceleme-00009

ZTE Grand X’in KVK tarafından özelleştirilmiş özel bir ROM barındıracağı söylenmişti. KVK POWERED özellikleri de hesaba katıldığında gerçekten ZTE Grand X, KVK’nın zenginleştirdiği bir kullanıcı arayüzüyle birlikte gelecek. ICS’in ham sürümünde 1 GHz’lik çift çekirdekli Tegra 2 işlemci iyi bir performans gösteriyordu. Esas performans için cihazın piyasaya çıkacak versiyonunu görüp ona göre karar vermek en güzeli. Bir de KVK, ZTE’nin telefonlarını kendi sınıfındaki cihazlarınkine göre yüzde 20’ye varan oranda daha ucuza satma niyetinde olduğunu belirtmişti. Bu durumda tatmin edici özelliklere sahip olan ZTE Grand X ilgi gören bir ürün olabilir.

Galeri: ZTE Grand X Ön İnceleme Fotoğrafları
[nggallery id=956]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER