Teknoloji

YouTube telif hakkı problemi bulunan videolardan gelir elde etmeye izin verecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

youtube telif hakkiYouTube, geçtiğimiz şubat ayında aldığı kararla hakkında telif hakkı kaynaklı şikayet olan videolardan gelir elde edilmesini engellemişti. Bu karar, platformun popüler içerik sağlayıcılarının büyük kısmının tepkisine yol açmıştı. Pek çok vakada telifli içerik barındıran videolarda bunun haklı bir gerekçe çerçevesinde yapıldığı belirtilmiş, ancak söz konusu uzlaşmaya haftalar boyunca süren tartışmalar sonucunda varılabilmişti.

YouTube’un aldığı karar sonucunda videoları yüksek izleme rakamına ulaşan Channel Awesome, Eli the Computer Guy ve Alternate History Hub gibi kanallar platformdan para kazanamaz hâle gelmişti. YouTube telif hakkı problemi bulunan videolardan anlaşmazlığın çözüm sürecinde de para kazanılabileceğini açıkladı ve içerik geliştiricilerini bir nebze de olsa rahatlatmayı başardı.

YouTube’dan yapılan açıklamada, telif hakkı anlaşmazlığı bulunan videolardan elde edilen gelirin sorun çözülene kadar rezervde tutulacağı belirtildi.

Şirket, hem içerik oluşturucusunun hem de hak iddiasında bulunan kişinin uzlaşmaları durumunda videoda reklam gösteriminin devam edeceğini ve elde edilen geliri her iki taraf için ayrı ayrı paylaştırılmış şekilde saklayacağını duyurdu. Şirket, sorun çözüldüğünde geliri uygun tarafa aktaracağını belirtti. YouTube, sistemin dağıtımına önümüzdeki haftalarda başlayacak.

İLGİLİ HABERLER