Teknoloji

Zipline Ruanda’da drone ile ilaç sevkiyatı yapacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

zipline-drone-ruanda-050416

Silikon Vadisi’nde kurulan Zipline, Ruanda’da ihtiyaç sahibi olan kişilere drone aracılığıyla ilaç ve kan teslimatı gerçekleştirecek. Şirket, önümüzdeki dönemde başka ülkelerde de aynı hizmeti sunmayı amaçlıyor. Ruanda’da önümüzdeki temmuz ayı itibarıyla faaliyete geçecek serviste Silikon Vadisi şirketine hükümet de destek olacak. Afrika’nın doğusunda yer alan ve küçük ama engebeli yapısıyla bilinen ülkede faaliyet gösterecek drone’lar, hastanelere ve sağlık merkezlerine malzeme tedarik edecek. Zipline, söz konusu sistemi “Ülke çapında faaliyet gösterecek ilk drone teslimat servisi” şeklinde niteliyor.

“Bin tepeli ülke” olarak da anılan Ruanda, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor. Çocuk ölümü oranının halen yüksek olduğu ülkede HIV, tüberküloz ve sıtmaya bağlı ölümler ise devletin sağlık sistemine yaptığı yatırımlar sonucunda 10 yıllık dönem içinde önemli ölçüde azalmış durumda. Ancak ülkenin engebeli coğrafi yapısı, ilaç ve diğer tıbbi malzemelerin sevkiyatında ciddi problem yaratıyor.

Bazı hastane ve kliniklere asfalt yollar olmadıkça ulaşılamayacağına dikkat çeken Zipline CEO’su Keller Rinaudo, her zaman yollara güvenilemeyeceğine dikkat çekti. Şirketin kurduğu sistemde hastaneler ve sağlık merkezleri ihtiyaçlarını kısa mesaj yoluyla merkeze iletecek. Merkezde hazırlanan liste, Zips adını taşıyan drone’lar aracılığıyla birkaç dakika içerisinde istekte bulunan merkezlere ulaştırılacak. Yaklaşık 10 kilo ağırlığındaki Zips ile 1.3 kilogram ağırlığında ilaç taşınabilecek.

Tek bir şarjla 120 kilometre mesafe katedebilen araçlar, GPS ve Ruanda’nın hücresel şebekesinin yardımıyla yönünü tayin edecek. Düşük irtifada seyredecek olan drone, kargosunu paraşüt eşliğinde yere gönderecek. Paket teslimat süresini 30 dakika olarak belirten Zipline, insansız hava araçlarının yağmur ve rüzgara karşı dayanıklı olduğunu da vurguladı.

İLGİLİ HABERLER