Teknoloji

Yurt dışında mobil internet lüks olmaktan çıkıyor mu?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bundan birkaç yıl önce yurt dışı seyahatine çıkanlar için cep telefonunu açık tutup konuşmak lükse girerdi. Sadece çaldırıp kapatılır veya SMS gönderili ya da bunların hiçbiri yapılmaz, telefon seyahat boyunca tamamen kapalı tutulurdu. Ne var ki, son yıllarda üç mobil operatörün çıkardığı yurt dışı konuşma tarifeleri sayesinde yurt dışı seyahatlerinde telefonu açık tutmak bir lüks olmaktan çıktı, 20 TL civarında başlayan ödemelerle ihtiyaç duyulacak miktarda dakikayı kullanmak mümkün hâle geldi.

Şimdi zaman değişti. Çoğu kullanıcı telefonlarını konuşmaktan çok mobil internet erişimi için kullanıyor. E-posta iletilerini kontrol etmek, sosyal ağlarda gezinmek, web sitelerini ziyaret etmek, harita üzerinden yol yardımı almak ve bunun gibi birçok aktivite akıllı telefon kullanımında daha çok yer tutuyor. Üstelik bu cihazlara ek olarak bir de tabletler var, onlar da her ne kadar konuşma hizmetini pek vermiyor olsalar da, mobil internet erişimi için fazlasıyla kullanılıyor.

Telefon konuşmalarında dolaşım ücretleri iyice düşmüş, artık yurt içi tarifeler seviyesinde fiyatlardan yurt dışında telefon görüşmeleri yapmak mümkünken, mobil internet erişimi için dolaşım masrafları henüz hâlâ yüksek. Bu durum da yurt dışına çıkıldığında mobil internet kullanımını epey lüks hâle getiriyor. Sadece 1-2 MB’lık veri için ödenen masrafın onlarca TL olabildiği bir ortamda farkında olmadan yapılan internet kullanımı fatura dönemi sonunda yüzlerce, hatta binlerce TL’lik bir masrafın çıkmasına neden olabiliyor.

Bunun önlenmesi için yurt dışına çıkmadan önce hücresel veri dolaşım özelliğinin kapalı olmasını öneriyoruz. Android, iOS veya Windows Phone ile çalışan akıllı telefonlarda hücresel veri dolaşım özelliğinin kapatılmasını sağlayan ayarlar kolaylıkla erişilebilecek konumlarda bulunuyor. Bu ayar kapalı olsa bile, yine de emin olmayanlar için hücresel veri iletişimini tamamen kapatmak yerinde olacaktır.

Mobil internet erişiminden her an yararlanamamak Wi-Fi erişim noktalarını bulmayı daha önemli ve değerli kılıyor. Ne var ki, yurt dışında Türkiye’de olduğu kadar fazla sayıda Wi-Fi erişim noktası bulmak mümkün değil. Bulduklarınız da genellikle herhangi bir aboneliği ve web üzerinden oturum açmayı gerekli kılıyor, bu yolla verileriniz de kayıt altına alınmış olunuyor. Havaalanlarında, müzelerde, metro istasyonlarında veya bunun gibi yerlerde bu tarz Wi-Fi erişimi sunan noktalar bulabilirsiniz. Bunun dışında yurt dışında otel rezervasyonu yaparken Wi-Fi erişimi hakkında net bilgi sahibi olmanız, sunulan Wi-Fi hizmetinin paralı mı, yoksa otel ücreti kapsamında ücretsiz mi sunulduğunu bilmelisiniz.

Konuyu Wi-Fi ile fazla dağıtmayalım, tekrar mobil internete geri dönelim. Wi-Fi ile uğraşmak istemeyenler için bir diğer alternatif gidilen ülkede faaliyet gösteren bir mobil operatörden hat almak ve bunu telefona takarak ses ve veri iletişiminden yararlanmak. Almanya, İtalya, İngiltere gibi ülkelere yaptığım seyahatlarda sırasıyla O2, TIM ve Vodafone gibi operatörlerden bu şekilde hizmet aldım. Almanya ve İtalya’da pasaport bilgilerimi vermem gerekti, ancak İngiltere’de bu noktada daha rahat bir uygulama durumu söz konusu. Hattı satın alıp, yüklemeye açtırarak internet erişiminden hemen yararlanmak mümkün. Yine de, bu yöntem çok kullanışlı sayılmaz. Her gittiğiniz ülkede SIM hattı almak hem zahmetli bir iş, hem de sonunda elinizde işe yaramayan birçok hattın birikmesi söz konusu olabilir.

Bu noktada yurt dışında kesintisiz ve uygun koşullarda mobil internet erişimi almak için Türkiye’de faaliyet gösteren mobil operatörlere güvenmek gerekiyor. Avea, Turkcell ve Vodafone’un web sitelerini kontrol ettiğimizde, her üç mobil operatörün de seste olduğu kadar veride de yavaş yavaş uygun tarifeler sunmaya başladıklarını görüyoruz. Tabii ki, fiyatlar henüz nispeten yüksek, ancak sunulan fayda ve veri dolaşımının yüksek maliyeti düşünüldüğünde anlayışla karşılamak mümkün olabilir.

Avea faturalı hat abonelerine yurt dışında kullanım için günlük 15 MB internet paketini 15 TL’lik fiyattan sunuyor. Aylık olan 20 MB, 50 MB, 200 MB’lik paketler ise sırasıyla 19 TL, 45 TL, 150 TL’ye sunuluyor. Bu paketler belirli ülkelerde kullanım için geçerli. Ayrıca bütün dünyada geçerli olan 50 MB’lık paket de 125 TL’lik aylık ücret karşılığı veriliyor. Faturasız aboneler için de aylık 20 MB, 50 MB ve 200 MB’lık paketler aynı ücretlerle sağlanıyor.

Turkcell tarafına baktığımızda Akıllı Yurt Dışı Tarifesi kapsamında 30 MB’lık verinin 25 TL’ye verildiğini görüyoruz. Ayrıca Turkcell Platinum abonelerine günlük 9,9 TL karşılığında yurt içindeki ses, SMS ve veri tarifelerini yurt dışında da kullanma imkanı veriliyor. Böylelikle Türkiye’deki veri paketini yurt dışında da tüketmek mümkün oluyor. Bunun dışında 120 MB’lık paketin aylık ücretinin de 89 TL olduğunu görüyoruz. Bu arada yurt dışında gezdiği, gördüğü yerleri Facebook ve Twitter’dan anında paylaşmak isteyenler için 300 MB’lık sosyal medya paketi de aylık 39 TL’lik ücret karşılığında veriliyor.

Vodafone’da ise günlük 25 MB, aylık 25 MB, 50 MB ve 75 MB’lık paketlerin sırasıyla 25 TL, 75 TL, 125 TL ve 225 TL’lik ücretlerle sunulduğunu görüyoruz. Ayrıca Vodafone Red aboneleri günlük 9,9 TL karşılığında ses, SMS veya veriden oluşan paketlerini yurt dışında istedikleri gibi kullanabiliyor, bu şekilde yurt dışında internet hizmetinden nispeten daha uygun koşullarda yararlanmış oluyorlar.

Gördüğünüz gibi, mobil veri tarafında da durum ses tarafında olduğu gibi iyiye gitmeye başlıyor. Mobil veri bağlantı hızları yükseliyor, akıllı telefon veya tabletlerle tüketilen veri miktarları yüzlerce megabaytı, hatta onlarca gigabaytı bulabiliyor. Sunulan paketlerdeki veri kısıtlamalarının kalkması, daha yüksek veri kapasitelerine sahip paketlerin sunulması gerekiyor ki, tarifeler daha cazip hâle gelebilsin. Şu an için Turkcell Platinum ve Vodafone Red aboneleri için sunulan günlük 9,9 TL’lik ücret karşılığı Türkiye’deki tarifeyi yurt dışında aynı şekilde kullanmak avantajlı görünüyor. Zamanla fiyatların daha da aşağı indiğini, mobil interneti yurt dışında kullanmanın da lüks olmaktan çıktığını göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER