Teknoloji

Zoom uçtan uca şifreleme desteği için elini cebe attı

zoom keybase

Zoom, bir blog yazısıyla şifrelenmiş mesajlaşma ve dosya paylaşımı gibi konularda çalışan Keybase isimli girişimi satın aldığını duyurdu. Son zamanların popüler servisi Zoom, böylelikle tarihindeki ilk satın almasını gerçekleştirmiş oldu.

Zoom, pazarlama materyallerinde uçtan uca şifreleme sunduğu şeklinde yanlış bir iddiaya yer verdiğinin anlaşılmasıyla sert eleştirilere maruz kalmıştı. Şirket görüşmeleri şifrelese de; bu şifre anahtarlarının Zoom tarafından saklanması da casusluk faaliyetlerine ve siber saldırılara karşı güvenlik zaafiyeti yaratıyor.

Küresel koronavirüs salgınıyla birlikte yıldızı parlayan Zoom, güvenlik araştırmacılarının da gözdesi hâline gelmişti. Kısa süre içinde uygulamada pek çok güvenlik ve gizlilik açığının fark edilmesinin ardından bazı resmi kurumlar ve şirketler Zoom kullanımını yasaklamıştı.

Bu süreçte gelen tüm eleştirileri olumlu karşılayan Zoom, kısa süre önce yayınlanan yeni sürümüyle yeni gizlilik ve güvenlik özellikleri sunmuştu. Varsayılan görüşme ayarlarında güvenlik ön plana çıkarılırken, yeni özellikler yerine gizlilik ve güvenliği artırma sözüne uygun adımlar da atılmıştı.

Zoom uçtan uca şifreleme özelliği sunarak güvenlik ve gizlilik konusundaki önemli bir açığını daha kapatmış olacak. Ancak bunun için bazı başka özelliklerden de feragat edilmesi gerekecek. Zoom görüşmelerinde telefon köprüsü, bulut kaydı veya Zoom dışı konferans görüşme odaları için destek sunulamayacak. Zoom, taslak kriptografik tasarımını 22 Mayıs’ta yayımlayacak. Şirket bu tasarıma gelecek yorumları da değerlendirecek.

Zoom, Keybase için ne kadar ödediği konusunda bilgi vermedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER