Teknoloji

YouTube daha büyük resimlerle süslü yeni ana sayfa tasarımını kullanıma sundu

YouTube, daha büyük boyutlu küçük resimler içeren yeni ana sayfa tasarımının tanıtımını yaptı. İlk kez geçtiğimiz ağustos ayında test edilmeye başlanan bu yenilenmiş görünüm bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyecek gibi görünüyor.

Kullanıcılar bundan böyle ana sayfada daha az video görecekler, bunun nedeni de daha büyük boyutlu küçük resimlerin kullanılması olacak. YouTube adına konuşan bir sözcü, video sayısı azalsa da, insanların görecekleri her bir video ile ilgili daha fazla bilgi alacağını kaydetti.

Videoların daha fazla fiziksel alanı kaplamasına izin vermek, yapımcıların daha uzun başlıkları da kullanmalarına olanak sağlayacaktır. Esas amaç ise kullanıcılara platformu hızlıca videolara bakıp çıkmak yerine daha fazla bilgi paylaştıkları bir ortam hâline getirmek. Bir videonun ne ile ilgili olduğunu öğrenmek için imleci videonun üstüne götürüp ön izlemesini görmeden ya da tıklatıp açmadan, sunulan bilgilerle ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.

Yenilenmiş tasarımla birlikte, YouTube’un ana sayfasında daha az öne çıkarılmış video olacak. Aynı zamanda “Haberler” veya “Müzik” gibi kategoriler de bundan böyle ana sayfada gösterilmeyecek.

YouTube’un ürün ekibi, farklı ürün test aşamaları boyunca yapımcılardan ve izleyicilerden gelen geri bildirimleri kullandı. Böylelikle görünümde iyileştirmeler de yapıldı. Bunların arasında çeşitli teknik sorunların çözümü de var. Aynı zamanda küçük resim boyutlarının daha büyük boyutlu ekranlarda ve cihazlarda gösterimiyle ilgili bazı hususlar da düzeltildi.

Tasarım değişiklikleri en fazla dikkat çeken unsurlar, ancak perde arkasında da birtakım işlev güncelleştirmeleri bulunuyor. Bunların arasında YouTube’a ilginizi çekmeyen kanalları tavsiye etmesini bırakmasını söyleyebilmek bulunuyor. Bu özellik öncelikle mobilde sunulmuştu. Şimdi masaüstünde de kullanılabilir hâle geliyor.

Ayrıca videolar izleme sırasına eklenebiliyor. Bu özellik Android’de sunuluyordu, ancak YouTube ekibi şimdi bu imkanı masaüstündeki kullanıcılara da getiriyor. Kullanıcılar birtakım videoları seçerek mevcut video deneyimini kesintiye uğratmadan yeni videoları izlemeyi sürdürecekler. Ne var ki tarayıcıdaki sayfa kapatılırsa, liste de kaybolacak.

Yenilenmiş tasarım masaüstü web sitesinde kullanıma sunulmaya başlandı. Aynı zamanda YouTube’un Android ve iOS uygulamalarının tablet versiyonlarına da değişiklik yansıyor. Çok yakında tüm kullanıcılar yeni tasarımla tanışmış olacaklar.

İLGİLİ HABERLER