Teknoloji

YouTube’dan video yönetimine “koronavirüs” ayarı

youtube nft

YouTube, koronavirüs salgını döneminde video yönetiminde ağırlıklı olarak yapay zekâdan yararlanacak. Şirket, bu kararı gerçek moderatörlerin salgın döneminde görevlerini ofisten sürdüremeyecek olması nedeniyle aldı. Bu da, yapay zekâ tarafından politika ihlâli nedeniyle işaretlenen videoların platformdan kaldırılabileceği anlamına geliyor. Normalde yapay zekânın sorun bulduğu videolara dair son değerlendirmeyi gerçek moderatörler yapıyor ve nihai karar buna göre veriliyordu.

YouTube’un insan moderatörleri genellikle değerlendirme süreci için özel olarak hazırlanmış ofislerde çalışıyor. YouTube gibi büyük bir şirket için bu işin ofis dışından yapılmasına izin vermek, büyük oranda hassas bilginin açığa çıkmasının kapısını açmak anlamına geliyor. Buna ek olarak, moderatörlerin de eline her gün gördükleri olayları ifşa etmek için bir fırsat geçmiş oluyor. Ofislerdeki personelin azaltılması, insanlı moderasyon sürecinin de yavaşlaması anlamına geliyor.

YouTube, bu süreçte yapay zekâdan daha yoğun şekilde yararlanması nedeniyle bazı hataların yapılabileceğini belirtti. Şirket, herhangi bir politikayı ihlâl etmeyen videoların da yanlışlıkla kaldırılması gibi sonuçlarla karşılaşılabileceğinin altını çizdi. Bazı içeriklerin de insan moderatörler tarafından kontrol edilmeden yayına verilmeyeceği veya öne çıkarılmayacağı belirtildi.

YouTube, yapay zekâ tarafından kaldırılan içerikler için içerik sahiplerine uyarı gönderilmeyeceğini de açıkladı. Şirket, politikalarını ihlâl ettiğinden fazlasıyla emin olduğu videoları ise bu yaklaşımın dışında tutacak. İçerik sahipleri kaldırılan videoların yeniden yayına alınması için itirazda da bulunabilecek. Ancak YouTube bu itirazların değerlendirme sürecinin normalden uzun sürebileceği konusunda içerik sahiplerini uyardı.

YouTube’un sahibi Google tarafından yapılan ayrı bir açıklamada ise şirketteki vardiya zamanlarının değiştirildiği, aynı anda ofiste çalışan insan sayısının azaltıldığı ve bu kişiler arasındaki fiziksel mesafenin de artırıldığı belirtildi. Google, kritik öneme sahip olmayan servislerdeki destek süresinin uzayabileceği uyarısında da bulundu.

YouTube yapay zekânın video gelirlerini etkilemeyeceğini belirtti

YouTube’un konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler de yer alıyor: “Bunun kullanıcılar ve içerik sahipleri için bir kesintiye yol açabileceğinin farkındayız. Ancak bunun YouTube’u güvenli kılmaya çalışan insanlar için doğru yol olduğuna inanıyoruz.

YouTube video yönetimi konusunda ağırlığı yapay zekâya verse de, bu durum videolardan gelir elde edilmesini engellemeyecek.

İLGİLİ HABERLER