Teknoloji

YouTube Shorts yapımcılarıyla reklam geliri paylaşacak

youtube shorts

YouTube, Partner Programı’nda yaptığı değişiklikle kısa formatta video hazırlayanların platformdan daha fazla para kazanmasının önünü açıyor. Şirket, TikTok’a rakip olarak sunduğu YouTube Shorts formatında video hazırlayanlarla reklam geliri paylaşacağını açıkladı.

Önümüzdeki yılın başları itibarıyla uygulamaya koyulacak değişiklikler ile içerik yapımcılarının TikTok’tan uzaklaştırılması hedefleniyor. TikTok’un popüler kullanıcılarının platformun içerik yapımcısı fonunun ödediği paraları az bulduğu iddiası bir süre önce gündeme gelmişti. Made on YouTube etkinliğinde konuşan YouTube’un ürün şefi Neal Mahon, ilk defa bir platformda kısa formatta video hazırlayanlara bu ölçekte gerçek bir gelir paylaşımı modeli sunulduğunu belirtti.

Yeni gelir paylaşımı modeline göre, en az 1000 abonesi bulunan ve 90 günlük bir süreçte Shorts’ta 90 milyon izleme sayısına ulaşan kanal sahipleri Partner Programı’na başvurabilecek. Tıpkı TikTok’ta olduğu gibi, YouTube Shorts’ta da reklamlar akıştaki videolar arasında gösterilecek. Shorts’ta reklam gösterimi için testler geçtiğimiz nisan ayında başlamıştı.

Mohan’ın verdiği bilgiye göre, reklam gelirleri bir havuzda toplanacak ve içerik yapımcıları arasında paylaştırılacak. İçerik yapımcıları, müzik kullanımlarından bağımsız olarak reklam gelirlerinden yüzde 45 pay alacak. Şirket Shorts için hazırladığı “Super Thanks” isimli bahşiş özelliğinin testlerine de yakında başlayacak. Bu özelliğin önümüzdeki yıl geniş ölçekli şekilde dağıtıma çıkması planlanıyor.

YouTube Shorts için daha önce 100 milyon dolarlık bir fon açıklamıştı. Ancak içerik yapımcıları uzun süredir bu tarz fonların azlığından şikayet ediyordu. Dolayısıyla YouTube’un daha net bir gelir paylaşımı modeli oluşturmasının içerik yapımcılarını sevindirecek bir adım olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER