İncelemelerManşetler

Asus ZenFone 4 Max İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Pek çok kişinin aklına bir bilgisayar ve bilgisayar ekipmanları üreticisi olarak kazınan Asus, son birkaç yıldır akıllı telefon pazarında da adından sıklıkla söz ettiriyor. ZenFone serisi akıllı telefon ailesine düzenli olarak yeni modeller ekleyen şirket, bu yıl da ZenFone 4 serisi telefonlarını görücüye çıkardı. ZenFone ailesinde düzenli olarak yüksek pil ömrüyle dikkat çeken seçenekler sunan Asus, bu geleneği de ZenFone 4 Max ile sürdürüyor. Asus ZenFone 4 Max inceleme yazımızda 5000 mAh kapasiteli pile sahip akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

ZenFone 4 Max inceleme: Tasarım

ZenFone 4 Max, 2017’de piyasaya sürülen en şık ve havalı telefon değil. Ancak içinde bulunduğu kategoriye ve rakiplerine göre değerlendirildiğinde tasarımının oldukça iyi göründüğü rahatlıkla söylenebilir. Alüminyum kasa ve cam ön panelin buluşması, telefona üst sınıf bir görüntü kazandırıyor.

Apple’ın Plus serisi iPhone’larına da biraz benzeyen ZenFone 4 Max ele rahatlıkla oturuyor. Ancak alüminyum arka panelin parmak izlerini fazlasıla belli ettiğini ve biraz kaygan olduğunu söylemek gerekiyor.

Akıllı telefonun önünde 5.5 inç büyüklüğündeki 1280 x 720 piksel çözünürlüklü ekran yer alıyor. Hafif biçimde yükseltilmiş bu ekran Corning Gorilla Glass ile korunuyor. Ekranın üst kısmında ahize hoparlörüyle birlikte 8 megapiksel çözünürlüklü kamera ve LED flaş yer alıyor. Alt kısma inildiğinde ise parmak izi tarayıcısı olarak da işleyen ana ekran tuşu ve iki tarafına yerleştirilmiş kapasitif navigasyon tuşları kullanıcıları karşılıyor. Kapasitif tuşlarda aydınlatma olmadığını belirtmekte fayda var.

Pek çok Android telefonda olduğu gibi, ZenFone 4 Max’in de sağ kenarında da güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Güç butonu kenarın ortasına daha yakın bir yerde bulunuyor. Ses kontrol tuşları ise güç butonunun hemen üzerinde yer alıyor. Sol kenarın üst kısmına yerleştirilen ve bir iğne yardımıyla çıkarılan tepside ise çift nano-SIM ve microSD kart yuvaları bulunuyor.

ZenFone 4 Max’in üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor. Alt kenara geçildiğinde ise kullanıcıların karşısına microUSB girişi bulunuyor. Bu microUSB girişinin iki tarafında da hoparlör ızgaraları yer alıyor. Ancak sadece sağ taraftaki ızgaradan ses çıkışı gerçekleşiyor. Hoparlörden çıkan sesin yüksekliği makul seviyede olsa da, ses yükseldikçe kalitede bazı bozulmalar fark ediliyor.

Alüminyum arka panelde ilk olarak sol üst kenara yatay biçimde yerleştirilmiş çift lensli arka kamera kurulumu göze çarpıyor. 13 megapiksel çözünürlüklü iki lensten oluşan kamera kurulumunun hemen yanında LED flaş yer alıyor. Panelin ortasında ise Asus yazısı bulunuyor. Arka panelin parmak izini belli etmesi ve kayganlığı, ZenFone 4 Max’in eksi hanesine yazılan unsurlar oluyor.

ZenFone 4 Max inceleme: Ekran

Asus ZenFone 4 Max’te, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü 5.5 inç IPS LCD ekran bulunuyor. Bu ekran 267 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Akıllı telefon pazarının üst segmentinde QHD çözünürlüğün iyiden iyiye standart hâle geldiği, orta ve alt segmentlerinde ise Full HD çözünürlüğün giderek yaygınlaştığı bir ortamda ekran çözünürlüğünün sadece HD olmasını biraz hayal kırıklığı yaratan bir durum olarak nitelemek yanlış olmayacaktır.

5.5 inç ekranda tüm kullanıcı arayüzü, yakınlaştırma en üst seviyeye çıkarılmış gibi görünüyor. Asus’un ZenUI adını taşıyan kullanıcı arayüzünün tasarımı da ortaya çizgi filmleri hatırlatan bir görüntü çıkarıyor. Asus’un arayüzündeki ikonlar, 5.5 inç ekranda oldukça büyük görünüyor. Bu durumun özellikle kalın parmaklı kullanıcıların işini kolaylaştıracağı söylenebilir.

Her şeye rağmen, ZenFone 4 Max’in ekranı beklentileri karşılayan bir performans sergiliyor. Sade ve işlevsel nitelikteki ekranda renkler çok canlı değil. Ancak bunun ZenFone 4 Max’in içinde bulunduğu grup için normal bir durum olduğu söylenebilir. Ayrıca canlı renklerin pil ömrünü aşağıya çekebildiğini ve ZenFone 4 Max’in ana vaadinin yüksek kaliteli ekrandan ziyade uzun pil ömrü olduğunu unutmamak gerekiyor.

Asus ZenFone 4 Max’in ekranı, bulunduğu ortamdaki ışık koşullarına göre parlaklığını otomatik olarak ayarlayabiliyor. Bu sayede gün ışığı altında telefonunun ekranını görmek konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Yine de, çok aydınlık ortamlar için parlaklık seviyesinin biraz düşük kaldığı söylenebilir.

Ancak görüntüleme açılarının mükemmele yakın olması, parlaklık konusunun göz ardı edilmesi için yeterli oluyor.

ZenFone 4 Max inceleme: Donanım ve Performans

Asus ZenFone 4 Max’ta kullanıcılara işlemci konusunda farklı seçenekler sunuluyor. Test merkezimize gelen ZenFone 4 Max’te sekiz çekirdekli 1.40 GHz Qualcomm Snapdragon 435 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor.

Bu alanın 23,31 GB’lık kısmı cihaz sahiplerinin kullanımına açık. Kalan kısım ise işletim sistemine ayrılmış. Dileyen kullanıcılar, microSD kart desteğiyle bu alanın üzerine 256 GB daha ekleyebiliyor. Asus ZenFone 4 Max’in bulunduğu gruptaki bir cihaz için bu kurulumun yeterli seviyede olduğu söylenebilir.

İnternette gezinirken Google Chrome’da birden fazla tarayıcı sekmesi açılsa bile bu durum telefonda bir sıkıntı oluşturmuyor. ZenFone 4 Max internet üzerinden müzik dinlerken veya video izlerken de kullanıcılarına bir sorun yaşatmıyor.

ZenFone 4 Max, “hafif” oyunları herhangi bir sorun yaşamadan çalıştırabiliyor. Ancak grafik bakımdan yoğun olan ve sistemin kaynaklarından yüksek taleplerde bulunan oyunlarda telefonun performansı biraz aşağıya iniyor. Oyunların yüklenmesinde ve oyun içi geçişlerde çeşitli takılmalar yaşanabiliyor. Buna ek olarak, pek çok telefonda görülen normalden biraz daha fazla ısınma durumuna Zenfone 4 Max’ta da rastlanıyor.

ZenFone 4 Max, bir performans canavarı değil. Telefon üstüne fazla görev yüklendiğinde küçük gecikmeler ve takılmalar yaşayabiliyor. Bu durumda Asus’un Zen UI adını taşıyan kullanıcı arayüzünün de rolü olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Asus ZenFone 4 ile birlikte arayüzünde ciddi bir sadeleştirme gerçekleştirse de, Zen UI rakip şirketlerin kullanıcı arayüzlerine kıyasla hâlâ oldukça yoğun. Bu da arayüz geçişlerinde ve uygulamalar başlatılırken bazı sorunları beraberinde getiriyor. Kameranın açılmasının ve kamera modları arasında geçiş yapılmasının da biraz zaman aldığını belirtmekte fayda var.

Asus ZenFone 4 Max, AnTuTu benchmark testinden 42172 puanla ayrılıyor. Geekbench 4 benchmark testinde ise tek çekirdekte 659, çok çekirdekte 2530 puan alıyor. Bu değerlerin giriş segmenti bir telefon için kabul edilebilir düzeyde olduğu rahatlıkla söylenebilir.

ZenFone 4 Max inceleme: Pil

Pil ömrü, Asus ZenFone Max serisi telefonların üretilmesindeki temel motivasyon olarak tanımlanabilir. Kapasite olarak çok büyük piller barındıran ZenFone Max ailesi, bu özelliğini ZenFone 4 Max’te de koruyor.

Akıllı telefonda 5000 mAh gibi çok büyük kapasiteye sahip bir pil bulunuyor. Bu kapasite ve diğer teknik özellikler birleşince ortaya kullanıcıları prizlerden ve powerbank’lerden kurtaran bir telefon çıkıyor.

ZenFone 4 Max, normal yoğunluklu bir kullanım senaryosunda iki günlük bir pil ömrü sunma konusunda hiç zorlanmıyor.

Kullanım yoğunluğu artsa bile bu iki günlük sürede büyük bir sapma gözlemlenmiyor. Telefon bekleme konumundayken bu süre daha da uzuyor. Yoğunluk iyiden iyiye düştüğü takdirde bu süre 7 güne kadar çıkabiliyor. Ancak bunun için telefonla oldukça az haşır neşir olmak gerekiyor.

Asus ZenFone 4 Max, pil kapasitesiyle dikkat çeken bir telefon olduğu için bu kapasiteden en iyi şekilde yararlanacak doğrultuda optimize edilmesine de şaşırmamak gerekiyor. ZenFone 4 Max’te bu optimizasyonu PowerMaster uygulaması üstleniyor. Bu uygulamada telefonun pilinin kaç günlük bir kullanım süresi sağlayabileceği, cihazın sıcaklığı gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

ZenFone 4 Max, 5000 mAh kapasiteli piliyle diğer telefonları şarj edebilecek bir ekstra güç ünitesi işlevi de görüyor. ZenFone 4 Max’in bu yeteneğinden PowerMaster uygulamasında “Ödemeli Çağrı” ismiyle bahsediliyor. PowerMaster uygulaması üzerinden farklı pil modlarına geçiş yapılabiliyor, pil ömrünün iki katına çıkması için komut verilebiliyor, güvenli güç teknolojisi ile cihazın pilinin sağlığı kontrol edilebiliyor.

ZenFone 4 Max inceleme: Yazılım

Asus ZenFone 4 Max kutusundan Android 7.1.1 Nougat işletim sistemi yüklü olarak çıkıyor. Bu işletim sistemine Asus’un artık iyiden iyiye iyiye tanınan Zen UI isimli kullanıcı arayüzüne eşlik ediyor. Tayvanlı üretici, ZenFone 4 serisiyle birlikte Zen UI’nin kötü şöhretini düzeltmek için bazı değişiklikler gerçekleştiriyor. Zen UI, “ortaya karışık” karakterini muhafaza etmekle birlikte kullanıcıları eskisine kıyasla daha az yoruyor.

ZenFone 4 Max’te ön yüklü uygulama şişkinliğinin azalmış olması göze çarpan ilk unsurlardan biri oluyor. ZenFone serisinin ilk üyelerinde oldukça fazla sayıda ön yüklü uygulama sunan Asus, ZenFone 4 Max’in de dahil olduğu 2017 portföyünde bu rakamı ciddi ölçüde azaltıyor. Her Android telefonda yer alan Google uygulamaları ve bazı popüler sosyal medya uygulamaları dışında Asus sadece birkaç yararlı araç sunmayı seçmiş.

Söz konusu araçlara ana ekrandaki Asus klasörü üzerinden ulaşılabiliyor. Bu klasörde hesap makinesi, saat, ses kaydedici gibi araçların yanı sıra WebStorage, Hava Durumu, Dosya Yöneticisi ve Temalar gibi uygulamalar bulunuyor. Facebook, Facebook Messenger ve Instagram gibi popüler sosyal medya ve haberleşme uygulamaları da ZenFone 4 Max’te ön yüklü olarak kullanıcıları karşılıyor. Bu uygulamaların kısayolları ana ekrana yerleştirilmiş.

ZenFone 4 Max, sosyal medyada aktif olan kullanıcıların işine yarayacak bir özelliği de bünyesinde barındırıyor. “Twin Apps” (İkiz Uygulamalar) adını taşıyan özellik ile Facebook, Facebook Messenger ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarının bir kopyasını oluşturmak mümkün oluyor. Bu ikiz uygulamalar sayesinde söz konusu platformlarda birden fazla sosyal medya hesabını yönetmek önemli ölçüde kolaylaşıyor.

Artık her Android telefonda görmeye alıştığımız Google imzalı uygulamalar, ZenFone 4 Max’te hazır durumda. Ana ekrandaki Google klasörü üzerinden Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Fotoğraflar ve Google Drive gibi uygulamalara erişilebiliyor. Google’ın internet tarayıcısı Chrome’un ZenFone 4 Max’te varsayılan internet tarayıcısı olması, Asus’un telefonu şişirmeme isteğinin en önemli göstergelerinden biri olarak değerlendirilebilir.

Ancak Asus, Google Chrome’a da kendisine ait bazı dokunuşlar eklemekten geri kalmamış. Page Marker adını taşıyan bir özellik sunan Asus, kullanıcıların ilgilerini çeken web sayfalarını kaydederek bu sayfalardaki içeriklere çevrimdışıyken de ulaşmalarını mümkün kılıyor. Page Marker, Pocket ve türevi uygulamaların işlevini Google Chrome’da yerleşik olarak görüyor. Google Chrome’un ZenFone 4 Max’teki performansı için de “sorunsuz” sıfatı kullanılabilir. Tarayıcıda çok sayıda sekme açıldığında kullanıcılar bir tıkanıklıkla karşılaşmıyor. Buna ek olarak, sekme arası geçişler de sorunsuz olarak gerçekleşiyor.

ZenFone 4 Max’te Apple’ın 3D Touch’ına benzer bir arayüz özelliği de bulunuyor. Kullanıcılar bazı uygulamaların ikonlarına uzun süre bastıklarında karşılarına bazı kısayollar çıkıyor. Bu kısayollar sayesinde belli işlevleri hızlı biçimde gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Asus ZenFone 4 Max’te aynı zamanda ana ekran tuşu olarak da işleyen parmak izi tarayıcısı oldukça hızlı çalışıyor. Ekran kilitliyken tuşa basıldıktan sonra kullanıcılar hızlı biçimde ana ekrana yönlendiriliyor. Asus’un ZenMotion adını verdiği özellik seti ise kullanıcılara ekrana dokunarak ve telefonu çevirerek belli işlevlere ve uygulamalara daha hızlı erişme imkânını sağlıyor.

Asus’un ZenFone 4 Max’te sunduğu Mobil Yönetici uygulamasının telefonun kontrol paneli olduğu söylenebilir. Bu uygulama tarafından gerçekleştirilen tarama işlemi sonucunda kullanıcılara ZenFone 4 Max’ten daha fazla verim almalarını sağlayacak kısayollar öneriliyor. Yine bu uygulama üzerinden bellek temizlenebiliyor, cihazda depolama alanı açılabiliyor, veri kullanımı kontrol edilebiliyor ve izinler yönetilebiliyor.

Asus’un bir süredir tüm telefonlarına yerleştirdiği SelfieMaster uygulaması ZenFone 4 Max’te de mevcut. Bu uygulama üzerinden gerçek zamanlı güzelleştirme efekti kullanarak Facebook, Instagram ve YouTube üzerinde canlı yayın yapılabiliyor.

ZenFone 4 Max inceleme: Kamera

Kamera, Asus’un ZenFone 4 serisindeki öncelikleri arasında yer alıyor. ZenFone 4 Max de bu önceliği muhafaza eden bir cihaz. Akıllı telefonun arkasında 13 ve 5 megapiksel çözünürlüklü iki lensten oluşan bir kamera kurulumu bulunuyor. 13 megapiksel çözünürlüklü lens ana kamera işlevi görürken, 5 megapiksel çözünürlüklü lens geniş açılı kareler yakalamayı mümkün kılıyor. Bu lenslerden ikisi de f/2.0 diyafram genişliğine sahip. Otomatik odaklama özelliğine sahip bu kamera kurulumuna LED flaş eşlik ediyor.

ZenFone 4 Max, uygun ışık koşulları altında ortalama kalitede kareler yakalayabiliyor. Telefonla çekilen fotoğrafların kalitesi üst segment cihazların sonuçlarına yaklaşmasa da, kendi koşulları çerçevesinde ZenFone 4 Max’in çektiği kareler tatmin edici seviyede. Düzgün ışık koşullarının sağlanması durumunda ortaya doğru renklerin, iyi bir beyaz dengesinin ve ortalama üstü keskinliğin olduğu fotoğraflar çıkıyor. Detay seviyesi ise sosyal medya paylaşımları için yeterli görünüyor.

ZenFone 4 Max’in kamerası, düşük ışık performansı bakımından aynı kategoride bulunduğu telefonlardan pek fazla uzaklaşmıyor. Gece çekilen fotoğraflarda otomatik odaklama biraz sıkıntılı biçimde çalışıyor. Buna ek olarak, yakalanan karelerdeki gürültü seviyesi oldukça yüksek. Kameranın dinamik aralığı da problemli. Ancak HDR’dan yararlanmak kullanıcılara ciddi bir katkı sağlayabiliyor.

ZenFone 4 Max, hem arka hem de ön kamerada portre modu özelliğine sahip. Bu mod sayesinde arka planı bulanık hâle getirip objektifteki kişiyi belirginleştirmek mümkün oluyor. Yazılım desteğiyle işleyen bu özelliğin arka kamerada verdiği sonuçlar, ön kameranınkilere kıyasla biraz daha doğal görünüyor. ZenFone 4 Max’in önündeki geniş açılı 8 megapiksel kameraya LED flaş da eşlik ediyor.

ZenFone 4 Max’in kamera uygulaması oldukça kullanışlı. Arayüze yerleştirilen unsurlar sayesinde kameranın farklı modları arasında rahatlıkla geçiş yapılabiliyor. Kameranın biraz geç çalıştığını belirtmekte fayda var.

Asus ZenFone 4 Max’in arka kamerasıyla 30 fps’de 1080p çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirilebiliyor.

ZenFone 4 Max inceleme: Sonuç

Asus’un ZenFone 4 Max ailesiyle daha önce uyguladığı stratejiyi değiştirme yoluna gittiği söylenebilir. Serinin genelinde kamera kalitesini yukarıya çekmeye odaklanan şirket, ZenFone 4 Max’te uzun pil ömrünü de öncelikleri arasına ekliyor. Hatta ZenFone 4 Max’te asıl hedef kitlesi olarak uzun pil ömrü arayanlar ön plana çıkıyor. ZenFone 4 Max de pil performansıyla bu kitlenin beklentisini fazlasıyla karşılıyor.

zenfone 4 max incelemeZenFone 4 Max genel performans bakımından potansiyel kullanıcılarına çok yüksek bir vaatte bulunmuyor. Ancak Asus’un ön plana çıkardığı kamera deneyimi ve uzun pil ömrü gibi noktalar, telefona sınıfındaki diğer cihazlarla girdiği rekabette avantaj sağlama potansiyeli taşıyor. ZenFone 4 Max, uzun süre şarj aletlerinden uzak durmak isteyenler için dikkate alınması gereken cihazlar arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER