Bilim

Zika aşısı insanlar üstünde test edilecek

zika asisiZika aşısı geliştirmek için ortak çalışma yürüten iki şirket, geliştirdikleri aşıları insanlar üzerinde test edebilmek için gerekli onayı kapmayı başardı. Inovio Pharmaceuticals ve GeneOne Life Science, birinci aşama deneyleri gerçekleştirmek için vize aldı.

Söz konusu deneylerde Inovio’nun GLS-5700 isimli Zika DNA aşısının etkilerinin gözlemlenmesine çalışılacak. Zika virüsünün insanlara bulaşmasını engellemek amacıyla geliştirilen aşı, küçük ve büyük hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik öncesi araştırmalarda umut vadeden sonuçlar vermişti.

Zika aşısı Cellectra isimli enjeksiyonla vücuda verilecek

Inovio’dan yapılan açıklamaya göre, insanlar üzerinde yapılacak deneyin ilk aşamasına 40 sağlıklı yetişkin dahil edilecek. Deneyde GLS-5700’ün güvenliği, tolerabilitesi ve bağışıklığa olan etkisi ölçülecek. Aşı deri içine yapılacak. Aşının enjeksiyonunda Inovio’ya ait Cellectra isimli bir araç kullanılacak.

Hem Inovio hem de GeneOne, zika aşısı geliştirme sürecinde Amerikan ve Kanadalı araştırmacılarla çalışıyor. Inovio’dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu araştırmacılar daha öncesinde MERS ve Ebola aşılarının gelişimine de katkı sağladı.

İLGİLİ HABERLER