İncelemelerManşetler

ZTE Cool İncelemesi

Android işletim sisteminin mobil pazarda büyük bir paya ulaşmasında esas rol giriş seviyesi akıllı telefonlara ait. Makul fiyatlı ürünler sayesinde kullanıcıların akıllı telefonlarına erişim şansı artıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede bu sınıfa mensup üyelerin sayısının fazla olduğunu ve her geçen gün daha da arttığını görüyoruz. ZTE Cool da bu sınıfın son üyelerinden bir tanesi.

zte-cool-inceleme-00002

Çinli donanım üreticisi ZTE, mobil operatörlerin markalarını taşıyan cihazları üretmenin dışında piyasada kendi adını da yaymak için çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bu yılın başından itibaren ZTE markalı akıllı telefonların haberini daha fazla yapar olduk. ZTE Cool da aslında daha önce çeşitli mobil operatörlerin markasıyla çıkmış bir cihaz. Genel adı da Atlas W. Ancak KVK güvencesiyle Türkiye’ye gelen bu cihazın adı Cool olarak belirlenmiş. Klas veya harika olarak Türkçeleştirebileceğimiz “Cool” terimini boşa çıkarmayacak şekilde göze hoş gelen tasarıma sahip olan bu cihazla ilgili detayları yazının devamındaki incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

[one-third]

[/one-third]

Donanım

ZTE Cool’un tasarımının biraz tanıdık geldiğini baştan söyleyelim. 115 x 58 x 10.5 mm.’lik boyutlara ve 130 gr. ağırlığa sahip olan bu telefon ele rahatlıkla oturuyor, kavisli hatları düzgün bir şekilde tutma ve kullanma fırsatı sunuyor. Ses ve güç butonları da tek elle kulanımda rahatlıkla erişilebilecek şekilde konumlanmış. Plastikten yapılan kasanın bayağı durmadığını, üstelik arka kapak çıkarılabilir olsa da sağlamlığını koruduğunu da söylemek gerek.

zte-cool-inceleme-00008

Telefonun önünde ve arkasında yer alan plastik panellerin arasında metal görünümlü üçüncü bir katman bulunuyor, böylelikle sandviç benzeri bir görünüm elde edilmiş. Bu metal görünümlü bölüme cihazın tuşlarıyla portları yerleştirilmiş. Sol kenarda hem şarj hem de bilgisayar bağlantısı işlevlerini gören microUSB portu, altta mikrofon, sağ kenarda ses tuşları, üstteyse 3.5 mm. kulaklık jakı ve güç butonu yer alıyor. Önde yer alan 3.5 inç’lik dokunmatik ekranın altında menü, ana ekran, geri ve ara olmak üzere dört adet kapasitif fiziksel tuş yer alıyor. Ekranın üstünde 0.3 megapiksel çözünürlüklü ön kamera ve LED gösterge lambası, ayrıca ahize hoparlörü bulunuyor.

Galeri: ZTE Cool
[nggallery id=1035]

ZTE Cool’un arkasında 5 megapiksel kamera, bunun hemen üzerinde küçük bir flaş lambası bulunuyor. Tamamen çıkarılan plastik arka kapağın üzerinde ZTE ve KVK logolarıyla hoparlör açılmış iki küçük ızgara deliği dikkat çekiyor. Plastik kapağın yüzeyle fazla temas eden, özellikle alt bölümlerinin bir süre sonra çizikler barındırdığını görebilirsiniz, bunu belirtelim. Bu kapağın altında batarya, microSD ve SIM kart yuvaları karşımıza çıkıyor. SIM veya microSD kart değişimi için bataryayı yerinden çıkarmak gerekiyor.

zte-cool-inceleme-00004

ZTE Cool’un sahip olduğu 3.5 inç’lik TFT kapasitif ekran 480 x 800 piksel çözünürlüğe sahip. Bu boyuttaki bir ekran için söz konusu çözünürlüğün nispeten yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak karşımızda grafiklerin ve yazıların daha keskin olduğu bir ekran var. 256 bin renk desteği tabii ki renklerin biraz daha solgun, donuk görünmesine neden oluyor, ancak bu durumun genel kullanıcı deneyimine çok fazla olumsuz etkide bulunduğunu söyleyemeyiz. Ekranın görüş açısını fena sayılmaz, yandan bakıldığında bile ekrandakiler rahatlıkla seçilebiliyor. Ekranı kaplayan camın sürtünmesi biraz fazla gibi, bu da kaydırma ve yakınlaştırma işlemleri sırasında hafif bir direnç hissetmenize neden oluyor.

ZTE Cool’u 800 MHz’lik tek çekirdekli Qualcomm MSM7227T işlemci, 150 MB dahili bellek, 512 MB RAM, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası gibi teknik donanım bileşenleri bulunuyor. Cihazla birlikte 2 GB kapasiteli bir microSD kartı da hediye ediliyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR, GPS yer alıyor. 3G HSDPA sayesinde yüksek hızda mobil genişbant bağlantı desteği de sunuluyor.

zte-cool-inceleme-00011

Yazılım ve Performans

ZTE Cool Android 2.3.5 Gingerbread ile yüklü geliyor. ZTE, Android kullanıcı arayüzünde çok fazla değişiklik yapmamış, hemen hemen ham sürümün özelliklerinin korunduğunu görüyoruz. Beş farklı giriş sayfasını bileşen veya kısayollarla doldurmak mümkün. Giriş sayfasının altına özel bir başlatıcı konumladırılmış, buradan uygulama menüsü, telefon ve internet tarayıcısına ulaşılıyor. Bu başlatıcı bileşeninin her iki yanında noktalar yer alıyor. Bu noktalar sayesinde hangi giriş sayfasında olduğunuzu farketmeniz sağlanmış.

zte-cool-inceleme-00014

ZTE Cool’un uygulama menüsü aşağı doğru akan bir yapıda tasarlanmış. Gingerbread’in ham sürümündeki o üç boyutlu kaydırma yapısını görmüyoruz, daha yalın bir görünüm söz konusu. Belki de cihazın düşük donanım bileşenleri daha gelişmiş görsellerinin sunulmasına engel olmuştur. Uygulamaların arasında neler var neler yok diye baktığımızda, Google’ın Gmail, Google+, Haritalar, Google Play Müzik, Google Talk gibi uygulamalarının yer aldığını görüyoruz. Google Play Store üzerinden de birçok uygulamayı indirmek mümkün. Twitter ve Facebook uygulamaları da cihazda yüklü geliyor.

TouchPal adı verilen özel bir klavye yardımıyla ekran üzerinde yazı yazma işlemini daha da kolaylaştırmayı amaçlayan ZTE bunu gerçekleştirmiş gibi görünüyor. Gerçekten cihazın sanal klavyesi rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Cihazda ofis işleri için Docs To Go yazılımı, aynı zamanda cihazda yüklü olan dosyalarda pratik şekilde gezinme imkanı sunan Dosya Yöneticisi bulunuyor.

zte-cool-inceleme-00015

ZTE Cool’da yer alan 800 MHz’lik tek çekirdekli işlemcinin biraz eski kaldığını kabul etmek gerek. Cihazdan çok yüksek performans beklememek gerekiyor. E-posta kontrolü, Twitter veya Facebook gibi uygulamaları kullanmak veya mobil internet sitelerinde gezinmede problem yok. İnternet tarayıcısı yoğun içeriğe sahip olan masaüstü web sitelerinin açılması sırasında biraz bekletiyor. Mobil sitelerdeyse dediğimiz gibi pek fazla problem yok. Bunun yanı sıra cihazın ekranında kaydırma veya yakınlaştırma yaparken hafif takılmaların veya ağırlaşmaların olduğunu hissedebilirsiniz. Uygulama menüsünde bile bunu hissetmek mümkün. Quadrant uygulamasıyla yaptığımız benchmark testinde 684 gibi düşük bir puan elde ettik. Bu testte, 1 GHz’lik tek çekirdekli Cortex A8 işlemcili ve 334 MB RAM’li, referans Gingerbread cihazı Nexus S 1723 puan elde etmişti.

Kamera

ZTE Cool’un arkasında 5 megapiksel kamera yer alıyor. Bu kameranın üzerinde küçük bir flaş da yer alıyor. 5 megapiksel kameranın video kapasitesiyse en fazla VGA kalitesinde video çekimine izin veriyor. Cihazda bulunan kamera arayüzünün kullanımı kolaylaştıracak ufak tefek özelleştirmeler barındırdığını söyleyebiliriz. Fotoğraf çekim işlemi kamera uygulamasında yer alan sanal deklanşör tuşu yardımıyla gerçekleştiriliyor. Fotoğraf ve video modları arasında geçiş sağlayan bir anahtar ve galeri kısayolu sağdaki sütunda yer alıyor. Bu sütunun hemen yanında şeffaflaştırılmış bir görünüme sahip olan ayarlar yer alıyor. Burada ön ve arka kamera arasında geçiş, beyaz dengesi, dijital zum, odaklama ve pozlama gibi manuel ayarlar da sunuluyor.

Galeri: ZTE Cool Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1036]

ZTE Cool’un çektiği fotoğrafların kendi ölçüsünde fena olmadığını söyleyebiliriz. Gündüz, dış ortamda yapılan çekimlerde kalite iyi, renk doğruluğu yüksek. İç ortamlarda ise zayıf ışığın olumsuz etkisi hissediliyor. Çekilen fotoğraflar biraz karanlık, aynı zamanda renkler de solgun. Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimleri de fena sayılmaz, gürültünün etkisi az da olsa hissediliyor. Otomatik odaklı kamera yakın çekimlerde iyi sonuç veriyor. Objeye epey yaklaşarak istenen netlikte fotoğraflar çekebilirsiniz. Flaşın varlığı düşük ışıklı ortamlarda olumlu katkıda bulunsa da, bu durumda da parlama normalden biraz fazla oluyor.

Video: ZTE Cool’un Kamerasından Örnek Video

ZTE Cool ile en fazla VGA kalitesinde video çekiliyor. Bunun yanı sıra CIF formatında da çekim yapmak mümkün. Bu arada kullanıcılar yüksek, düşük, MMS, YouTube gibi özel video kaliteleri arasında da seçim yapabiliyor. Sonuç olarak ZTE Cool video çekiminde beklentileri çok fazla karşılamayabilir, ancak sosyal ağlarda hızlı bir şekilde paylaşım yapmayı sağlayacak, üstelik kotayı da yemeyecek videolar çekmenizi sağlayacak.

Batarya ve Kullanım

ZTE Cool’da yer alan bataryanın kapasitesi 1200 mAh. Aslında bu kapasitedeki bir batarya akıllı telefonlar için düşük görünür, ancak ZTE Cool’un sahip olduğu donanım bileşenleri bataryanın biraz daha idareli kullanılmasına olanak sağlıyor. Ekranın kalitesinin nispeten düşük olması, ayrıca hızlı olmayan bir işlemcinin kullanılması bunda etken. ZTE Cool, Wi-Fi, 3G ve arka planda veri aktarımının açık olduğu koşulda ve fazla yoğun olmayan bir kullanımda yaklaşık iki buçuk gün pilde çalıştı. Kullanım yoğunluğunu artırdığınızda bir günü rahat çıkarır, hatta ikinci günü bile tamamlayabilir.

zte-cool-inceleme-00010

ZTE Cool’un çekim kalitesi iyi, telefon görüşmelerini herhangi bir kesinti olmadan rahat bir şekilde gerçekleştirmek mümkün. 3G bağlantı hızı cihazın sahip olduğu donanım konfigürasyonundan dolayı normale göre düşük kalıyor. Şöyle ki, 21.6Mbps destekli bir 3.5G modemin 9 Mbps indirme hızına ulaştığı bir ortamda ZTE Cool’un 1.4 Mbps gibi bir indirme hızına ulaşıyor. Neyse ki, ZTE Cool’un genel kullanım alanlarını düşündüğümüzde, nispeten düşük hız da düzgün bir kullanım için yeterli olacaktır.

ZTE Cool’da yukarıda belirttiğimiz gibi 0.3 megapiksel ön kamera var. Bu ön kamera görüntülü görüşmeler için eklenmiş olsa da, 3G şebekesi üzerinden video aramalar yapmak mümkün değil. Bu nedenle Google Talk, Skype gibi internet üzerinden telefon görüşmesi uygulamalarını kullanmak zorundasınız.

Sonuç

Tasarım açısından bakıldığında ZTE Cool oldukça hoş ve kibar duran bir cihaz. Ekranının çözünürlüğünün 3.5 inç’lik bir büyüklüğe göre yüksek olması da tatmin edici seviyede bir kullanım zevki sunuyor. Renk desteğinin düşük olmasının olumsuz bir etki yarattığı pek söylenmez. Performans açısından ZTE Cool ne yazık ki vasatı pek geçmiyor, ancak giriş seviyesi kullanıcıların ihtiyaç duyacağı e-postaları alma, Twitter ve Facebook güncellemelerini takip etme gibi temel ihtiyaçları karşılamak için yeterli olacağını düşünüyoruz.

zte-cool-inceleme-00003

ZTE Cool’un tasarımı onun yaklaşık 550 TL’lik fiyatını biraz daha mantıklı bulmamızı sağlıyor. Bu segmentte bir telefon arayanların ZTE Cool’un yanı sıra yine bir ZTE üretimi olan Turkcell MaxiPLUS5‘i incelemesi iyi olabilir, tabii ki bu tavsiyemiz öncelikle Turkcell abonesi olanlar için geçerli.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER