Eğlence

YouTube CEO’su Susan Wojcicki görevini bırakıyor

youtube susan wojcicki

YouTube CEO Susan Wojcicki geride kalan hafta içinde video akış hizmetinin yönetiminden çekildiğini duyurdu. Alphabet’e yaklaşık 25 yıl önce katılmış olan Wojcicki, “ailesine, sağlığına ve tutkulu olduğu kişisel projelerine odaklanacağı yeni bir sayfa” başlattığını söyledi.

Wojcicki, neredeyse en başından beri Google’da yer alıyordu. Şirketin kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, 1998’de Google’ı bir evin garajında işletmeye açmışlardı ve Wojcicki, ertesi yıl Google’ın ilk pazarlama müdürü olmuştu.

Diğer işlerin yanı sıra, Google ilk Doodle’larının geliştirilmesinde rol oynadı, Google Görsel Arama’nın geliştirilmesinde ön planda yer aldı. Google’ın en önemli reklamcılık programlarından olan AdSense’in de ilk ürün yöneticisiydi. 2006’da Google’ı daha bir yıl önce kurulmuş olan YouTube’u satın almaya teşvik etti. Sekiz yıl sonra ise Wojcicki, YouTube’u devraldı ve büyük bir teknoloji şirketini yöneten birkaç kadından biri oldu.

Wojcicki’nin görev süresi boyunca YouTube, Google ve Alphabet’in giderek daha önemli bir parçası haline geldi. Yalnızca platformun reklam geliri, şirketin geçen çeyrekteki toplam gelirinin yüzde 10’undan fazlasını oluşturmuştu. Wojcicki, YouTube CEO’su olarak görev yaptığı süre boyunca elbette sorunsuz bir seyir izlemedi. Platform, nefret söylemi ve yanlış bilgilendirmeler de dahil olmak üzere, denetim sorunlarıyla uzun süredir mücadele ediyor. Wojcicki ise YouTube içerik oluşturucularını ve kullanıcılarını dinlemeye ve endişelerini doğrudan ele almaya özen gösterdi.

Wojcicki veda mektubunda, yardımcısı Neal Mohan’ın YouTube’un yeni başkanı olarak görevi devraldığını söyledi. Mohan, Google’ın 2007’de reklam şirketi DoubleClick’i satın almasıyla birlikte şirkete katılmıştı. 2015’te ise YouTube’un Baş Ürün Sorumlusu oldu ve YouTube TV, YouTube Music, Premium ve Shorts’un hayata geçirilmesine yardımcı oldu. Ayrıca Mohan, hizmetin güven ve güvenlik ekibine de liderlik etti.

İlginç bir şekilde Wojcicki, Mohan’ın CEO yerine YouTube’un kıdemli başkan yardımcısı ve şefi olacağını söyledi. Wojcicki, “Shorts, akış ve aboneliklerde yaptığımız her şeyin yanı sıra yapay zekanın vaatleriyle, YouTube’un en heyecan verici fırsatları önümüzde ve Neal bize liderlik edecek doğru kişi.” diye yazdı.

Wojcicki YouTube’dan hemen ayrılmayacak. “Kısa vadede Neal’ı desteklemeyi ve bazı YouTube ekipleriyle çalışmaya devam etmeyi, ekip üyelerine koçluk yapmayı ve içerik oluşturucularla buluşmayı içerecek olan geçişe yardımcı olmayı planlıyorum.” dedi. Wojcicki, danışman olarak görev yapacağı için Google ve Alphabet ile ileride de ilgilenmeye devam edecek. “Bu, Google’da ve Alphabet şirketleri portföyünde danışmanlık ve rehberlik sunmak için yıllar içinde edindiğim farklı deneyimleri kullanmamı sağlayacak.” diye ekledi.

İLGİLİ HABERLER