Teknoloji

Zoom kullanıcı sayısı konusundaki yanlış anlaşılmayı düzeltti

zoom güvenlik çift aşamalı doğrulama

Zoom kullanıcı sayısı konusundaki yanlış anlaşılmayı düzeltti ve günlük aktif kullanıcı sayısının 300 milyon olmadığını açıkladı. Şirketin bu açıklaması, konuyla ilgili blog yazısında yapılan düzeltmenin fark edilmesinin ardından geldi.

Zoom’un konuyla ilgili blog yazısında ilk önce “300 milyondan fazla günlük kullanıcı” ve “Bu zor zamanlarda dünya genelinde 300 milyondan fazla kişi Zoom’u kullanıyor” gibi ifadeler yer alıyordu. Ancak daha sonra yapılan değişiklikle bu ifadeler kaldırılmış ve “Zoom’daki toplantıların günlük katılımcı sayısı 300 milyon” şeklinde bir ifade yerleştirilmişti.

Günlük aktif kullanıcı ve “toplantı katılımcısı” arasındaki fark oldukça bariz. Günlük toplantı katılımcıları birden çok kez sayılabiliyor. Eğer bir günde beş Zoom toplantısına katıldıysanız beş defa sayılabiliyorsunuz. Günlük aktif kullanıcı sayısı ise bir defa sayılıyor ve şirketler tarafından genellikle servis kullanımını ölçmek için kullanılıyor. Sadece toplantı katılımcılarını saymak kolay ancak yanıltıcı bir yöntem olarak platformun kitlesini olduğundan büyük gösterebiliyor.

Söz konusu blog yazısı, yanıltıcı ifadeler başlıklara yansıdıktan bir gün sonra değiştirilmişti. Zoom’dan konuyla ilgili olarak yapılan son açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor: “Bu küresel salgın döneminde her gün 300 milyondan fazla toplantı katılımcısının bağlı kalmasına yardımcı olmaktan dolayı mutluyuz. 22 Nisan tarihinde yayınlanan bir blog yazısında bu katılımcılar için kasıtsız biçimde ‘kullanıcılar’ ve ‘insanlar’ ifadeleri kullanılmıştı. Hatamızın farkına vardıktan sonra söz konusu ifadeleri ‘katılımcılar’ olarak değiştirdik. Bu bizim açımızdan hakiki bir yanlışlıktı.”

Zoom, etkileyici büyümesine rağmen, hâlâ kesin bir kullanıcı sayısı açıklamıyor. Servisin aralık ayında 10 milyon olan günlük toplantı katılımcı sayısının 300 milyona ulaşması dışında ortada somut bir bilgi bulunmuyor. Zoom’un Microsoft Teams ve Google Meet gibi rakipleri ise arayı kapatıyor gibi görünüyor. Microsoft Teams’in günlük aktif kullanıcı sayısının bir ay içinde yüzde 70 oranında arttığı ve 75 milyona ulaştığı açıklanmıştı. Şirket, bir gün içinde 200 milyon toplantı katılımcı sayısının da görüldüğünü duyurmuştu. Google Meet ise her gün 3 milyon yeni kullanıcı kazanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER