Teknoloji

YouTube ve Google Drive için paylaşım bağlantılarını ilgilendiren değişiklik

youtube sıra
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Çok yakında Google Drive ve YouTube‘da depolanan sayısız öğeye yönelik olarak verilmiş herkese açık bağlantılar çalışmayı durduracak. Google, daha gelişmiş güvenlik adına, her iki hizmette de bağlantı paylaşımını yönetme şeklini değiştiriyor. Aktif kullanıcılar geçişten vazgeçebilirken, kullanılmayan veya etkin olmayan hesaplarda bırakılan dosyalar ve videolara dışarıdan erişim tamamen kesilebilir.

Bu değişikliğin nedeni, paylaşılan bağlantıların Google’ın güvenliği daha da artırdığını söylediği yeni bir sistemin parçası hâline gelecek olmasıdır. YouTube’da yeni bağlantılar, açıkça erişim verilmeden herkesin tahmin etmesi veya erişmesi daha zor olacak biçimde tasarlandı. Daha yeni bağlantılar belirli hesaplara daha fazla etkinlik bağlama ve izleyicilerin oturum açmasını gerektirme etkisine sahip, bu da erişimin izlenmesine ve her kullanıcının profilinin bir parçası haline getirilmesine olanak tanıyacaktır.

YouTube’daki değişiklikler, herkese açık olan ancak “Liste Dışı” olarak işaretlenen tüm videoları etkileyecek. Konuyla ilgili blog gönderisinde ve beş dakikalık videoda açıklandığı gibi, 2017’den önce yüklenen Liste Dışı videoların durumları 23 Temmuz’dan itibaren Gizli olarak değiştirilecek. Özel videoların şu andaki çalışma şekli, eski bağlantıları veya yerleştirmeleri ortadan kaldıracak ve ayrıca paylaşımı en fazla 50 kişiyle sınırlandıracak. Üstelik bu paylaşılan kişilerin videoları görüntülemek için bir Google hesabına ihtiyacı olacak.

Eski Liste Dışı videolarını herkese açık bağlantılar, yerleştirmeler ve yorumlarla paylaşmaya devam etmeyi tercih eden kullanıcılar, önümüzdeki bir ay boyunca bu formu doldurarak hesap bazında devre dışı bırakabilirler. Geri kalan tek seçenek ise, bu videoları yeniden yüklemek ve onları Listelenmemiş olarak işaretli bırakmak olacaktır.

Google Drive tarafında paylaşılmış dosyalar ile ilgili gelecek değişiklikler

Google Drive, çarşamba günü Workspace Updates blogunda duyurulduğu gibi aynı değişiklikten geçiyor. Bulutta depolanan dosyalara erişmek için bir bağlantıya tıklamak, artık kimin erişip erişemeyeceğini belirleyen bir kaynak anahtarı içerecek. Halihazırda paylaşılmış durumda olan bir dosyaya, muhtemelen Google hesabınıza giriş yapmış durumdayken, eriştiyseniz, o zaman ona erişmeye devam edeceksiniz. “Doğrudan erişiminiz” varsa, o zaman yeni sistemde de erişiminiz korunmaya devam edecektir.

youtube google drive

Eğer durum yukarıda belirtildiği gibi değilse, dosya veya klasöre erişmek için bir istekte bulunmanız gerekecektir. Kişisel bir Google/Gmail hesabınız varsa ve Drive’ı kullanıyorsanız, 26 Temmuz’dan sonra bu değişiklikten etkilenecek dosyalar konusunda sizi uyaran bir e-posta alacaksınız. Hesabınız etkilenecek bağlantılar içeriyorsa, 13 Eylül 2021’den önce yaptığınız sürece “güvenlik güncellemesinin” kapsamından çıkabilirsiniz.

İşvereniniz, okulunuz veya başka bir kuruluş tarafından yönetilen bir Google Workspace hesabı kullanıyorsanız, durum biraz daha karmaşık görünüyor. Yönetici departmanı, bu değişikliği tamamen devre dışı bırakmayı seçebilir, güncellemeyi devre dışı bırakma olasılığı olmadan herkese uygulayabilir veya güncellemeyi uygulayıp bireysel kullanıcıların erişiminin belirli dosyalardan kaldırmasına izin verebilir.

İLGİLİ HABERLER