Teknoloji

Zeiss Adobe Lightroom’u fotoğraf makinesine yerleştirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Photokina 2018‘de birçok yeni kamera görücüye çıktı, ancak Zeiss‘ın modeli bunlar içerisinde daha önce hiç girilmemiş bir alana el atıyor. Şirket içinde Adobe Lightroom uygulaması bulunan full-frame, sabit lensli bir kamera tanıttı.

Sony RX1 ve Leica Q gibi modellerin izinden giden Zeiss ZX1, gerçekten çekici görünen bir bas-çek makine niteliğini taşıyor. 35mm f/2.0 lensi başka bir lensle değiştirmek mümkün olmuyor. Ancak bunun karşılığında küçük gövdede full-frame sensör kullanma imkanı yakalıyorsunuz.

Zeiss ZX1‘de 512 GB dahili hafıza var. Böylelikle bir SD karta ihtiyacınız yok. Kontroller de oldukça düşük seviyede tutulmuş. Fotoğraflardan görüldüğü kadarıyla tepede ISO ve deklanşör hızı kontrolleri var. Lenste de elle diyafram açıklığı kontrolü bulunuyor. Arkadaysa sadece tek bir fiziksel düğme var gibi görünüyor.

zeiss zx1

Bunun dışında tüm kontroller 4.3 inçlik dokunmatik ekran üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu ekran, fotoğraflarınızı Lightroom’u kullanarak düzenleyebileceğiniz ortam oluyor. Kamera Wi-Fi, Bluetooth ve USB-C bağlantılarını destekliyor. Böylelikle fotoğrafları farklı ortamlara taşımak için birçok yol bulunuyor.

Aslına bakarsanız Zeiss, fazlasıyla özelleştirilmiş ve Lightroom’un mobil versiyonunu çalıştırabilen bir Android tableti kameranın arkasına yerleştirmiş. Lightroom‘un mobil uygulaması gerçekten iyi çalışan bir uygulama. Her ne kadar kullanıcıların küçük ekranda fotoğraflarını düzenleme konusunda ne kadar istekli olacakları tartışılsa da, böyle bir imkanın sunulması hem şaşırtıcı hem de güzel.

Üstelik çekilen fotoğraflar Lightroom’un masaüstü uygulamasıyla da doğrudan eş zamanlanabiliyor.

Zeiss genellikle üst sınıf kamera lensleri üretmesiyle bilinir. Şirket dijital kameralar tarafına pek girmez. Ancak hem adlandırma hem de şirketin ürün tanıtımı için gönderdiği basın bülteni, her şeyin bu makineyle sınırlı kalmayacağını gösteriyor.

Zeiss, sensörü kendi bünyesinde tasarladığını, ayrıca kameranın yepyeni bir lens barındırdığını söyledi.

Zeiss, bunu şimdilik bir “kamera konsepti” olarak nitelendiriyor. Ancak kamera daha şimdiden yeteri kadar gerçekmiş gibi görünüyor. Ürünün 2019’un başında satışa çıkması planlanıyor, ancak fiyatı henüz duyurulmadı. Aynı seviyedeki kameraların yurt dışı fiyatları 3 bin dolardan başlıyor.

İLGİLİ HABERLER