Teknoloji

YouTube Twitch yayınlarının reklamını yapan kanalları cezalandırıyor

youtube twitchYouTube ve Twitch arasındaki rekabette işler biraz çirkinleşecek gibi görünüyor. Linus Tech Tips, Surny ve Aztrosizt gibi kanallar, YouTube hesaplarının videolarında Twitch yayınlarının reklamını yaptıkları gerekçesiyle YouTube tarafından geçici olarak askıya alındığını iddia etti. YouTube Twitch karşısında reklamı yaptıkları gerekçesiyle yayıncıların hesaplarını askıya alsa da, söz konusu videoların doğrudan platformun kurallarını ihlâl etmediğini belirtmek gerekiyor.

Video paylaşım sitesi, uzun süredir “insanları YouTube’dan uzaklaştırma” potansiyel olan içerikleri yasaklamış durumda. Ancak görünen o ki, YouTube hâli hazırda söz konusu kuralı sadece Twitch için uyguluyor. Şirketin kanal sahiplerini uyarmak yerine hesapları doğrudan kapatmayı seçmesi de ayrıca dikkat çekiyor. Tacize ve tehditlere yol açan komplo teorilerini yayınlayan kanallara bile daha iyi davranan YouTube’un Twitch reklamı konusunda bu kadar sert hareket etmesi ilginç bir tavır olarak değerlendiriliyor.

YouTube’dan konuya ilişkin olarak doğrudan bir açıklama gelmezken, sorulara Twitter üzerinden yanıt veren şirket, bir politika değişikliğine gitmediğini ve Twitch reklamları konusunda bir yaptırım uygulamadığını iddia etti. Ancak söz konusu açıklamalarda çeşitli problemli noktalar bulunuyor. YouTube, Twitch için neyin kabul edilebilir bir tanıtım olduğu konusunda yeterince açık konuşmuyor.

Politika değişikliği yapılmadığı iddiası da bazı şüpheleri beraberinde getiriyor. Linus Tech Tips uzun süredir YouTube videolarında Twitch yayınlarının reklamını yapıyor. Milyonlarca abonesi bulunan bir kanala karşı bu kadar keskin bir politika değişikliğinin yapılması kafa karıştırıyor.

YouTube Twitch yayınlarının reklamlarını yaptığı gerekçesiyle askıya aldıkları kanalları yeniden aktive etmiş durumda. Ancak geçici bile olsa bu tarz hamlelerle kanal sahiplerinin baskı altına alınması, YouTube’un itibarını zedeleyecek bir adım olarak değerlendiriliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER