Eğlence

YouTube Shorts ve yakında gelecek YouTube yenilikleri ile ilgili detaylar

youtube shorts

YouTube Shorts adını verdiği TikTok rakibi özelliğinin beta versiyonunu mart ayında ABD’ye açmaya hazırlanıyor. YouTube baş ürün yöneticisi Neal Mohan dün bu gelişmeyi paylaştı.

Konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında ilerleyen aylarda YouTube’a gelecek birtakım yeni özellikler duyuruldu. Mohan, YouTube ekibinin ABD’deki daha fazla yapımcıya Shorts özelliğine erişim imkanı sunacağını kaydetti. YouTube Shorts ilk olarak Hindistan’da denemeye sunulmuştu ve birkaç aydır burada test ediliyordu. Mohan, aralık ayından bu yana Shorts yapım araçlarını kullanan Hint kanal sayısının üç katından fazla arttığını, YouTube Shorts oynatıcısının ise dünya çapında 3.5 milyardan fazla görüntüleme aldığını kaydetti.

YouTube’un TikTok rakibi üzerinde çalıştığına dair haberler Nisan 2020’ye kadar uzanıyor. Ancak şirket ancak geçtiğimiz eylül ayında YouTube Shorts özelliğini Hindistan’da test etmeye başlayabildi. Şirket, TikTok’un popülaritesinin patladığı bir ortamda giderek büyüyen yapımcı kitlesini ve aylık 2 milyara varan kullanıcı kitlesini önceliği mobilde olan bir özelliğe nasıl yönlendirebileceğini test etmeyi sürdürüyor. Instagram da boş durmuyor, o da Reels adını verdiği kısa video kliplerle TikTok’a rakip olmuştu.

Türkiye’de de bazı YouTube kullanıcıları, mobil uygulamanın ana sayfasında TikTok tarzı Shorts videolarını görüyor. Ancak özel Shorts içerik oluşturma araçları henüz tüm yapımcılara sunulmuyor.

YouTube’un Shorts’u içerik oluşturucuların ve kullanıcıların eline mümkün olan en kısa sürede ulaştırmaya çalışması şaşırtıcı sayılmaz. Kasım 2020’ye gelindiğinde, TikTok, 2018’de sahip olduğu kullanıcı kitlesini üçe katlayarak büyümede sürekli artışlar görmeyi sürdürüyordu. Diğer şirketler gibi, TikTok’un işi de pandemi tarafından desteklendi ve evde sıkışıp kalan insanlara kısa videolar ve kendi başlarına yapın tarzı videolardan oluşan hiç bitmeyen bir yeni akışla etkileşim kurma yeteneği sağladı. TikTok’un bu yıl da aylık 1 milyar aktif kullanıcı seviyesini aşması bekleniyor.

YouTube yapımcıları için yeni para kazanma yolları

Tüm bunlar, YouTube’un neden içerik oluşturuculara platform için videolar hazırlamalarını sağlayacak yeni yolları bulmaya çalıştığını açıklıyor. Mohan’ın blog yazısında, hayranların videonun üstünde görünen bir defalık alkışlama animasyonu satın almasına olanak tanıyan alkış dahil olmak üzere, yeni para kazanma özellikleri de duyuruldu. Yapımcılara, satın alınan her alkıştan elde edilen gelirin belirli bir yüzdesi verilecek. Super Chat dahil, buna benzer araçlar zaten mevcuttu. Mohan, özelliğin içerik oluşturuculara ne zaman sunulacağını söylemedi, yalnızca insanların bu yılın ilerleyen dönemlerinde onu açmayı planladıklarını kaydetti.

Şirket, insanlara YouTube’un bölümleri ve videoları nasıl izledikleri üzerinde daha fazla kontrol sağlama çabasıyla, neyi ve nasıl izlediklerini doğrudan etkileyecek birkaç ürün özelliği de sunuyor. Blog yazısına göre, YouTube Kids uygulamasında ürün ekibi, ebeveynlerin ana uygulamadan belirli videolar ve kanallar eklemesine olanak tanıyan yeni ebeveyn araçları sunacak. Bu, çocukların ebeveynlerinin kabul edilebilir olduğunu düşündüğü, ancak kısıtlamalar nedeniyle YouTube Çocuk uygulamasında görünmeyebileceği videoları izlemelerine olanak tanıyacak.

Son olarak YouTube ekibi, videolara belirli zaman damgaları ekleyen “bölümler” özelliğini de genişletiyor. Yakında bölümler, gerekli olduğu güşünülen ilgili videolara otomatik olarak eklenecekler. Tüm değişiklikler hakkında daha ayrıntılı bilgiler Mohan’ın blog yazısında ve YouTube’un ürün ekibinin yıl boyunca çıkacakları ayrıntılarıyla açıklayacağı videolarda bulunabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER