EğlenceManşetler

YouTube Shorts kısa videoları şimdi TV’lerde izlenecek

youtube shorts tv

YouTube, TikTok’a rakip olarak çıkardığı YouTube Shorts’un etki alanını genişletiyor. Daha önce geleceği işaret edilen bir özelliği nihayet sunuyor ve bugün itibarıyla Shorts TV’lere gelmeye başlıyor. Şirketin güncellenen akıllı TV uygulaması kullanıcılara kısa ve dikey formattaki videoları özel bir arayüzde gösterecek.

YouTube, yeni Shorts videolarını TV’de izleme özelliğinin 2019 veya sonrasında çıkmış bir akıllı TV, bu tarihten sonra çıkmış yeni bir oyun konsolu veya bir akış cihazı gerektireceğini söylüyor. Videolar, YouTube uygulamasının ana sayfasındaki yeni Shorts bölümünde veya bir içerik oluşturucusunun kanal sayfasında görünebilir.

YouTube Shorts TV özelliği için farklı düzenleri test etti

Şirket, konuyla ilgili bir blog yazısında, Shorts on TV’nin son hâlini vermek için değerlendirdiği farklı tasarım deneylerini detaylandırdı. Dikey videonun her iki tarafında çok fazla siyah alana sahip olan YouTube uygulamasının geleneksel video oynatıcısında Shorts videolarının harika görünmediğini keşfetti. Ayrıca, yanlarda herhangi bir ek boşluk bırakmadan TV’nin ekranından tam olarak yararlanmak için üç Shorts’u yan yana sıralayacak bir “müzik kutusu” tarzı format da düşünüldü. Ancak bu deneyim yalnızca karmaşık olmakla kalmayacak, aynı zamanda Shorts’un tek tek nasıl görüntülenmesi gerektiğini de karmaşık hâle getirecektir.

YouTube’un üzerinde karar verdiği tasarım, videonun kenarlarını renk örnekli bulanık bir arka planla ve videonun etrafında bir akıllı telefonun ekranına benzeyen bir ana hatla daha iyi doldurmaya çalışan özelleştirilmiş bir düzen oldu. Bu düzende video yapımcısı, videoda kullanılan ses gibi bilgiler, beğenme ve beğenmeme düğmeleri gibi daha fazla araç videonun etrafına yerleştiriliyor. Kullanıcı bu unsurları uzaktan kumandasındaki sağ tuşa tıklanarak görüntüleyebiliyor.

Kısa video izleyicileri, videoyu beğenmenin veya beğenmemenin yanı sıra içerik oluşturucunun kanalına abone olabilir. YouTube, zaman içinde daha fazla topluluk özelliği sunmayı planlıyor.

Bir Shorts’u izlerken, uzaktan kumanda ile doğrudan videoya tıklayarak veya uzaktan kumandadaki Oynat ve Duraklat düğmelerini kullanarak videonun oynatılmasını başlatmak veya durdurmak mümkün oluyor. Bir kısa video, siz diğerine geçinceye kadar oynamaya devam edecektir. YouTube, bir sonraki videoya geçmek veya önceki bir Short’a dönmek için uzaktan kumandadaki yukarı ve aşağı düğmelerini kullanabileceğinizi söylüyor.

Şirket, izleyicilerin Shorts videoları arasında gezinmek için uzaktan kumandayı kullanmayı tercih etmesinin alışılmadık bir durum olduğunu, çünkü normalde TV’de video izlemenin daha çok bir arkaya yaslanma ve kumandayı elden bırakma deneyimi olduğunu belirtiyor. Ancak bu durumda da, izleyicilerin mobil cihazlarda olduğu gibi hangi Short’un oynatıldığını veya hangilerinin atlandığını manuel olarak kontrol etmek istediklerini tespit ettiğini dile getiriyor.

YouTube Shorts TV ekranında TikTok ile daha güçlü biçimde rekabet edecek

Günümüzde YouTube Shorts videoları her ay 1,5 milyardan fazla giriş yapmış kullanıcı tarafından izleniyor olsa da, YouTube uygulaması kullanıcıların TV’lerinde kısa videoları yansıtmasına veya ana TV uygulamasında Shorts videolarını izlemesine izin vermiyordu.

Shorts videolarının TV’ye açılması, YouTube’un geçen yıl Amazon Fire TV, Google TV, Android TV OS ve Kuzey Amerika’daki belirli LG ve Samsung Smart TV’ler de dahil olmak üzere çeşitli platformlara kendi TV uygulamasını sunan TikTok’a karşı daha iyi rekabet etmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca TikTok İngiltere, Fransa ve Almanya’da Google TV ve Android TV için ve ayrıca İngiltere’de Samsung TV’ler için bir TV uygulaması sunmuştu.

Ancak TikTok’un TV uygulamasından farklı olarak YouTube’un TV uygulaması, birçok akıllı TV platformuna önceden yüklenmiş olmanın avantajına sahiptir. Ve Shorts videoları dünya çapındaki TV’lere açılıyor. Bununla birlikte, bu tür faaliyete geçişler zaman aldığından ve kademeli biçimde ilerlediğinden, her YouTube kullanıcısı bugünden itibaren kısa videoları televizyonlarında göremeyebilirler. Şirket, tüm kullanıcıların önümüzdeki haftalarda Shorts’u TV’lerinde izleme imkanına kavuşmuş olacaklarını söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER