Eğlence

YouTube’un HTML5 destekli video oynatıcısına 1080p desteği

Google, HTML5 teknolojisine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların en son ürünü YouTube üzerinde test çalışmaları süren HTML5 tabanlı video oynatıcısına eklenen 1080p Full HD video oynatma imkânı oldu. Buna ek olarak tam ekranda oynatma, yayın metnini alt yazıda gösterme, video açıklamaları, videoları başka sayfalara eklemeyi veya video bağlantılarını paylaşımı kolaylaştıracak yeni bir menü de HTML5 tabanlı YouTube oynatıcısının yenilikleri arasında bulunuyor.

Google bir yandan Flash teknolojisine arka çıkarken bir yandan da geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen HTML5 teknolojisine yatırım yapıyor. YouTube’un varsayılan video oynatıcısı Flash tabanlı yapısını koruyor. HTML5 tabanlı oynatıcı ise şu anda deneme sürecinde ve deneme sürecine katılmaya gönüllü kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. HTML5 tabanlı tarayıcıya 1080p desteğinin gelmesiyle birlikte bu teknoloji Flash’a karşı bir alanda daha eksikliğini kapatmış oldu.

Bu arada Google YouTube’un HTML5 tabanlı oynatıcısını güçlendirirken, Flash tabanlı oynatıcıyı da ihmâl etmiyor. Bu oynatıcıya da bazı eklemeler yapıldı. Yenilikler arasında tampondan bağımsız çalma ve farklı video kalite ayarları arasıdna kesintisiz geçiş bulunuyor. Bu yenilikler tüm videolar için henüz hayata geçmiş değil, ancak çok yakında bunun da gerçekleşmesi bekleniyor.

İlgili – YouTube
İlgili – YouTube (HTML5)

İLGİLİ HABERLER