Eğlence

YouTube, ünlü sanatçıların seslerini taklit eden yapay zekâ araçları üzerinde çalışıyor

youtube reklam

YouTube, video içerik üreticilerine ünlü sanatçıların seslerini taklit eden müzikler yaratma imkanı sunmayı planlıyor. Billboard ve Bloomberg‘e göre, video barındırma platformu, kaydedilmiş sanatçıların sesini taklit edebilen bir yapay zeka aracı geliştiriyor. YouTube, söz konusu özelliği eylül ayındaki Made On YouTube etkinliğinde tanıtmayı umuyordu. Şirket, burada diğer yapay zekâ (AI) destekli içerik üretici araçlarını da tanıtmıştı. Ancak, bu plan gerçekleşmedi ve bunun nedeni plak şirketleriyle yapılan müzakerelerin zaman alması olarak gösterildi. Bu teknoloji yeni ve öncelikle yanıtlanması gereken birçok sorun var.

YouTube’un bu planında para kazanma süreci nasıl işleyecek?

Billboard, halen çözülmekte olan ana sorunlardan birinin para kazanmanın nasıl işleyeceği olduğunu belirtiyor. Sanatçılar, YouTube’un AI modeline beslediği müzik için mi, yoksa AI aracı kullanılarak yapılan çıktı için mi ödenecek? Ayrıca, şarkı yazarları YouTube’un AI’sini eğitmek için kullanılan müziklerden dolayı nasıl tazmin edilecek? Kayıt şirketlerinin, AI modelinin nasıl eğitildiği ve sanatçıların bu duruma nasıl katılacağı ya da katılmayacağı konusunda hâlâ sorunları olduğu bildiriliyor. Eğer ve eğer bu araç ortaya çıkarsa, YouTube, katılmayı seçen sanatçıların seslerine erişim imkanı vererek seçili bir grup içerik üreticiyle beta testi yapmayı planlıyor.

Kaynaklara göre, müzakereler zaman alsa da, plak şirketleri YouTube’un fikrine sıcak bakıyor. Bu, AI’nin müzikteki kullanımını kaçınılmaz olarak gördüklerinden ve YouTube gibi lisans anlaşmalarına karşı direnirlerse geride kalacaklarından endişe ediyorlar. Ancak, Bloomberg’e göre, YouTube, müziğe yönelik üretici AI kullanımını keşfetme arayışında hukuki sorunlar için hazırlıklı olmalı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER