Teknoloji

Zenimax Oculus zaferinin ardından Samsung aleyhine dava açtı

zenimax samsungZenimax ve Oculus’un duruşma salonlarındaki mücadelesinde perde henüz tamamen kapanmış değil. Ancak bu durum Zenimax’i başka bir hukuk savaşına girmekten alıkoymadı. Yazılım şirketi, Samsung aleyhine telifli teknolojisini ihlâl ettiği gerekçesiyle dava açtı. Güney Koreli şirket, Gear VR sanal gerçeklik başlığında Oculus’un teknolojisini kullandığı için Zenimax’in hedefi oldu. Zenimax Samsung aleyhine açtığı davanın dilekçesinde, Samsung’un Zenimax ve Oculus arasındaki husumeti bilmesine rağmen Gear VR’ı geliştirmeye devam ettiğini öne sürdü. Zenimax, Oculus ile olan davasında kazandığı kısmi zaferden sonra bile Gear VR’ın güncellenmiş bir versiyonunu çıkarmış olmasına dikkat çekti.

Zenimax Oculus aleyhine ticari sırlarını çaldığı iddiasıyla 4 milyar dolarlık bir dava açmıştı. İki şirket arasındaki savaşın fitilini ise Zenimax bünyesindeki girişimlerden biri olan id Software’in kurucusu John Carmack’ın Oculus’a transfer olması ateşlemişti. Zenimax, Carmack’ın transfer olurken geliştirdiği teknolojiyi de Oculus’a götürdüğünü öne sürmüştü. Mahkeme Oculus’un Zenimax’e telif hakkı ihlâli nedeniyle 500 milyon dolar ödemesine karar vermiş ve buna gerekçe olarak Oculus kurucusu Palmer Luckey’in bir gizlilik anlaşmasını ihlâl etmesini göstermişti. Jüri ise ortada ticari sırların çalınması gibi bir durum olmadığını belirtmiş ve 4 milyar dolar tazminat talebini geri çevirmişti.

Samsung’un bilinçli biçimde telifli teknolojisini ihlâl ettiğini savunan Zenimax, Carmack’ın mobil bir sanal gerçeklik başlığı geliştirme fikrini de ilk olarak id Software’de görev yaparken geliştirdiğini iddia etti. Zenimax, Carmack’ın mobil sanal gerçeklik başlığına ait planları id Software’in kreatif direktörü Matt Hooper’ı gizli biçimde şirketin ofislerine sokarak ele geçirdiğini öne sürdü.

Zenimax Samsung davasında Oculus ile olan mücadelesinin avantajından yararlanabilir

Zenimax Samsung’dan telif hakkı ücreti, tazminat ve Oculus VR satışlarının kârından pay talep ediyor. Mahkemenin Oculus davasında aldığı kararın Samsung davasını etkilemesi ihtimaller arasında yer alsa da, Oculus da masumiyetini kanıtlamak adına sonuna kadar savaşacağını daha önce açıklamıştı.

Carmack ile Zenimax arasında başka bir hukuk savaşı da devam ediyor. Carmack, Zenimax’in 2009’da id Software’i satın almasından sonra kendisine ödemesi gereken paranın 22.5 milyon dolarını hâlâ ödemediğini iddia ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER