Teknoloji

Zoom uçtan uca şifrelemeyi paralı bir özellik yapacak

Görüntülü konuşma için en iyi uygulamalar

Görüntülü konuşma servisi sunan Zoom, bu hafta içinde ücretsiz olarak gerçekleştirilen görüşmelerde uçtan uca şifreleme özelliğini sunmayacağını söylemişti. Çünkü şirket ihtiyaç duyulması hâlinde polislere veya hukuki yaptırım gücü olan organlara görüşme kayıtlarına erişim imkanı sunmak istiyor.

Zoom CEO’su Eric Yuan, geçen salı günü yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda, “Bu özelliğin paralı teklifimizin bir parçası olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi. “Ücretsiz kullanıcılar – elbette [onlara] vermek istemiyoruz, çünkü bazı insanların Zoom’u kötü bir amaç için kullanmaları durumunda, FBI ile birlikte, yerel kanun uygulayıcılarla birlikte çalışmak istiyoruz.”

Şifreleme Zoom için önemli hususlardan bir tanesi. Kovid-19 pandemisi döneminde popülaritesi artan ve yoğun kullanımla karşılaşan servisin en zayıf noktalarından bir tanesi bu özellik olmuştu. Bu nedenle gizlilik ve güvenlikle ilgili endişeler ve eleştiriler artmıştı. Reuters, geçen hafta verdiği haberde şirketin üst sınıf güvenliği ve uçtan uca şifrelemeyi sadece paralı müşterilere sunacağını kaydetmişti. Ancak ek güvenliğe ihtiyaç duyan kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve bazı muhalif gruplar istisna olacaktı.

Yuan, şifrelemenin pratikte bazı ödünleri de beraberinde getirdiğini de dile getirdi. Bunların arasında insanların şifrelenmiş bir görüşmeye telefon numarasını çevirerek doğrudan katılamayacak olmasını da saydı. Bu durumda birçok ticari müşteri uçtan uca şifrelemeli görüşmelere katılamayacaktır. Bununla birlikte Yuan’ın yorumları kanun uygulayıcılarının gönlünü hoş etmenin Zoom’un önceliklerinden bir tanesi olduğunu gösteriyor.

Zoom’dan gizlilik ile ilgili açıklama

Bu arada Zoom, yayınladığı bir açıklamayla politikasına açıklık getirdi. Şirket adına açıklama yapan bir temsilci, “Zoom proaktif olarak toplantı içeriğini izlemez ve çocuk cinsel istismarı gibi durumlar dışında kalan bilgileri kolluk kuvvetleri ile paylaşmayız. Katılımcıların başkaları tarafından görülmeden toplantılara katılabileceği bir gizli planımız yok. Bunların hiçbiri değişmeyecek.” dedi. “Zoom?un uçtan uca şifreleme planı, kullanıcılarının gizliliğini, çocuklar ve potansiyel nefret suçu mağdurları da dahil olmak üzere savunmasız grupların güvenliği ile dengeler. Kimliğini doğrulayabildiğimiz kullanıcılara uçtan uca şifreleme sağlamayı ve böylece bu savunmasız gruplara zarar vermeyi sınırlamayı planlıyoruz. Ücretsiz kullanıcılar, kimliği doğrulamak için yeterli bilgi sağlamayan bir e-posta adresiyle kaydolur.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER