Eğlence

YouTube Universal Music Group ve Sony Music ile yeni lisans anlaşması yaptı

youtube mobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

youtube universalYouTube Universal Music Group ve Sony Music ile telif ücretleri ve telifli içerikler için yeni bir lisans anlaşması imzaladı. Bloomberg’de yer alan habere göre, anlaşma telif hakkı sahipleri için daha yüksek telif ücretleri getirecek. Buna ek olarak, kullanıcılar tarafından yüklenen içerikler de daha sıkı biçimde denetlenecek. YouTube kısa bir süre önce bir diğer büyük müzik grubu olan Warner Music Group ile lisans anlaşması yapmıştı.

YouTube tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada Universal Music Group ile yapılan anlaşma doğrulandı. Video paylaşım sitesi, Universal Music Group ile olan işbirliğini kuvvetlendirmekten ötürü memnuniyet duyduğunun altını çizdi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu anlaşma, sektöre daha fazla değer sağlayabileceğimizin bir göstergesi olarak nitelenebilir. Bu sayede daha fazla sanatçının çıkışına yardımcı olacağız ve daha çok sanatçıyı destekleyeceğiz. Böylelikle dünyanın dört bir yanındaki insanlara inanılmaz bir müzik deneyimi yaşatmayı amaçlıyoruz.”

Söz konusu anlaşma, YouTube’un bir süredir konuşulan yeni çevrimiçi müzik servisinin açılışının biraz daha yaklaştığı şeklinde yorumlanabilir. Çevrimiçi müzik servisinin faaliyete geçmesi için büyük plak şirketleriyle anlaşma yapmak büyük önem taşıyor.

YouTube ve müzik endüstrisi arasındaki ilişki, çalkantılı bir geçmişe sahip. Şirket uzun süre boyunca hak sahiplerine gerekli ödemeleri yapmadığı ve bazı telifli materyallerin izinsiz yüklenmesine izin verdiği için eleştirilmişti. Digital Music News sitesinde yer alan habere göre, 2016’da müzisyenler ve plak şirketleri YouTube ve SoundCloud gibi reklam destekli platformlar üzerinden Spotify ve Apple Music gibi platformlara kıyasla daha az para kazandı. Yeni müzik servisiyle YouTube, hem geç girdiği hem de kalabalık olan bir pazarda söz sahibi olmaya çalışacak.

YouTube Universal ve Sony Music’in ardından Vevo ile görüşecek

YouTube Universal ve Sony Music’in ardından Vevo ile lisans anlaşması için görüşmeye başlayacak. Taraflar arasındaki görüşmelerin yeni yılla beraber başlaması öngörülüyor. YouTube Red ve Google Play Müzik’in bir karışımı niteliğini taşıyacak servisin 2018’in mart ayında faaliyete geçmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER